Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/74 E. 2019/415 K. 23.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/74 Esas
KARAR NO : 2019/415
DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma veya Çıkarılma)
DAVA TARİHİ: 14/02/2019
KARAR TARİHİ : 23/05/2019
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; davalı ile birlikte ortağı olduğu dava dışı …Şti.’ndeki kendisine ait hisselerini … Noterliği’nin 02/11/2017 tarih ve 20060 sayılı Hisse Devir Sözleşmesi ile davalıya devrettiğini ancak, bugüne kadar hisse devrinin tescil ve ilan işlemlerinin tamamlanmadığını, halen şirketteki sorumluluğunun devam ettiğini ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle dava dışı … Şti.’ndeki hisselerinin davalıya devir ettiğinin tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı taraf davaya cevap vermemiştir.
Davacı taraf her ne kadar ortağı olduğu dava dışı …Şti.’ndeki hisselerinin davalıya devrinin tespitini istemiş ise de; dava dilekçesinde ileri sürülen nedenlere göre davanın, özü itibariyle TTK’nın 595.maddesi gereği hisse devri nedeniyle dava dışı şirket ortaklığından çıkarılma istemine ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
Davacı taraf, hisse devir sözleşmesi gereği devredilen dava dışı şirketteki davacı hisselerine yönelik devir işlemlerinin, devir alan diğer ortak davalı gerçek kişi tarafından tamamlanmaması nedeniyle davalı şirket ortaklığından çıkarılmasını istemiştir.
Dava dışı … Şti.’nin adresinin “…” olması nedeniyle, mahkememiz işbu davaya bakmaya yetkili olup; davacının davalı şirketteki payı dikkate alındığında eldeki davada davacılık sıfatı bulunmaktadır.
İddianın ileri sürülüş biçimine göre olaya uygulanması gereken 6102 sayılı TTK’nın 595.maddesi; “(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” hükmünü içermektedir. Anılan madde hükmü uyarınca, esas sermaye payının devredilmesi için, öncelikle devre ilişkin sözleşmenin yazılı olarak yapılması, imzaların noterde onaylatılması ve pay defterine kaydedilmesi gerekir. Bunun yanında şirket sözleşmesinde aksi ön görülmemiş ise, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur. Onay için başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul tarafından başvurunun reddedilmemesi halinde, onayın verilmiş sayılacağı düzenlenmiştir.
Bu bilgiler ışığında somut olaya bakıldığında; taraflar arasında yapılan 02/11/2017 tarih ve … yevmiye numaralı hisse devir sözleşmesi ile, dava dışı … Şti.’nde bulunan davacıya ait hissenin, diğer ortak davalıya devredildiği, hisse devrinin noterce onaylatıldığı; davalı şirket ana sözleşmesinde hisse devrini yasaklayan bir hüküm bulunmadığı ancak, yukarıda açıklandığı üzere hisse devrinin ortaklar genel kurulunun onayına sunulmadığı anlaşılmaktadır. Bu haliyle taraflar arasında yapılan devir geçersiz olduğundan davanın reddine ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gerekli olan 44,40 TL maktu karar ve ilam harcının, başlangıçta yatırılan 170,78 TL peşin harçdan mahsubu ile bakiye 126,38 TL’nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı asilin yüzünde, davalı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkca okunup, usulen anlatıldı.
Başkan …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Katip …
¸e-imzalı
Bu belge 5070 sayılı Yasa uyarınca güvenli E-İMZA ile imzalanmıştır.