Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2023/832 Esas
KARAR NO :2023/950
DAVA:Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ:13/12/2023
KARAR TARİHİ:14/12/2023
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili tarafından hamiline keşide edilmiş olan …, … Şubesi, … Seri Numaralı, 20/12/2023 Vadeli, 200.000,00 TL bedelli çek aslının müvekkilin zilyetliğindeyken kaybolduğunu/çalındığını, çekin başkalarının elinde olması ve müvekkilimden sonra başka kişilerce ciro edilmesi sureti ile müvekkilimin zarara uğramasının kuvvetle muhtemel olduğunu, müvekkilin zarara uğramaması açısından iş bu davayı açma ve ödemeden men kararı talep etme durumu zorunlu hale geldiğini, tüm bu nedenlerle müvekkilin ileride zor durumda kalmaması için öncelikle yukarıda seri numarasu verilmiş olan çek ile ilgili olarak öncelikle bankaca ödeme yapılmaması için tedbir kararı verilerek durumun bankaya acil olarak bildirilmesini ve çekin ziyaı sebebi ile iptalini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava, zayi nedeniyle çek iptali istemine ilişkindir.
Dava dilekçesi ve dosyanın tümü hep birlikte incelenmiştir.
Hukuk sistemimizde kıymetli evrakların ancak zayi nedeniyle iptalinin talep edilebileceği Türk Ticaret Kanunu kapsamındaki yasal düzenlemeler gereğince kuşkusuz olup, zayi nedeniyle çek iptali davası açılabilmesi için öncelikle TTK’nın 780 ve 781. maddeleri uyarınca yasal unsurlara haiz bir çekin bulunması esastır. Bu unsurlara haiz olmayan bir belgenin kambiyo senedi vasfı taşımaması nedeniyle TTK hükümleri uyarınca zayi nedeniyle iptali istenilemez.
TTK’nın 818. maddesinde poliçeye ilişkin hangi hükümlerin çek hakkında da uygulanacağına dair düzenlemeye yer verilmiştir. Bu düzenlemede yapılan atıf uyarınca TTK’nın poliçenin iptaline dair 757 ilâ 763. maddeleriyle 764. maddesinin birinci fıkrası hükümlerinin çekin iptalinde de uygulanması zorunludur. TTK’nın 757. maddesinde belirtildiği üzere poliçenin iptali ancak lehtar veya yetkili hamil tarafından talep edilebilecektir.
Bu açıklamalar uyarınca somut olaya gelindiğinde; dava dilekçesi ile; ” …, … Şubesi, … Seri Numaralı, 20/12/2023 Vadeli, 200.000,00 TL bedelli , çekin davacı tarafından düşürmek suretiyle kaybolduğu/çalındığı, tüm aramalara rağmen bulunamadığından bahisle çekin iptali istemi ile işbu davanın açıldığı anlaşılmaktadır. Dava konusu olup, davacı vekilince bir sureti dava dilekçesine eklenen çekin incelenmesinde, davacının iptali istenilen çekin keşidecisi olduğu anlaşılmış olup, yukarıda zikredilen yasa hükümleri gereğince çek hesabı sahibi olan keşidecinin zayi nedeniyle çek iptali davası açamayacağı gibi çek için ödemeden men kararı verilmesini de isteyemeyeceği dikkate alınarak davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda ayrıntılı olarak izah edildiği üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Peşin olarak alınan harç, alınması gerekli harcı tam karşıladığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
4-Kalan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacının yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 14/12/2023
Katip …
e-imzalıdır
Hakim …
e-imzalıdır