Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/93 E. 2021/745 K. 18.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/308 Esas
KARAR NO :2021/734

DAVA:Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ:27/04/2021
KARAR TARİHİ:14/10/2021

Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müflis davacı şirket tarafından alınan 17/12/2020 tarihli kararla, ortağı olduğu davalı şirketin 09/02/2021 tarihli olağan genel kurul toplantısına katılmak için masaya temsilen Av. …’in yetkili kılındığını ve adına yetki belgesi düzenlendiğini ancak, divan başkanı tarafından yetki belgesinin ilgili mevzuat gereği usulüne uygun olmadığı gerekçesi ile kabul edilmediğini ve masa vekili toplantıya alınmadığını, oy hakkı elinden alındığını, temsil hakkına dair vekaletnamenin noter onaylı şekilde düzenleneceği getirilmiş ise de, TTK 426 md gereği yazılı bir belge ile yetkilendirilmesinin yeterli olacağını ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle davalı şirket 09/02/2021 tarihli genel kurul kararlarının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; 09.02.2021 tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısına davacı temsilcisi Av. …’in yetki belgesinin TTK genel kurulların toplanması ile ilgili hükümleri ve 28.11.2012 tarihli 28481 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Anonim şirketin genel kurullarının toplantıların usul ve esasları ile ilgili hazırlanmış yönetmelik hükümlerine uygun olmadığını, ortaklara toplantı davetiyesi ekinde örnek vekaletname gönderilmesine rağmen yetki belgesinin yasa ve yönetmelik iç yönerge hükümlerine uygun olmaması nedeniyle toplantıya katılma talebinin kabul edilmediğini, ayrıca davacının iptal davası açma hakkının bulunmadığını ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle davanın reddini savunmuştur.
Dava; davalı şirket 09/02/2021 tarihli genel kurul toplantısında alınan kararların iptali istemine ilişkindir.
Davalı şirketin merkez adresi itibariyle (…) iş bu davaya bakmaya TTK’nın 445.maddesi gereğince mahkememiz yetkilidir.
Davacı taraf, müflis davacı şirket iflas idaresi tarafından yetki belgesi düzenlenmesine rağmen davalı şirket genel kurul toplantısına kabul edilmediğini ve toplantıya katılamadığını ileri sürmüş; davalı ise, yetki belgesinin yasa ve yönetmelik iç yönerge hükümlerine uygun olmadığını savunmuştur.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık genel kurul kararlarının iptal şartlarının oluşup oluşmadığı noktasında toplanmaktadır.
Olaya uygulanması gereken 6102 sayılı TTK’nın 445.maddesi; “446 ncı maddede belirtilen kişiler, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olan genel kurul kararları aleyhine, karar tarihinden itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinde iptal davası açabilirler.” hükmünü;
Aynı yasanın 446.maddesi; “Toplantıda hazır bulunup da karara olumsuz oy veren ve bu muhalefetini tutanağa geçirten, toplantıda hazır bulunsun veya bulunmasın, olumsuz oy kullanmış olsun yada olmasın; çağrının usulüne göre yapılmadığını, gündemin gereği gibi ilan edilmediğini, genel kurula katılma yetkisi bulunmayan kişilerin veya temsilcilerinin toplantıya katılıp oy kullandıklarını, genel kurula katılmasına ve oy kullanmasına haksız olarak izin verilmediğini ve yukarıda sayılan aykırılıkların genel kurul kararının alınmasında etkili olduğunu ileri süren pay sahipleri, Yönetim Kurulu, Kararların yerine getirilmesi, kişisel sorumluluğuna sebep olacaksa yönetim kurulu üyelerinden her biri iptal davası açabilir” hükmünü içermektedir. Anılan madde hükmü gereğince iptal davası açabilmek için toplantıda hazır bulunan ilgilinin alınan karara olumsuz oy vermesi ve bu muhalefetini tutanağa geçirtmesi veya divan başkanlığına vermesi yasal zorunluluktur.
Diğer yandan, A.Ş.’lerde ortağın genel kurul toplantılarında vekaletnameyle temsil edilmesine ilişkin Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esaslarına ilişkin yönetmeliğin 21.maddesi; “Vekaletnamede; şirketin unvanı, ait olduğu genel kurul toplantısının tarihi, vekilin adı ve soyadı, pay sahibinin pay adedi ile adı ve soyadı veya unvanı ve imzasının bulunması şarttır. Bu bilgilerden herhangi biri bulunmayan özel veya genel vekâletnameler geçersizdir. …” hükmünü içermekte olup; vekaletnamenin, anılan yönetmeliğe ve yönetmelik EK-3’de bulunan örneğe göre düzenlenmesi zorunludur. Toplantıya vekaletname ile katılım halinde vekaletnamenin, belirtilen şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Somut olayda, müflis davacı şirket iflas idaresi tarafından davalı şirketin 09/02/2021 tarihli genel kurul toplantısına katılmak üzere … 8. İcra ve İflas Müdürlüğü’nün … İflas sayılı dosyasından Av. … adına yetki belgesi düzenlenmiş ise de; 03/02/2021 tarihli yetki belgesi, genel kurul toplantısına katılmak için yukarıda değinilen Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 21.maddesine uygun olarak düzenlenmediğinden geçersiz olduğu; bu nedenle genel kurul toplantısına katılımın sağlanamayacağı ve alınan kararlara karşı oy kullanılamayacağı, dolayısıyla genel kurulda alınan kararların iptali istenemeyeceğinden ve somut olayda da usulüne uygun vekaletname bulunmaması nedeniyle davacı tarafın toplantıya katılamadığı ve alınan kararlara karşı oy kullanamadığı anlaşıldığından davanın reddine ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Peşin harç karar harcını karşıladığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davalı taraf kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gerekince hesap ve takdir olunan 4.080,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
4-Davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalanın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzünde, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkca okunup, usulen anlatıldı.
14/10/2021

Başkan …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Katip …
¸e-imzalı