Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/846 E. 2018/567 K. 22.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/846 Esas
KARAR NO : 2018/567
DAVA : Tazminat (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ: 26/09/2017
KARAR TARİHİ: 22/06/2018
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirket ile davalı şirket arasında 03/12/2015 tarih, … sözleşme numaralı Finansal Kiralama Sözleşmenin akdedildiğini, sözleşmeye konu “1 Adet … Model .. Tescil Plakalı … Marka … Tip Motor No: … Şasi No: … Paletli Ekskavatör Tüm Ekipman ve Aksesuarlarıyla” kiralandığını, davalının sözleşmeden kaynaklanan borcunu ödememesi üzerine … 27. Noterliğinden düzenlenen 09/06/2017 tarih … yevmiye numaralı ihtarnamesinin keşide edildiğini, ihtarname ile kira borcunun 60 gün içinde ödenmesinin, aksi takdirde sözleşmenin fesih edileceği ve malları iade etmek zorunda kalınacağının ihbar ve ihtar edildiğini, verilen sürenin dolmasına rağmen ödeme yapılmadığını, sözleşmenin feshedildiğini, kiralananların teslim edilmediğini, kiralananın iade ve teslimi davası sonuçlanıncaya kadar ihtiyati tedbirle davalıdan alınarak davacı şirkete teslimi yönünde karar verilmesini talep ederek, sözleşmeye konu malın aynen teslimine, aynen teslimde fiili imkansızlığı oluştuğu tarihten itibaren işleyecek akdi faizi ile birlikte ekipmanların değerinin davalıdan tahsiline, mahkeme masrafları ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalıya dava dilekçesi ve tensip tutanağını bildirir tebligatın usulüne uygun olarak yapıldığı, ancak dosyaya herhangi bir cevap dilekçesi sunmadığı anlaşılmıştır.
GEREKÇE:
Dava, 6361 Sayılı Finansal Kiralama Kanunun 32. ve 33. maddesi hükümlerine dayalı olarak açılmış olup, Finansal kiralama konusu malın davalı kiracıdan alınarak davacı kiralayana verilmesi istemine ilişkindir.
Taraflar arasındaki Finansal Kiralama Sözleşmesi, 6361 sayılı yasanın 22. maddesi hükmüne uygun olarak ve düzenleme şeklinde yapılmıştır. Sözleşmede yazılı taşınır mallar, kiralayan davacı tarafından kiracı davalıya teslim olunmuştur.
Mahkememizce 03/10/2017 tarihinde verilen İhtiyati Tedbir Kararında; Aleyhinde ihtiyati tedbir istenen … San. Ve Tic. Ltd. Şti. hakkındaki istemin 6361 Sayılı Finansal Kiralama Kanununa ve Finansal Kiralama Sözleşmesine uygun görülmekle İhtiyati tedbir talebinin kabulüne, Sözleşmenin ilgili maddesi uyarınca teminat alınmasına yer olmadığına, taraflar arasında imzalanan Finansal Kiralama Sözleşmesine konu olan, “1 Adet … Model … Tescil Plakalı … Marka … Tip Motor No: … Şasi No: … Paletli Ekskavatör Tüm Ekipman ve Aksesuarlarıyla” malın üzerine İhtiyati Tedbir konulmasına emtianın, yediemin sıfatıyla tedbiren kiracı şirketten alınarak, kiralayan … Finansal Kiralama A.Ş.’ye verilmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
Finansal Kiralama konusu mal, 6361 Sayılı yasanın 23/1. maddesi gereğince kiralayan şirketin mülkiyetindedir. Aynı yasa 24/1-2 maddeleri gereğince, kiracı, sözleşme süresinde finansal Kiralama konusu malın zilyedi olup, malı sözleşmede öngörülen şart ve hükümlere göre özenle kullanmak zorundadır. 6361 Sayılı Yasanın 30/1 maddesine göre sözleşmede sürenin dolması ve 31/1. maddesi hükmüne göre de sözleşmenin ihlali hallerde aynı yasanın 32. ve 33. maddeleri gereğince kiracı finansal kiralama konusu mal yahut malları kiralayana derhal geri vermekte yükümlüdür.
6361 sayılı yasanın 31/1 son cümlesinde: ”bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinin üçünü veya üst üste ikisinin zamanında ödenmemesi sebebiyle ihtara muhattap olan kiracılarla yapılan sözleşmeler kiralayan tarafından feshedilebilir ” hükmü ile aynı maddenin 31/2 maddesi gereği : ”taraflardan birinin sözleşmeye aykırı hallerde bulunuduğu hallerde bu aykırılık nedeniyle diğer tarafın sözleşmeyi devam ettirmesinin beklenemeyeceği durumlarda sözleşme feshedilebilir” hükmü düzenlenmiştir.
Somut olayda bilirkişi raporuylada tespit edildiği üzere davalı yanın Finansal Kiralama Sözleşmesi nedeniyle, 09/06/2017 ihtarname tarihi itibariyle 10.486,04 Euro kira, 151,97 Euro gecikme faizi, 355,96 Euro sigorta borcunun olduğu, kira bedelinin zamamında ödenmemesi üzerinde davacı tarafından davalıya ihtarname çekildiği, ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde davalının temerrüde düştüğü, ve 60 günlük süreden sonra 3 günlük sürede kiralananın davacı tarafa iade edilmediği, malın iadesi şartlarının doğduğu tespit edilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde davalı kiracının Finansal Kiralama bedelini ödemediği, Finansal Kiralama bedelini ödediğini yahut ödemesi gerekmediğini, istenebilir olmadığını, Medeni Yasanın 6. ve HMK “nun 200 ve izleyen maddeleri hükümleri uyarınca yasal delillerle kanıtlayamadığı, davacı tarafın taraflar arasında yapılan Finansal Kiralama Sözleşmesine göre işlem yaptığı somut olayda 6361 sayılı yasanın 31/1-son maddesi ve 2. Fıkrası koşullarının oluştuğu ve buna göre kiralayanın sözleşmeyi derhal feshetme hakkının doğduğu anlaşılmıştır.Saptanan hukuksal duruma göre davanın kabulüne, Finansal Kiralama Sözleşmesine konu malların davacıya iadesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:
Davanın KABULÜNE,
1-Dava konusu finansal kiralama sözleşmesi konusu:
“1 ADET … MODEL … TESCİL PLAKALI … MARKA … TİP MOTOR NO:… ŞASİ NO:… PALETLİ EKSKAVATÖR TÜM EKİPMAN VE AKSESUARLARIYLA” aynen davacıya iadesine,
2-Mahkememizce verilen tedbir kararının karar kesinleşinceye kadar devamına,
3-Harçlar yasası uyarınca alınması gerekli 2.049,30-TL ilam harcından peşin alınan 512,33-TL harcın düşümü ile ile bakiye 1.536,97-TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
-Davacı tarafından dava açıldığı sırada yatırılan 512,33-TL peşin nispi harcın davalıdan tahsiline, davacıya verilmesine,
4-Davacının yaptığı 31,40-TL başvuru harcı, 600,00-TL bilirkişi ücreti, 67,00-TL davetiye masrafı olmak üzere toplam 698,40-TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
5-Davacı vekili kendisini bir vekil ile temsil ettiğinden Avukatlık ücret tarifesi uyarınca 3.600,00-TL nispi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı gider avansından artan bakiyesinin karar kesinleştiğinde talep halinde iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya başka bir mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK 341. madde uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakları hatırlatılmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 22/06/2018

Katip Hakim