Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1079 E. 2019/41 K. 18.01.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1108 Esas
KARAR NO : 2019/37

TALEP : Zayi Belgesi Verilmesi
TALEP TARİHİ : 21/11/2018
KARAR TARİHİ : 17/01/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP;
Davacı dilekçesinde ; tarafıma ait … Mahallesi … Sokak 2B …adresindeki … isimli, … ticaret sicil nolu ticari işletmesine ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterini kaybettiğini, bu durumun yerel gazete ve maliyeye de bildirildiğin beyanla, ticari faaliyetini devam ettirebilmesi için tarafına Genel Kurul Toplantı ve Müzakare Defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Dava, TTK 64(4) maddeye göre ticari defter sayılan genel kurul toplantı ve müzakere defteri zayii sebebiyle TTK 82(7) maddesi uyarınca zayii belgesi verilmesi talebinden ibarettir.
TTK’nun 64- (4) maddesinde “Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterlerdir. ” hükmü düzenlenmiştir.
TTK’nun 82(7) maddesinde de ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır.” hükmü düzenlenmiştir.
Somut talep incelendiğinde davacının duruşmadaki imzalı beyanı ile Genel Kurul toplantı ve müzakere defterini iş yerinde kaybettiğini, herhangi bir kişiyi suçlayamadığını, bu hususu yaklaşık 3 ay önce farkına vardığını ve talep dilekçesini vereli de yaklaşık 1,5-2 ay olduğunu beyan ettiği , yasada sınırlı olarak sayılan sebeplere dayanmadığı görülmektedir.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 2003/154-5857 E.K. Sayılı 02.06.2003 tarihli kararında da değinildiği üzere, davacının bu maddeden yararlanabilmesi için defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş olması, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olması gerekir.
Dava dilekçesi ve davacının beyanı kapsamında, Genel Kurul toplantı ve müzakere defterinin nasıl zayii olduğu anlaşılmadığı gibi, defterlerin korunması için gereken dikkat ve özenin gösterildiği de anlaşılamamaktadır. Davacı basiretli tacir olarak yasal yükümlülüklerini yerine getirmeli, yasa gereği gerekli özen ve ihtimamı göstererek saklanması gereken defterlerinide özenle saklamalı ve korumalıdır.
Davacının üzerine düşün yükümlülükleri yerine getirmediği, defterlerin saklanmasında gerekli özen ve ihtimamı göstermediği, yasada ( TTK ‘nun 82(7) maddede) belirtilen zayi sebeplerine de dayanmadığı, ayrıca davacı asilin beyanına göre yaklaşık olarak bildirilen süreler yönünden onbeş günlük hak düşürücü sürede talepte bulunduğunun söylenemeyeceği anlaşılmakla, zayi belgesi verilmesi talebinin reddine karar vermek gerekmiştir .
Bu itibarla;
KARAR :
1-) Davanın REDDİNE
2-)Harç peşin alındığından başkaca alınmasına yer olmadığına,
3-)Yapılan giderlerin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-)Davacı yanca yatırılan gider avansından artan bakiyenin karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Davacı şirket yetkilisinin yüzüne karşı, gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya başka bir mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK 341. madde uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakları hatırlatılmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 17/01/2019

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …