Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2023/257 Esas
KARAR NO :2023/318
DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:14/04/2023
KARAR TARİHİ:14/04/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA DİLEKÇESİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili …Ltd. Şti. (…) şirketinin ticaret siciline kayıtlı ortağı olup, ortağı bulunduğu şirket olan … Ltd. Şti. (…)’ye ait bulunan Hissedarlar toplantı tutanakları (Ortaklar karar defteri) ile firma kaşesini 23.MART.2023 tarihinde ortaklardan …’in uzun süredir yaşamakta olduğu … bulunan … uluslararası hava alanı yolunda zayi olduğunu, hissedarlardan … …’e yerleşirken yukarıda belirtilen ortağı bulunduğu şirkete ait evrakları güvenlik amacıyla yanında götürdüğünü, …’de siyasi gösterilerin olacağı haberi üzerine evrakların güvenli bir yerde saklanması amacıyla iş yerindeki kasaya koymak için götürmek üzere yola çıktığını, ancak iş yerine geldiğinde aracın bagajındaki çantanın ve içindeki bahsettikleri evrakların çalınması olayıyla karşılaştıklarını, işbu kayıp sebebiyle … Cumhuriyetinin Milli Jandarma Yüksek Komutanlığı, Askeri Adalet Yüksek Komutası Bölge Jandarma Komutanlığı Jandarma Bölümü Hava Ulaştırma Jandarma Bölüğü’ne başvurarak kayıpla ilgili zabıt tutturulduğunu ve bu resmi belge … 3. Nolu Noterliğinde … Yevmiye Nosuyla tercüme ettirildiğini, işbu çalıntı ihbarına ilişkin emniyet birimlerince tutulmuş resmi belge tercümesi ile birlikte mahkemenize ekte sunulmakta olduğunu, … Ltd. Şti. ‘nin merkezi … … sok. No 28 Sarıyer/İstanbul adresi olup, ticaret sicil numarası 725706 olduğunu, TTK nun 82 ci maddesinin 7 ci maddesin 01.07.2022 tarih ve 7417 sayılı kanunun 55. maddesiyle anılan kanunun 30 gün içinde dava açma süresi içinde mahkemeye başvurulduğunu, açıklanan tüm bu nedenlerle hasımsız olarak açılması zaruri olan huzurunuzdaki işbu davamızın gerekli inceleme ve tahkikat neticesinde mahkemece ivedilikle kabul edilerek mağduriyetin derhal giderilmesini amacıyla zayi kararının verilerek nihayete erdirilmesini talep ve dava etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Talep 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesine Kanun’un 18/2.maddesinde ise ” Her tacirin ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerekir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Tacirin yukarıda bahsedilen kanun maddesinden yararlanabilmesi için ticari defter ve belgelerinin korunabilmesi amacıyla gerekli dikkati ve ihtimamı göstermiş olması gerekmektedir.
Dava dilekçesi, zayi olduğu iddia edilen kaşe ve ortaklar karar defterinin şirket ortağının yurt dışında yaşaması nedeni ile güvenlik amacı ile yanında götürdüğü, Senagal’ de siyası eylemlerin yaşanacağı haberinin alınması üzerine, iş yerinde bulunan kasaya taşıdığı sırada aracının bagajından çalındığının iddia edildiği anlaşılmıştır.
Davacının zayi olduğunu iddia ettiği şirket kaşesi TTK’nun 82/7 maddesi kapsamındaki belgelerden değildir. Bu nedenle davacının şirket kaşesinin kaybolması nedeni ile zayi belgesi verilmesi istemi yerinde değildir.
Ortaklar karar defterine ilişkin isteme gelindiğinde; zayi TTK. 82/7 maddesi gereğince tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek, irade dışında meydana gelen olay nedeniyle meydana gelmeli, ziyanın tacirin gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklanmamış olması gerekmektedir.
Davacı basiretli bir tacir olarak ticari defter ve belgelerini şirket merkezinde muhafaza etmek ve korunması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Davacı, ticari defter ve belgelerini mutad olarak bulunması gereken yer dışında, şirket yetkilisinin yaşadığı ülkede bulundurularak gereken muhafaza tedbirlerini almayarak kusurlu davrandığı anlaşılmıştır. Davacı şirketin talep konusu ticari defter ve belgelerinin saklanmasında gerekli dikkat ve özeni göstermediği ve basiretli tacir gibi davranmadığı ve somut olayda TTK. 82 maddesinde düzenlenen şartların oluşmadığı anlaşılmış ve istemin reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
KARAR : Gerekçesi yukarıda yazılı kararda açıklandığı üzere;
1-)DAVANIN REDDİNE,
2-)Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına
3-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-)Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalan kısmın kararın kesinleşmesi halinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 14/04/2023
Katip …
e-imzalıdır
Hakim …
e-imzalıdır