Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/775 E. 2023/919 K. 11.12.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ ,

ESAS NO:2023/775 Esas
KARAR NO :2023/919

DAVA:İcra Edilebilirlik Belgesi
DAVA TARİHİ:01/12/2023
KARAR TARİHİ:11/12/2023

Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce doysa üzerinde yapılan incelemesi sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı…vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile … arasında yapılmış 23/05/2019 ve 17/06/2019 tarihli satım sözleşmesinden kaynaklı uyuşmazlığın çözümü için tahkim süreci başlatıldığını, tahkim heyeti … (başkan), … … tarafından 06/10/2023 tarihli hakem heyeti kararı verildiğini, kararın …’e 12/10/2023 tarihinde tebliğ edildiğini, hakem kararının iptali istemli iptal davası açılmadığını ve kararın 12/11/2023 tarihinde kesinleştiğini, …’in hakem kararı sonucunda hükmedilen miktarı müvekkiline ödemediğini ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle MTK 15.md gereğince Hakem Kurulu tarafından verilen Hakem Kararı’na ilişkin icra edilebilirlik şerhinin verilmesini talep etmiştir.
Talep; icra edilebilirlik belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
4686 Sayılı Milletlerarası Tahkim Yasası’nın 15 maddesi; “A) Hakem kararına karşı yalnızca iptal davası açılabilir. (Değişik ikinci cümle: 28/2/2018-7101/53 md.) İptal davası, 3 üncü madde uyarınca yetkili asliye hukuk mahkemesinin bulunduğu yer yönünden yetkili bölge adliye mahkemesinde açılır, öncelikle ve ivedilikle görülür.
Hakem kararları aşağıdaki hallerde iptal edilebilir:
1. Başvuruyu yapan taraf;
a) Tahkim anlaşmasının taraflarından birinin ehliyetsiz ya da tahkim anlaşmasının, tarafların anlaşmayı tâbi kıldıkları hukuka veya böyle bir hukuk seçimi yoksa Türk hukukuna göre geçersiz olduğunu,
b) Hakem veya hakem kurulunun seçiminde, tarafların anlaşmasında belirlenen veya bu Kanunda öngörülen usule uyulmadığını,
c) Kararın, tahkim süresi içinde verilmediğini,
d) Hakem veya hakem kurulunun, hukuka aykırı olarak yetkili veya yetkisiz olduğuna karar verdiğini,
e) Hakem veya hakem kurulunun, tahkim anlaşması dışında kalan bir konuda karar verdiğini veya istemin tamamı hakkında karar vermediğini ya da yetkisini aştığını,
f) Tahkim yargılamasının, usul açısından tarafların anlaşmalarına veya bu yönde bir anlaşma bulunmaması halinde, bu Kanun hükümlerine uygun olarak yürütülmediğini ve bu durumun kararın esasına etkili olduğunu,
g) Tarafların eşitliği ilkesinin gözetilmediğini,
İspat ederse veya,
2. Bölge adliye mahkemesince;
(1)a) Hakem veya hakem kurulu kararına konu uyuşmazlığın Türk hukukuna göre tahkime
elverişli olmadığı,
b) Kararın kamu düzenine aykırı olduğu,
Tespit edilirse.
Hakem veya hakem kurulunun, tahkim anlaşması dışında kalan bir konuda karar verdiği iddiasıyla açılan iptal davasında, tahkim anlaşması kapsamında olan konuların, tahkim anlaşması kapsamında olmayan konulardan ayrılması mümkün olduğu takdirde, hakem kararının sadece tahkim anlaşması kapsamında olmayan konuları içeren bölümü iptal edilebilir.
İptal davası, otuz gün içinde açılabilir. Bu süre, hakem kararının veya düzeltme, yorum ya da tamamlama kararının taraflara bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlar. İptal davasının açılması, kendiliğinden hakem kararının icrasını durdurur.
Taraflar, iptal davası açma hakkından kısmen veya tamamen feragat edebilirler. Yerleşim yerleri veya olağan oturma yerleri Türkiye dışında bulunan taraflar, tahkim anlaşmasına koyacakları açık bir beyanla veya sonradan yazılı şekilde anlaşmak suretiyle iptal davası açma hakkından tamamen feragat edebilecekleri gibi; yukarıda sayılan bir veya bir kaç sebepten dolayı iptal davası açmak hakkından da feragat edebilirler.
İptal istemi, davaya bakan bölge adliye mahkemesi aksine karar vermedikçe, dosya üzerinden incelenerek karara bağlanır.(2)(Değişik birinci cümle: 28/2/2018-7101/53 md.) İptal davası hakkında verilen kararlara karşı 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre temyiz yoluna başvurulabilir. Temyiz incelemesi, bu maddede yer alan iptal sebepleriyle sınırlı olarak, öncelikle ve ivedilikle karara bağlanır.
İptal davasının kabulü halinde, kabul kararı temyiz edilmezse veya 1 inci bendin (b), (d),(e), (f), (g) alt bentleri ile 2 nci bendinin (b) alt bendindeki hallerin varlığı sebebiyle kabulü halinde taraflar aksini kararlaştırmamışlarsa hakemleri ve tahkim süresini yeniden belirleyebilirler.
Taraflar isterlerse eski hakemleri tayin edebilirler.
B) İptal davasının reddine ilişkin kararın kesinleşmesinden sonra asliye hukuk mahkemesi, hakem kararının icra edilebilir olduğuna ilişkin bir belgeyi istemde bulunan tarafa verir. Bu belgenin verilmesi harca tâbi değildir. Hakem kararının icraya konulması hâlinde Harçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
İptal davası için öngörülen sürenin geçtiği veya tarafların iptal davası açmaktan feragat ettiği hâllerde, hakem kararının icra edilebilir olduğuna ilişkin belgenin verilmesi sırasında (A) fıkrasının 2 nci bendinin (a) ve (b) alt bent hükümleri mahkemece re’sen dikkate alınır. Bu hâlde mahkemece aksine karar verilmedikçe, inceleme dosya üzerinden yapılır.” hükmünü içermekte olup; anılan yasal düzenleme gereceğince hakem kararının icra edilebilirliğine ilişkin belge verilebilmesi için, hakem kararının iptaline ilişkin istemin reddi kararının kesinleşmiş olması yahut iptal davası için yasada öngörülen sürede dava açılmaması veya iptal davası açmaktan feragat edilmesi dava koşuludur.
Somut olay bakımından, icra edilebilirliği konusunda belge istenilen dava konusu 06/03/2023 tarihli Tahkim Heyeti kararının iptaline ilişkin herhangi bir başvuru yapıldığına, iptal davası için yasada öngörülen sürenin geçtiğine veya iptal davası açmaktan feragat edildiğine ilişkin adli denetime uygun herhangi bir kanıt sunulmadığı dolayısıyla, öncelikle eldeki talebin değerlendirilebilmesi için gerekli olan ve yukarıda değinilen özel nitelikteki dava koşulunun yerine getirilmediği anlaşıldığından, talebin reddine ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
KARAR; Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Talebin REDDİNE,
2-Talebin niteliği gereği harç alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Talep eden tarafça yatırılan gider avansından geriye kalanın karar kesinleştiğinde talep edene iadesine,
Dair; gerekçeli kararının tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonrasında oybirliğiyle karar verildi. 11/12/2023

Başkan …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Katip …
¸e-imzalı

Bu belge 5070 sayılı Yasa uyarınca güvenli E-İMZA ile imzalanmıştır.