Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/509 E. 2021/617 K. 04.08.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/509 Esas
KARAR NO:2021/617

DAVA:Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ:02/06/2021
KARAR TARİHİ:04/08/2021

Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce dosya üzerinde yapılan incelemesi sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı tarafından …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … E sayılı dosyasına verilen daha sonra yetkisizlik kararı verilerek mahkememize gönderilen dava dilekçesinde özetle; … Vergi Dairesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren ortağı ve yetkilisi olduğu …. Ltd. Şti.’nin sermaye arttırımı işlemi sırasında sehven sermayeden münfesih sayıldığını ve buna istinaden sicil kaydının sehven iptal edildiğini öğrendiğini, şirketin ticari faaliyetlerine devam ettiğini ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle …. Ltd. Şti.’nin sicil kaydının kapatılması işleminin iptali ile şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; dava dışı …. Ltd. Şti.’nin sicilden terkinine ilişkin işlemin iptali ile şirketin tüzel kişiliğinin yeniden ihyası istemine ilişkindir.
…. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından uyuşmazlık konusunun terkin işleminin usulüne uygun yapılmadığı iddiasıyla davanın TTK 34. Md kapsamında itiraz davası olarak görülmesi gerektiği ve buna dayalı olarak itiraz davalarına bakma görevinin Ticaret Sicil Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi olduğu gerekçesi ile yetkisizlik kararı verilmiştir.
Davaya konu …. Ltd. Şti.’nin sicil kaydının incelenmesinden: yetkilisinin davacı … ve adresinin mahkememiz yargı alanı dışında bulunan … Köyü, … Cad. No:… … / … olduğu anlaşılmıştır.
6102 Sayılı TTK’nın Geçici 7.maddesi uyarınca sicilden terkin edilen şirketin aynı maddenin 15.bendine göre ihyası mümkündür; bu bentte “…Ticaret sicilden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir…” düzenlenmesine yer verilmiştir.
6102 sayılı TTK’nun 547. maddesi “Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunuğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.” hükmünü içermektedir.
…. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından davanın TTK 34. Maddesi kapsamında Ticaret Sicil Memuru kararına itiraz davası olduğu ve bu davaya bakmaya yetkili mahkemenin ticaret sicilin bulunduğu yer mahkemesi olduğundan bahisle yetkisizlik kararı verilmiş ise de; davacı şirket yetkilisinin sicilinden res’en terkin edilmiş olan şirketin ihyasını talep etmekte hukuki yararı bulunduğu, dava dilekçesi içeriğinde şirket yetkilisi tarafından res’en terkin işleminin iptaline yönelik ticaret sicil müdürlüğüne TTK 34. maddesi kapsamında itiraz başvurusunda bulunduğuna ve bu kapsamda ticaret sicil müdürlüğü tarafından başvurunun reddine karar verildiğine yönelik herhangi bir durumdan bahsedilmediği, bu kapsamda davanın TTK 34. maddesi kapsamında Ticaret Sicil Memuru kararına itiraz davası olarak nitelendirilmesinin usul ve yasa gereği mümkün olmadığı, dava dilekçesinden de açıkça anlaşıldı üzere davanın sicilden res’en terkin edilen şirketin yeniden ihyası talebine ilişkin olduğu şüphesizdir.
Bu nedenlerle TTK 547/1.maddesi amir hükmü gereğince herhangi bir şekilde terkini yapılan şirketlerin yeniden ihyasının ilgililer tarafından şirket merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesinden talep edilebileceği düzenlenmiş olup dava dilekçesi, ekleri ve incelenen Ticaret Sicil kaydından anlaşılacağı üzere ihyası istenen …. Ltd. Şti.’nin sicildeki adresinin yargı alanımız dışında bulunan … / … adresinde ve … Asliye Ticaret Mahkemeleri yargı alanına giren adreste kayıtlı bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu konudaki yetkinin re’sen dikkate alınması gereken kesin yetki kuralı olduğu, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2018/1409 E.-2018/2580 K. Sayılı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi’nin 2018/1577 E.-2019/898 K. Sayılı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 37. Hukuk Dairesi’nin 2019/245 E.-2019/968 K. Sayılı içtihalarında da bu durumun açıkça belirtildiği ve HMK 114/1-ç maddesinde de kesin yetki kuralı dava şartı olup, aynı yasanın 115.maddesi gereğince dava şartlarının varlığı ileri sürülmese de yargılamanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden araştırılması gerektiğinden, davanın mahkememizin yetkisizliği nedeniyle usulden reddine ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
K A R A R : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacı tarafça açılan DAVANIN, HMK 14/2, 114/1-ç maddeleri gereğince mahkememizin yetkisiz olması nedeniyle dava şartı yokluğundan HMK 115/2 maddesi gereğince USULDEN REDDİ ile, Mahkememizin YETKİSİZLİĞİNE,
2- HMK 20/1 maddesi gereğince, kararın kesinleşmesinden itibaren iki hafta içinde talep halinde dosyanın görevli ve yetkili …. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE, aksi halde davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesine,
3- Mahkememizce verilen yetkisizlik kararı istinaf yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse olumsuz yetki uyuşmazlığının çözümü için dosyanın merci tayininde görevli İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 37. HUKUK DAİRESİ’NE GÖNDERİLMESİNE,
4- Karar kesinleştiğinde merci tayini ile görevli mahkeme …. Asliye Ticaret Mahkemesi olarak tespit edildiği takdirde dosyanın re’sen yetkili mahkemeye GÖNDERİLMESİNE,
5- Harç, yargılama giderleri, vekalet ücreti ve gider avansı hususunun yetkili mahkemece değerlendirilmesine,
Dair; tarafların yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize verilecek bir dilekçe ile İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 04/08/2021

Başkan …
e-imza*
Üye …
e-imza*
Üye …
e-imza*
Katip …
e-imza*