Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/764 E. 2022/815 K. 22.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/764 Esas
KARAR NO :2022/815

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:16/09/2022
KARAR TARİHİ:22/09/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının dosya üzerinden yapılan incelemesi neticesinde;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; … Mah. … Cad. … Sok. No:4/7 Şişli İstanbul adresinde ki … unvanlı İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün …-5 sicil numaralı ticari işletmeyi 23.11.2016 Tarihinde kurduğu, müvekkil yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle şirket ile ilgilenememiş ve şirket resen terk edildiği, şirketi resmi şekilde tasfiye etmek isteyen müvekkil 23.08.2022 Tarihinde işlemlere başlamış ise de şirketin karar defterini bulamadığı, şirketin karar defteri kaybedildiği, iş yeri tahliyesi sırasında evrakların kaybolduğu düşünüldüğü, muhasebeci, ev ve karar defterinin konulabileceği her yere bakılmış ise de defter bulunamadığı, bunun üzerine müvekkil 25.08.2022 tarihinde … İlçe Emniyet Müdürlüğü … Polis Merkez amirliğine giderek kayıp eşya tutanağını tutturduğu, izah edilen nedenlerle adli yardım talebinin kabulüne müvekkile ait şirketin karar defterinin zayi olduğuna dair karar verilmesini ve zayi belgesinin hazırlanmasını talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava dilekçesi sair tüm evraklar hep birlikte incelenmiştir.
Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili şirkete ait karar defterinin kaybolduğunu belirterek, karar defterinin zayi olması sebebiyle zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, hukuki niteliği itibariyle 6102 sayılı TTK’nun 82/7.maddesinde belirtilen tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin zayi olması sebebiyle kendisine bir belge verilmesi istemine ilişkindir.
6102 Sayılı Kanunun 82/7. Maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmünü düzenlemiştir.
Davacının anılan yasa maddesinden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyağa uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması zorunludur.
İleri sürülen mücbir nedenin dayandığı olayların defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olup olmadığı araştırılmalı ve irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması sonucu oluştuğunda mücbir neden kabul edilmelidir.
Davacı yasada sayılı mücbir sebeplere dayanmamış, karar defterinin kaybolduğunu iddia etmiştir.
Tacirin TTK’nun 82/7. maddesindeki düzenlemeden faydalanabilmesi için öncelikle ticari defterlerin korunması amacıyla gerekli dikkat ve ihtimamı göstermiş olması zorunludur. Davacının mücbir sebebe dayanmadığı, özen yükümlülüğüne riayet etmediği anlaşılmakla, davanın reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda ayrıntılı olarak izah edildiği üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar yasası uyarınca alınması gereken 80,70 TL başvuru harcı ile 80,70 peşin harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üstünde bırakılmasına
4-Karar kesinleştiğinde artan gider avansının davacı tarafa iadesine,
Dosya üzerinde inceleme ile, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere karar verildi. 22/09/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır