Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/621 E. 2020/753 K. 20.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2020/621 Esas
KARAR NO:2020/753

DAVA:Ticari Şirket (Şirket Feshi)
DAVA TARİHİ:18/11/2020
KARAR TARİHİ:20/11/2020

Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce dosya üzerinde yapılan incelemesi sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar dava dilekçesinde özetle; ortağı oldukları davalı … Şti.’nin kurulduğu tarihten itibaren hiçbir faaliyette bulunmadığını, vergi kaydı açılmadığını ve vergi mükellefiyeti tesis ettirilmediğini, 2007 yılından beri gayri faal durumda olduğunu ileri sürerek davalı şirketin geriye dönük sicilden terkinine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İddianın ileri sürülüş biçimine göre dava; davacıların ortağı olduğu davalı… Şti.’nin feshi istemine ilişkindir.
… sicil kayıtlarına ve ibraz edilen belgelere göre davaya konu şirketin adresinin “…” olması nedeniyle, mahkememiz işbu davaya bakmaya yetkili olup; şirket ortaklarının davacılar … ve …olduğu ve bu nedenle eldeki davada davacıların davacılık sıfatlarının bulunduğu anlaşılmaktadır.
İddianın ileri sürülüş biçimine göre olaya uygulanması gereken 6102 sayılı TTK’nın 636.maddesi “(1) Limited şirket aşağıdaki hâllerde sona erer:
a) Şirket sözleşmesinde öngörülen sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesiyle.
b) Genel kurul kararı ile.
c) İflasın açılması ile.
d) Kanunda öngörülen diğer sona erme hâllerinde.
(2) Uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli organlarından biri mevcut değilse veya genel kurul toplanamıyorsa, ortaklardan veya şirket alacaklılarından birinin şirketin feshini istemesi üzerine şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, müdürleri dinleyerek şirketin, durumunu Kanuna uygun hâle getirmesi için bir süre belirler, buna rağmen durum düzeltilmezse, şirketin feshine karar verir.
(3) Haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden şirketin feshini isteyebilir. Mahkeme, istem yerine, davacı ortağa payının gerçek değerinin ödenmesine ve davacı ortağın şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer bir çözüme hükmedebilir.
(4) Fesih davası açıldığında mahkeme taraflardan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alabilir.
(5) Sona ermenin sonuçlarına anonim şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.” hükmünü içermekte olup, anılan madde hükmünde limited şirketinin sona erme sebepleri sayılmıştır.
Görüldüğü gibi TTK’nın 636.maddesinde limited şirketin sona erme sebepleri sayılmış ve şirketin ortaklar genel kurul kararı ile feshine karar verilebileceği düzenlenmiştir.
Bu bilgiler ışığında somut olayda; davacıların davalı …Şti.’nin ortağı oldukları; iki ortaklı olduğu anlaşılan ve feshi istenilen davalı şirket tüzel kişiliğinin, mahkemeye başvurulmadan davacı ortaklarca feshine karar verilmek suretiyle sona erdirilebileceği kuşkusuzdur. Zaten davalı şirketin iki ortağı olan davacıların da eldeki davayı açmakla iradelerinin bu yönde birleştiği anlaşılmaktadır. … Ticaret Sicil Müdürlüğünün 13/11/2019 tarihli yazısında da tasfiye kararı alınması sonrasında sicilden terkinin yapılacağı bildirilmiştir. Dolayısı ile davacıların eldeki davanın açılmasında hukuki yararları bulunmadığından, yerinde görülmeyen davanın usulden reddine ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın HMK’nın 114/1-h ve 115.maddeleri uyarınca usulden REDDİNE,
2-Peşin harç karar harcını karşıladığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacılar tarafından yapılan masrafların üzerinde bırakılmasına,
4-Davacılar tarafından yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde davacılara iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonrasında oy birliği ile karar verildi. 20/11/2020

Başkan …
e-imzalı
Üye …
e-imzalı
Üye …
e-imzalı
Katip …
e-imzalı