Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/588 E. 2020/687 K. 06.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/588 Esas
KARAR NO : 2020/687

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/11/2020
KARAR TARİHİ : 06/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA DİLEKÇESİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili …Tic.Ltd.Şirketi …Vergi Dairesinin… vergi nolu mükellefi olduğunu, müvekkili şirketin 2017 Ekim,Kasım ,Aralık dönemlerine ait e-defter XML dosyaları mali müşavirleri olan…’in ofisindeki bilgisayar sisteminde bilinmeyen bir sebepten dolayı 26/10/2020 tarihinde zayi olduğunu, bunun üzerine mali müşavirleri Gelir İdaresi Başkanlığı Denetim ve Uyum Dairesi Başkanlığı’na yazılı olarak müracaat ettiğini, kurumdan gelen cevap doğrultusunda kendi bilgisayar uzmanları ile çalışma yapılmış 2017 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9 .ayların kurtarıldığını, 10,11,12. Aylar ile ilgili verilere ulaşılamadığını, sonrasında bu iş kolunda uzman olan …Kalite Yönetim Sistemi belgeli …Tic.Ltd.Şti ile anlaşarak zayi olan verilerin kurtarılmasını talep ettiklerini ancak ilgili firmanın yaptığı çalışma sonucunda verilerin kurtarılamadığını, tüm bu nedenlerle yasal süresi içinde zayi belgesi verilmesi için mahkemeye başvurulması zorunluluğu hasıl olduğunu, açıklanan nedenlerle 2017 yılı Ekim -Kasım Aralık dönemlerine ait e defter XML dosyalarımızın içeriğinin ve sair belgelerinin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; TTK.’nın 82/7 maddesine dayalı zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir. Davacı şirket vekili 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık dönemlerine ait defterlerine ait e- defterlerin mali müşavirlerine ait ofisinde bulunan bilgisayar sisteminde bilinmeyen bir sebepten dolayı zayi olduğunu ileri sürmektedir.
6102 Sayılı Kanunun 82/7. maddesinde; Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği davanın hasımsız olarak açılacağı belirtilmektedir.
Davacı defterlerinin 26.10.2020 tarihinde zayi olduğunu belirtmiş olup eldeki davanın yasal sürede açıldığı anlaşılmıştır.
Bir tacirin TTK’nun 82/7. maddesindeki düzenlemeden faydalanabilmesi için öncelikle kanunda sayılı sebeplerden birinin gerçekleşmesi, daha sonra ise ticari defterlerin korunması amacıyla gerekli dikkat ve ihtimamı göstermiş olması diğer taraftan da ziya uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. Eldeki olayda yasada sayılı mücbir sebeplere dayanılmamış, davacı bilgisayar sisteminde yapılan çalışmada 2017 yılının ocak ayından eylül ayına kadar olan defterlerin kurtarıldığını ancak 2017 yılı ekim, kasım, aralık ayına ilişkin verilere ulaşılmadığını beyan etmiştir. Zayi belgesi verilmesi için gereken şartlar somut olay bakımından oluşmamıştır. Yapılan açıklama gereği davanın reddine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
KARAR: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Peşin harç karar harcını karşıladığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan avanstan kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonrasında karar verildi. 06/11/2020

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır