Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/441 E. 2023/865 K. 14.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2023/441 Esas
KARAR NO:2023/865

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:03/07/2023
KARAR TARİHİ:14/11/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Müvekkil … ticari işletme sahibi şahıs firması olduğu, 2022 hesap dönemine ait YEVMİYE, ENVANTER ve DEFTERİ KEBİR ticari defterlerin zayi olduğu, herhangi bir hak kaybına mahal vermemek için TTK 87/7 gereği zayi belgesi talepli olarak mahkemece başvuru zarureti hasıl olduğu, Müvekkil ticari defterlerinin zayi olduğunu yeni fark etmiş olup yapmış olduğu araştırmada süresi dolan ve saklanma mecburiyeti kalmayan evrakların imha edildiği sırada sehven 2022 hesap yılına ait ticari defterlerin de imha edildiğini tespit ettiği, Müvekkilin ticari teamüllere uygun davranan dürüst bir firma olduğu, yapılan hata sebebiyle herhangi bir hak kaybına mahal vermemek için mahkemenizden ticari defterlerin zayi olduğuna dair karar talep ettiği, tüm bu nedenlerle Müvekkil firmanın zayi olan 2022 hesap dönemine ait yevmiye, envanter ve defteri kebir ticari defterleri hakkında zayi kararı verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava dilekçesi sair tüm evraklar hep birlikte incelenmiştir.
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde; yetkilisi olduğu davacı şirkete ait genel kurul toplantı ve müzakere defterinin kaybolduğunu belirterek zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, hukuki niteliği itibariyle 6102 sayılı TTK’nun 82/7.maddesinde belirtilen tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin zayi olması sebebiyle kendisine bir belge verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği, davanın hasımsız olarak açılacağı” hüküm altına alınmıştır. Davacının söz konusu düzenlemeden yararlanabilmesi için; bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında, elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. İleri sürülen sebebin de defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olması, başka bir deyişle davacının iradesı dışında defter ve belgelerin tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması gerekmektedir.
İleri sürülen mücbir nedenin dayandığı olayların defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olup olmadığı araştırılmalı ve irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması sonucu oluştuğunda mücbir neden kabul edilmelidir.
Davacı yasada sayılı mücbir sebeplere dayanmamış, ticari defterlerinin oto yıkama sırasında zayi olduğunu iddia etmiştir.
Tacirin TTK’nun 82/7. maddesindeki düzenlemeden faydalanabilmesi için öncelikle ticari defterlerin korunması amacıyla gerekli dikkat ve ihtimamı göstermiş olması zorunludur. Davacının mücbir sebebe dayanmadığı, dava konusu ticari defterlerinin kaybolduğundan bahisle talepte bulunduğu dikkate alındığında, somut olayda mücbir sebep bulunmadığı, defterlerin araçta bulundurulmasının ve oto yıkamaya verilmesi halinde araçta bırakılmasının davacının özensiz davrandığını gösterdiği, davacının saklamakla yükümlü olduğu defterleri saklama konusunda özen yükümlülüğüne riayet etmediği anlaşılmakla, davanın reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda ayrıntılı olarak düzenlendiği üzere;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gerekli 269,85 TL karar ve ilam harcının peşin yatırılan 179,90 TL peşin harcın mahsubu ile eksik alınan 89,95‬ TL harcın davacıdan alınıp hazineye irad kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üstünde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde artan gider avansının davacı tarafa iadesine,
Dair, HMK 345 maddesi uyarınca kararın taraflara tebliğ edildiği tarihten başlayarak iki hafta içinde HMK 342 maddesi gereğince düzenlenmiş dilekçe ile HMK 343 maddesi uyarınca mahkememize veya başka bir mahkemeye yapılacak başvuru ile HMK 341/1 maddesi uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olarak tarafın yokluğunda verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 14/11/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır