Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/946 E. 2020/483 K. 23.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/689 Esas
KARAR NO : 2020/616
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 08/12/2020
KARAR TARİHİ : 11/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasında,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Huzurda yokluğunun veya butlanının tespiti ya da iptali istenen … (“Şirket”)’nin 11 Kasım 2020 tarihinde saat 14:00’te gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ve olağanüstü toplanmayı gerektirecek şekilde yapılan toplantının tek konusu olan gündemin (2) no.lu maddesi uyarınca yapılmak istenen Yönetim Kurulu üyelerine ücret ve prim ödenmesinin yegane amacı, Şirket’in kaynaklarının Şirketin paylarının %42,74’üne sahip olmakla birlikte Şirket Yönetim Kurulu başkanı olan ve diğer Yönetim Kurulu üyeleri de kendi adamlarından oluşan, Şirket’i kontrolü altında tutan hakim durumda pay sahibi … ’ın, kendisini diğer pay sahiplerinden üstün görmesi sonucu kendisinin %70-80’leri bulan pay sahipliği olduğu şirketlerde dahi ücret veya prim almıyorken, davalı Şirket kaynaklarını kendi lehine kullanarak kendisini diğer pay sahiplerine karşı kayırmaya yönelik kötüniyetli girişimde bulunduğunu, buradaki amacın hiçbir şekilde masumane veya makul bir mali hak tayini olmadığını beyanla; şirket’in 11 kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen genel kurul toplantısı’nda alınan (2) sayılı kararın TTK’nın 449. ve HMK’nın 389. ve devamı maddeleri uyarınca yürütmesinin karar kesinleşinceye kadar geri bırakılmasını, davanın öncelikle ve ivedilikle dosya üzerinden yapılacak inceleme ile tensiben TTK’nın 448 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca …. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2020/… Esas Sayılı dosyasında birleştirilmesini, davanın kabulüne, dava konusu 11 Kasım 2020 GK Toplantısı’nın yapılması için çağrıda bulunulması yönündeki Yönetim Kurulu kararının yoklukla malul olduğunun veya batıl olduğunun tespit edilmesini, 11 Kasım 2020 GK Toplantısı’nın yoklukla malul olduğunun veya batıl olduğunun tespit edilmesini, bu olmazsa 11 Kasım 2020 GK Toplantısı’nda alınan (2) sayılı kararın iptal edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmişlerdir.
GEREKÇE:
Dava; 11 Kasım 2020 tarihli genel kurul toplantısının yoklukla malul olduğunun tespiti ve batıl olduğunun tespit edilmesi, bu olmazsa 11 Kasım 2020 tarihli genel kurul toplantısında alınan 2 nolu kararın iptali istemine ilişkindir.
Davacı …. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/… esas sayılı dosyası ile birleştirme talepli açılmıştır.
UYAP üzerinden incelenen …. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne ait 2020/… Esas sayılı dosyasında da; 11/11/2020 tarihli genel kurul toplantısında alınan 2 nolu kararının butlanının tespiti veya iptali talepli dava açıldığı, söz konusu dava dosyasının derdest olduğu, ilk duruşmasının 04.03.2021 tarihinde olduğu görülmüştür.
HMK. nun 166.(1) maddesi hükmü gereğince; “Aynı yargı çevresinde, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması halinde, davanın her safhasında istek üzerine veya kendiliğinden mahkemece birleştirilebilir.
(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması yada biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır.”
İncelenen dosyalarda; …. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne ait 2020/… Esas sayılı dosyasında 11/11/2020 tarihli genel kurul toplantısında alınan 2 nolu kararının butlanının tespiti veya iptali talepli dava açıldığı, buna bağlı olarak davalar arasında bağlantı olduğu ve biri hakkında verilecek kararın, diğerini etkileyecek nitelikte olduğu anlaşılmaktadır.
HMK. nun 166.(1) maddesi hükmü gereğince; “Aynı yargı çevresinde, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması halinde, davanın her safhasında istek üzerine veya kendiliğinden mahkemece birleştirilebilir.
(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması yada biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır.”
HMK.nun 166.maddesi uyarınca davanın her aşamasında, talep üzerine ya da kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirme kararı verilebileceğinden; her iki dosya arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunması nedeniyle, ayrıca davaların safahatide gözönüne alınarak, Mahkememizde açılan iş bu davanın HMK. 166 maddesi ve devamı maddeleri uyarınca … Asliye Ticaret Mahkemesinin 2020/… E sayılı dosyası ile birleştirilmesine ve esasın bu şekilde kapatılmasına karar vermek yasal ve yerinde görülmüştür.
Bu itibarla;
HÜKÜM:
1-) Mahkememizin işbu dava dosyasının HMK 166 madde uyarınca doğrudan doğruya hukuki ve fiili bağlantı bulunan … Asliye Ticaret Mahkemesinin 2020/… esas sayılı dava dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-) Dosyaların … Asliye Ticaret Mahkemesinin 2020/… esas sayılı dava dosyası üzerinden YÜRÜTÜLMESİNE,
3-) Esasın bu şekilde kapatılmasına,
4-) HMK 331. Maddesi uyarınca, harç, masraf ücreti vekalet tayin ve takdirine asıl davada nihai kararla birlikte karar verilmesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda, davacı vekilinin ve davalının yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda, HMK’nun 168/(1) maddesi uyarınca nihai kararla birlikte, tarafların İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakları hatırlatılmak suretiyle oybirliğiyle karar verildi. 11/12/2020

Başkan …
¸e-imzalıdır.

Üye …
¸e-imzalıdır.

Üye …
¸e-imzalıdır.

Katip …
¸e-imzalıdır.