Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/178 E. 2020/680 K. 16.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2019/178 Esas
KARAR NO:2020/680

DAVA: İstirdat (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ: 01/04/2019
KARAR TARİHİ: 16/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan İstirdat (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özette; müvekkili… AŞ ile … arasında … nezdinde … tescil-03.02.20171 ve … sayılı… Sözleşmesi Akdedildiğini,Akdedilen bu sözleşmeye istinaden; (teferruatı Sözleşme ekinde görülen faturad; mevcut);1 Adet … Model … Marka … 1 Adet … Model … Marka … Makinesi…. nin davalıya… Yoluyla Kiralandığını ve malların kendisine teslim edildiğini İhbar olunan Ödeme planına göre ödemelerini yaptığını, ancak;Bir süre sonra;Davalının Kira bedellerini ödemede temerrüde düştüğünü ve kendisine,…. Noterliği’ nin 20.09.2018 – … yevmiye nolu İhtarnamesi nin Keşide edilerek; “…geciken kira, sigorta borçları ile temerrütlerinin 60 gün içerisinde ödenmesi aksi halde Sözleşmenin feshedilmiş sayılacağı, fesih halinde vadesi gelmeyen borçların muaccel hale geleceği ve kiralamaya konu malların 3 gün içerisinde iadesinin gerektiği…” ihtar edildiğini, İhtarnameye rağmen borçlar ödenmedğinden Sözleşmenin feshedildiğini, ancak borçlar ödenmediği gibi, Finansal Kiralamaya konu malların da İade edilmediğini, Sözleşmenin feshi ile sürekli borç ilişkisinin sona erdiğini kiralamaya konu emtianın teslim alındığı şeklide geri verilmesi borcu doğduğunu, Malların zarara uğramasını önlemek ve kendilerine tesliminin sağlanması amacıyla …ATM nin …D İş sayılı dosyasından İhtiyati Tedbir Kararı aldırıldığını, Finansal Kiralama Sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğinin tespitini, Finansa Kiralamaya konu malların aynen teslimini, htiyati Tedbir Kararının devamına, mahkeme masrafları ve vekâlet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalıya tebligatın yapıldığı, ancak herhangi bir cevap dilekçesi sunmadığı görüldü.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava dilekçesi,bilirkişi raporu ve sair tüm evraklar hep birlikte incelenmiştir.
Dava, 6361 sayılı…, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu 18. vd. maddelerine dayalı açılmış olup, finansal kiralama konusu malın davalı kiracıdan alınarak davacı kiralayana verilmesi istemine ilişkindir.
Taraflar arasında 6361 sayılı… Faktoring ve Finansman Şirketleri kanunu çercevesinde … sayılı, 03/02/2017 tarih ve … sözleşme numaralı finansal kiralama sözleşmesi 6361 sayılı Kanunun 18 ve 22. maddelerine göre yapılmıştır. Sözleşmede yazılı mal davacı tarafından sunulan belgelere göre, kiralayan davacı tarafından davalı – kiracıya teslim edilmiştir.
Davacı tarafça davalıya …. Noterliğin 20/09/2018 tarihli ve … yevmiye nolu ihtarnamesi gönderilmiş, 60 günlük mehil verilerek kira borcunun ödenmesi aksi halde sözleşmenin fesholunacağı bildirilmiştir.
…. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … D.İş sayılı dosyasında verilen kararın incelenmesinde, dava konusu edilen mallar ile ilgili davacı tarafa teslimine dair ihtiyati tedbir kararı verildiği görülmüştür.
Dosyaya sunulan bilgi ve belgeler eşliğinde dosyanın bilirkişiye verildiği, bilirkişinin 20/01/2020 tarihli bilirkişi raporunu sunduğu, bilirkişinin raporunun sonuç kısmı ile taraflar arasında … nezdinde … tescil-03.02.20171 ve … sayılı Flnansal Kiralama Sözleşmesi Akdedilmiş olduğu,6361 sayılı yasanın 22. maddesi gereği yazılı olarak hazırlanmış olduğu, İşbu Sözleşme çerçevesinde, (6361 sayılı yasanın amir olan 18. maddesi kapsamında kiralanan malların zilyetliğinin kiracıya devredildiği ve taraflar arasında borç ilişkinin doğduğu,Davalının sözleşmelerden kaynaklanan Finansal Kira borçlarını ödemede temerrüde düşmesiyle, davacı tarafından davalıya ihtarname keşide edilerek; FKK nun Emredici nitelikte olan 31/1, Maddesi gereğince borcun 60 günlük süre içerisinde ödenmesi aksi halde sözleşmenin feshedilmiş olacağının fesih ile birlikte kiralamaya konu malların da ladesinin gerektiği ,..”nın İhtar edildiği, Davacının İbraz etmiş olduğu Yasal Defterleri, Muavin Kayıtları ve Hesap Ekstrelerini tetkikinden; İhtarnamenin tebliğ tarihi 26.09.2018 den 60 günlük sürenin dolduğunu, 25.11.2018 tarihine kadar, Finansal Kiracı/davalı tarafından; bir miktar ( 6.200 TL lık ) ödemeler yapılmış olmakla birlikte İhtarnamede belirtilen (11.706,66 TL lık) ödemelerin tamamının Yapılmadığını, İhtarname ile verilen süre içerisinde talep edilen borcun tamamını ödenmemesi ile temerrüt tarihi 26.11.2018 itibariyle, 6361 sayılı yasanın 31-1 ve Taraflar arasında akdedilen Sözleşmenin 87. maddesi kapsamında Sözleşmenin İhlal edildiği ve Dava konusu… Sözleşmesin 31.12.2018 temerrüt tarihi İtibariyle feshedilmiş sayıldığı,Finansal Kiralama Sözleşmesinin feshiyle birlikte; 6361 sayılı yasanın 23 -25 ve 32-33 – Sözleşmenin 88.maddeleri gereğince; a-Finansal Kiralamaya konu malların iade koşullarının oluştuğu, b-Temerrüt tarihinden en geç 3 gün sonrası, 30.11.2018 tarihi itibariyle Finansal Kiralamaya konu malların malik davacı… Şti ne aynen iadesinin gerektiği, Kiralanan malların, Mal sahibi… Şirketine aynen iadesinin mümkün olmaması halinde; 1İK nun 24.maddesi gereğince malların bedellerinin tahsilinin sağlanması, Malların hiç bulunamaması ve iadelerinin sağlanamaması halinde davalı kiracıdan bedellerinin tahsili yoluna gidilmesi gerektiği Kiralamaya konu malların, ihtiyati tedbirle davalıdan alınarak davacıya teslimi için davacı tarafından Mahkeme’ye …. ATM’ nin …D İş sayılıı Dosyasından İhtiyati Tedbir Kararı alındığı, … anlaşılmakla, bu konulardaki değerlendirmenin,Malların (davacıya) iadesinin sağlanması halinde; 6361 s.lı yasanın 33. maddesinin uygulanabilirliğini rapor edildiği görülmüştür.
Finansal Kiralama konusu mal 6361 sayılı Kanun 18 ve 23. maddeleri gereğince kiralayan şirketin mülkiyetindedir. 6361 sayılı Kanun 24/1.maddesi hükmü gereğince de kiracı, sözleşme süresince… konusu malın zilyedi olup, malı sözleşmede öngörülen şart ve hükümlere göre özenle kullanmak zorundadır. 6361 sayılı Kanunun 31/1 maddesine göre “Kiralayan, finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya verdiği otuz günlük süre içinde de bu bedelin ödenmemesi hâlinde, sözleşmeyi feshedebilir. Ancak, sözleşmede, süre sonunda mülkiyetin kiracıya geçeceği kararlaştırılmış ise, bu süre altmış günden az olamaz. Bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini zamanında ödememesi nedeniyle ihtara muhatap olan kiracılarla yapılan sözleşmeler kiralayan tarafından feshedilebilir.”
Aynı Kanunun 33/1 maddesine göre “Sözleşmenin kiralayan tarafından feshi ile 30 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca kiracı tarafından feshi hâllerinde, kiracı malı iade ile yükümlüdür.”
Dosya kapsamı, sunulan deliller ve belge asıllarının incelenmesinde, borçların zamanında ödenmemesi üzerine 6361 sayılı Kanunun 31/1 maddesi kapsamında davalıya ihtarname çekildiği ve borcun ödenmesi için 60 günlük süre tanındığı buna rağmen kalan borcun ödenmediği, davalının bu hali ile temerrüde düştüğü anlaşılmakla, davacının haklı olduğu, davalının süresinde kira bedellerini ödemediği ve 60 günlük süreye rağmen de edimini yerine getirmediği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak davacı sözleşmeye konu malları teslim ederek edimini yerine getirmiş, 6361 sayılı Kanun 23/1.maddesi uyarınca… konusu malın mülkiyeti kiralayana ait olup, 31/1 maddesine göre belirlenen süreler belirtilerek ödeme yapılması için davalı tarafa ihtarname gönderilmiş, davalı duruşmalara katılmamış, cevap dilekçesi de sunmamış, sözleşmede kendisine teslim edilen malların bedelini ödediğini, yahut ödememesi gerektiğini, bedelin istenebilir olmadığını ileri sürmediği gibi Türk Medeni Kanunun 6. maddesi ve HMK. 200 ve izleyen maddeleri uyarınca yasal delillerle kanıtlamış değildir. O halde, sözleşme hükümlerine göre malın aynen iadesi ile yükümlü olup, talebin kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının kabulü ile; Finansal Kurumlar Birliği nezdinde … tescil numarası ile tescilli 03/02/2017 tarih, … sayılı… Sözleşmesinin haklı nedenle fesh olduğunun tespiti ile… Sözleşmesine konu malların
1 ADET … MODEL … MARKA … (… seri nolu)
1 ADET … MODEL … MARKA… (… seri nolu)’nin davalıdan alınarak davacıya aynen iadesine,
2-…. Asliye Ticaret Mahkemesinin … D.İş dosyasından verilen tedbir kararının karar kesinleşinceye kadar devamına,
3-Harçlar yasası uyarınca alınması gereken 5.191,56 TL karar harcından peşin alınan 1.297,89 TL’nin mahsubu ile geri kalan 3.893,67 TL bakiye harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydedilmesine,
4-Davacının yaptığı 2.255,59 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
5-Davacı kendini vekille temsil ettirdiğinden lehine Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereği 10.680,00 TL vekalet ücreti takdirine, bunun davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine
6-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde artan gider avansının ilgili tarafa iadesine,
Dair, HMK 345 maddesi uyarınca kararın taraflara tebliğ edildiği tarihten başlayarak iki hafta içinde HMK 342 maddesi gereğince düzenlenmiş dilekçe ile HMK 343 maddesi uyarınca mahkememize veya başka bir mahkemeye yapılacak başvuru ile HMK 341/1 maddesi uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olarak davacı vekilinin yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda verilen karar açıkça okunup anlatıldı.16/12/2020

Katip …
E-imza

Hakim …
E-imza