Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/546 E. 2020/692 K. 21.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2020/546 Esas
KARAR NO:2020/692

DAVA:Ticari Şirket (Bilgi Alma Ve İnceleme Hakkı İhlali)
DAVA TARİHİ :02/10/2020
KARAR TARİHİ:21/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Bilgi Alma Ve İnceleme Hakkı İhlali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, davacının, davalı şirkette %25 oranında pay sahibi olduğunu, davacının diğer pay sahipleri tarafından uzunca bir süredir fiilen uzaklaştırıldığını, davacının şirketin iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili bilgi alması engellendiğini, davalı şirketin, diğer pay sahiplerine haksız olarak borçlandırıldığını, herhangi bir kar dağıtımı olmaksızın şirket hesaplarından pay sahiplerinin virman yapmak suretiyle para transferleri yapıldığını, kasada kayıtlardaki kadar para olmadığını, şirketin zarara uğratıldığını beyanla, Türk Ticaret Kanunun 614.maddesi uyarınca, şirket müdürler kurulunun, diğer pay sahiplerine yapılan borçlanmalarının nedenlerini açıklamasına, bu kapsamda şirket bilançoları ile kar/zarar hesap tablolarının incelenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle, müvekkili şirkette davacının %25 hissedarı olduğu grup şirketlerden bir tanesi olduğunu, grup şirketlerin hissedar kardeşlerin münferit imza yetkisi ile yönetildiğini, grup şirketi olan ve davacının fiilen yönettiği … şirketinde davcının şirket tüzel kişiliği aleyhine usulsüz işlemler yaptığının denetçi raporu ile tespit edildiğini, … CBS … hazırlık dosyası ile suç duyurusunda bulunulduğunu, şirketin tüm ticari defter ve belgelerin pay sahiplerinin incelemesine hazır tutulduğunu, davacının iddialarının kötü niyetli ve soyut iddialar olduğunu belirterek, hukuki dayanaktan yoksun olarak açılan davanın reddine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava dosyasının mahkememize ….Asliye Hukuk Mahkemesinin … K.sayılı, 02/10/2020 tarihli kararı ile mahkememize gönderildiği ve yukarıdaki esasa kaydedilerek yargılamaya devam olunduğu görülmüştür.
Davanın TTK 614/2 maddesine göre limited şirket ortağının bilgi alma ve inceleme hakkının kullanılması talebine ilişkin olduğu görüldü.
Taraflar arasındaki ihtilafın; Davacı ortağın, TTK 614/2 maddesi uyarınca bilgi alma ve inceleme hakkını kullanma talebinin koşullarının oluşup oluşmadığı noktalarında toplandığı görülmüştür.
“TTK. 614– (1) Her ortak, müdürlerden, şirketin bütün işleri ve hesapları hakkında bilgi vermelerini isteyebilir ve belirli konularda inceleme yapabilir.
(2) Ortağın, elde ettiği bilgileri şirketin zararına olacak şekilde kullanması tehlikesi varsa, müdürler, bilgi alınmasını ve incelemeyi gerekli ölçüde engelleyebilir; bu konuda ortağın başvurusu üzerine genel kurul karar verir.
(3) Genel kurul, bilgi alınmasını ve incelemeyi haksız yere engellerse, ortağın istemi üzerine mahkeme bu hususta karar verir. Mahkeme kararı kesindir.”
Dava, bilgi alma hakkının kullanılmasına ilişkindir.
Davacı …. Noterliği’nin 28.07.2020 tarih ve …yevmiye nolu ihtarnamesi ile TTK’nun 614. maddesi gereği pay sahibi olarak bilgi alma ve inceleme hakkını kullanmak, yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısında bu talebin değerlendirilmesini istemiştir. Ancak davalı şirket, 07.09.2020 tarihinde gerçekleştirilecek olağan genel kurul toplantısı için Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilen ilanda davacının bilgi alma ve inceleme talebini genel kurul toplantısı gündemine dahil etmemiştir. Davacı olağan genel kurula katılmış ve bu konudaki beyan ve taleplerini tekrarlamıış olmasına rağmen, genel kurul gündeminde bu husus gerektiği gibi değerlendirilmemiş ve davacının bilgi alma ve inceleme hakkı engellenmiştir.
07/09/2020 tarihli genel kurul toplantı tutanağı incelendiğinde , davacıların bilgi alma hakkını kullanmak istedikleri hususlarda , genel kurulda soru yöneltikleri ancak soruları gereği gibi cevap verilmediği anlaşıldığından TTK nun 614.maddesine göre davanın aşağıdaki şekilde kabulüne karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Açıklanan nedenlerle;
1-Davanın TTK 614. Maddesi gereğince kabulüne,
Şirketin ortaklara borçlanmasının incelenmesi ve bu hususta bilgi alınması kapsamında; ortaklar tarafından şirkete verilen tüm borçların belirlenerek, şirketin kredi borçlarının ödenebilmesi için verildiği belirtilen ortak borçlarının, hangi kredi borcuna karşılık, ne zaman verildiği ve ne zaman geri ödemesinin yapıldığı, ortaklardan alınan borçların geri ödemelerinde işletilen faiz tutarlarının ne kadar olduğu hakkında bilgi alınması ve bu hususların incelenmesi için şirket bilançoları, kar/zarar hesapları, ödemelere dair banka hesap ekstreleri, ilgili yevmiye/envanter/defter-i kebir ticari defterleri, banka hesap ekstreleri, kredilere ilişkin sözleşmeler üzerinde, davalı şirket merkezinde dizi pusulasıyla davacı tarafından belirlenecek (en fazla 2) uzmana tevdi edilmesi suretiyle davacının bilgi alma- inceleme hakkının kullanılmasına,
2-İnceleme için davalı şirket merkezinde , davalı şirket tarafından uygun bir yer teminine ,
3-Teslim olunan kayıtlar ve belgeler hakkında bilgi verebilecek bir şirket çalışanın davalı şirket tarafından görevlendirilmesine,
4-Davacılar tarafından gerekçeli kararın vekillerine tebliğinden itibaren iki hafta içinde uzmanların ve incelemeye başlama gününün belirlenerek noter kanalıyla davacılar tarafından , davalı şirkete tebliğine, ( bu tebliğ işlemi ile incelemeye başlama günü arasında davalının gerekli hazırlıkları yapması bakımından en az 3 iş günü bulunması gereğinin gözetilmesine,)
5-İncelemenin belirlenen günden başlayarak en çok birbirini izleyen 5 iş günü içinde mesai saatleri içinde yapılıp sonuçlandırılmasına, ( 4. Maddeye göre davalıya yapılacak tebliğ ile inceleme günü arasında ön görülenden kısa süre kalırsa sürenin 3. İş gününün bitiminden başlamasına),
6-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
7-Davacılar tarafından başlangıçta yapılan 116,60 TL toplam harç ve yapılan 39,25 TL posta ve tebligat ücretinden oluşan toplam 155,85 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8-Davacı vekille temsil edildiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’ne göre 4.080,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
9-Taraflarca yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde istek halinde ilgilisine iadesine,
Taraf vekillerin yüzlerine karşı TTK 614/3 maddesi uyarınca kesin olarak oybirliği ile karar verildi.21/12/2020

Başkan …
E-imza
Üye …
E-imza
Üye …
E-imza
Katip …
E-imza