Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/633 E. 2020/4 K. 09.01.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/633 Esas
KARAR NO : 2020/4

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 28/11/2019
KARAR TARİHİ : 09/01/2020

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA DİLEKÇESİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde;müvekkilinin, … tarafından ciro edilerek verilen, … Şirketi’nin keşidecisi olduğu, “…bank… Şubesine ait, … seri no’lu, 30/11/2019 keşide tarihli 50.000,00 TL (ellibin) tutarında 1 adet çekin ibraz tarihi yaklaştığını, bunun üzerine, ilgili çekin ibrazı için gerekli hazırlıklara başlandığını, ancak yapılan tüm araştırmalara rağmen, ilgili çek bulunamadığını ve kaybolduğunu, müvekkilinin ilgili çekin nerede ve kimlerin tasarrufunda olduğu bilememekte olduğunu, TTK m.759 uyarınca çek iradesi dışında elinden çıkan hamil, yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesinden, muhatabın poliçeyi ödemekten menedilmesini isteyebileceğinin bildirildiği, yine TTK m. 818 uyarınca poliçenin iptal hakkındaki 757 ilâ 763 üncü maddeler ilgili çek hakkında da uygulama alanı bulacağını, müvekkilinin elinden rızası dışanda çıkan ve kabyolan çekin TTK m.759 hükmü uyarınca iptale tabi kambiyo senetlerinden olduğunun açık olduğunu, açıklanan nedenlerle ve her türlü talep ve dava hakları saklı kalmak kaydıyla, dökümü yapılan çekin ivedi olarak muhatap bankaya ibraz edilmek keşidecesine tebliğ edilmek üzere ödemeden menine karar verilmesini, iş bu çekin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

DELİLLER VE GEREKÇE:
Davacı vekili Av. … tarafından UYAP üzerinden mahkememize gönderilen 09/01/2020 tarihli dilekçede; görülmekte olan davada iptali istenen çekin şirket kasasında bulunduğunu, bulunan çek yönünden davanın konusuz kaldığını, bu nedenle davalarından feragat etmekle birlikte bu çeke ilişkin taraflarınca yatırılan teminatın iadesini talep etmişlerdir.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 307 ve 309 maddelerin hükümleri gereğince feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmış ve uyuşmazlığı ve dolayısıyla davayı sona erdiren, davalı tarafın kabulünü gerektirmeyen ve kesin mahkeme hükmünün hukuksal sonuçlarını doğuran bir taraf işlemidir. Feragat ve kabul beyanının dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği belirtilmiştir. Açıklanan yasal hükümler ışığında davacı vekilinin vekaletnamesindeki yetki durumu incelendiğinde davadan feragate yetkili olduğu feragatinin usulüne uygun olduğu anlaşılma davacının davasının feragat nedeniyle reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

KARAR : Gerekçede açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının feragat nedeniyle reddine,
2-Ödeme yasağı kararının kaldırılmasına dair ilgili bankalara müzekkerenin yazılmasına,
3-Alınması gerekli 54,40-TL karar ve ilam harcının, peşin yatırılan 44,40-TL harçtan düşümü ile eksik kalan 10,00 TL’nin davacıdan alınarak maliyeye gelir kaydına,
4-Davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalan kısmın ve teminatın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
5-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
Dair; HMK’nun 6723 sayılı Kanunla değişik Geçici 3. ve 341/1 vd. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar taraf vekillerinin yokluklarında açıkça okunup, usulen anlatıldı.

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır