Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2020/261 Esas
KARAR NO:2020/339
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 24/06/2020
KARAR TARİHİ:10/07/2020
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA DİLEKÇESİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; … Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı, … ticaret sicil numaralı müvekkil şirket, …A.Ş’nin merkezi … Mah. … Cad. … Blok Kapı No:… …/İstanbul …., müvekkili şirkete ait 2017-2018 dönemlerine ait ticari defterler müvekkili şirketin arşiv birimine gönderildiğini, 15/06/2020 tarihinde ticari defterlere ulaşılmak istendiğinde arşive gidildiğini ancak defterler adreste bulunamadığını, müvekkili şirketin tüm ticari defterleri, faturaları, vergiye esas belgeleri ve sair her türlü belge ve evrakları, belirtilen adresteki arşivde olduğu bilinmekte iken, şuan bulunamadığını, söz konusu evrakların bulunması için gereken tüm çaba gösterilmişse de, ilgili evraklara ulaşılamadığını, yapılan araştırma neticesinde defterlerin taşınması anında çalınmış olabileceğinin düşünüldüğü, bunun üzerine … Cumhuriyet Başsavcılığı’nda … Sor Numarası ile soruşturma dosyası açıldığını, defterlerin belirtilen adrese taşınması sırasında çalındığı tahmin edildiğinden, defterlerin ziyaına karar verilmesi için mahkemeye başvurma zorunluluğu doğduğunu, bu nedenle TKK madde 68 fıkra son uyarınca mahkemeden 2017-2018 yıllarına ait tüm defter, fatura ve sair belgelerimin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava; TTK 82/7.md kapsamında zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7.maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” hükmünü içermektedir.
Somut olayda; zayi olduğu iddia edilen dava konusu 2017-2018 yıllarına ait defter, fatura ve sair belgelerin, TTK’nun 82/7.maddesinde belirtilen şekilde sınırlı hallerden yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afetten zayi uğradığına dair bir delil ve iddia olmadığı, hırsızlık iddiasının ise; incelenen Cumhuriyet Başsavcılığına verilen şikayet dilekçesine göre, tamamen varsayım ve tahmine dayalı soyut nitelikte iddia kapsamında olduğu, hırsızlık iddiasının somutlaştırılmadığı, dolayısıyla iddia edilen zayinin ihmalden kaynaklı olduğu ve bu nedenle TTK 82/7.maddesi koşulları oluşmadığından ve zayinin ihmalden kaynaklı olduğu anlaşıldığından davanın reddine ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Peşin harç karar harcını karşıladığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan avanstan kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonrasında karar verildi. 10/07/2020
Katip …
e-imzalıdır
Hakim …
e-imzalıdır