Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/334 E. 2023/432 K. 25.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2023/334 Esas
KARAR NO :2023/432

DAVA:Tazminat (Sigorta Ödemesine Dayanan Rücuen)
DAVA TARİHİ:17/05/2023
KARAR TARİHİ:25/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Sigorta Ödemesine Dayanan Rücuen) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkil … A.Ş. tarafından … no.lu Kara Araçları Genişletilmiş Kasko Sigorta Poliçesi ile sigortalı bulunan …Tic. Ltd. Şti.’nin malik/işleteni olduğu … plakalı araç, 15.08.2022 tarihinde … üzerinde park halinde iken yağan yağmur yağışı sonrası bölgede bulunan derenin taşması sonucunda taşan suyun içinde kalmak suretiyle hasara uğradığı, dava konusu olay ilgili sigortalının başvurusu üzerine müvekkil şirket nezdinde açılan … no’lu hasar dosyasından görevlendirilen sigorta eksperince düzenlenen ekspertiz raporunda; hasar miktarının KDV dahil olmadan 85.000,00-TL olduğu, müvekkil … A.Ş. davaya konu olay nedeniyle 18.11.2022 tarihinde sigortalı araçta meydana gelen hasarın tazmini için sigortalısına 92.650,00.-TL banka havalesi yolu ile, 7.650,00.-TL KDV tevkifatı (%50) olmak üzere toplam 100.300,00-TL sigorta tazminatı ödediği, davaya konu olay nedeniyle müvekkil şirket tarafından sigortalısına ödenen 100.300,00.-TL sigorta tazminatının rücuen tazmini için olaya ilişkin… Müdürlüğü, … ve … Genel Müdürlüğüne idari başvurular yapıl Sigortalı araçta oluşan hasar, 2560 sayılı Kanunu’nun 2. ve 25.maddeleri gereğince davalı … tarafından yetki ve görevi dahilinde bulunan yağmur sularının toplanıp yerleşim yerlerinden uzaklaştırılamaması nedeniyle derenin taşması sonucu oluştuğundan meydana gelen zararlardan dolayı diğer davalı İBB ile birlikte davalı … Genel Müdürlüğünün de müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalı taraflara yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava, kasko sigorta poliçesine dayalı olarak dava dışı sigortalıya ait araçta meydana gelen hasar sebebiyle davacı … tarafından dava dışı sigortalıya ödenen bedelin rücuen tahsili istemine ilişkindir.
Davacı …, bu davayı sigortalısının halefi olarak açtığına göre, görevli mahkemenin tayininde sigortalı ile davalı arasındaki ilişkinin hukuki mahiyeti nazara alınır. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu’nun 22.03.1944 tarihli 37 Esas ve 9 Karar sayılı ilamında bu husus “sigortacının sorumlu kişi aleyhine açacağı dava, sigorta poliçesinden doğan bir dava değildir. Bu nedenle, halefiyet davası bir ticari dava sayılamaz. Bu dava, aynen sigortalı kimsenin sorumlu kişiye karşı açmış olduğu bir dava gibidir. Sigortalının muhtelif mahkemelerde dava açma hakkı varsa aynı hak, sigortacının halefiyet hakkına dayanan rücu davası için de söz konusudur” şeklinde vurgulanmaktadır.
Öte yandan, TTK’nun “Halefiyet” başlığı altındaki 1472.(eski TTK 1301.) maddesinde; “sigortacı, sigorta tazminatını ödediğinde, hukuken sigortalının yerine geçer. Sigortalının, gerçekleşen zarardan dolayı sorumlulara karşı dava hakkı varsa bu hak, tazmin ettiği bedel kadar, sigortacıya intikal eder” hükmüne yer verilmiştir.
Bu durumda, davanın sigorta poliçesinden değil, davalıların kusuru ile gerçekleşmesine sebebiyet verdiği iddia edilen haksız fiilden kaynaklandığı anlaşılmakla, uyuşmazlığın Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerektiği anlaşılmıştır.
Açıklanan hukuki ve maddi vakıalar karşısında; görev kurallarının kamu düzenine ilişkin olduğu ve yargılamanın her aşamasında re’sen gözetilmesi gerektiği, davada Asliye Hukuk Mahkemesi’nin görevli olduğu gözetilerek; HMK.114/1-c ve 115/2. maddeleri uyarınca Mahkememizin görevsizliği nedeniyle davanın görev dava şartı yokluğundan usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda ayrıntılı olarak izah edildiği üzere;
1-HMK 114/1-c ve 115/2. maddeleri uyarınca Mahkememizin görevsizliği nedeniyle davanın görev dava şartı yokluğundan usulden REDDİNE,
2-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde dosyanın görevli İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine, HMK’nın 20. maddesi gereğince karara karşı kanun yoluna başvurmaması halinde kararın kesinleştiği tarihten, kanun yoluna başvurması halinde bu başvurunun reddi kararının tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize başvurarak dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesinin talep edilmemesi halinde Mahkememizce davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesine,
3-Harç ve yargılama giderinin görevli mahkemece değerlendirilmesine, HMK 331/2. maddesi gereğince davaya başka bir mahkemede devam edilmediği taktirde talep halinde harç ve yargılama giderinin ve gider avansının harcanmayan kısmının Mahkememizce karar altına alınmasına,
Dair, tarafların yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren iki haftalık kesin süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 25/05/2023

Katip …

Hakim …