Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/563 E. 2020/555 K. 12.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2019/489 Esas
KARAR NO:2020/547

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:02/08/2019
KARAR TARİHİ:12/10/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin 15.09.2017 tarihinde yapılan 2015-2016 yılları Olağan Genel Kurul toplantısında, şirketi her konuda ve en geniş şekilde hiçbir sınırlamaya tabi olmaksızın Yönetim Kurulu Başkanı …’in Şirket ünvanı altına atacağı münferit imzası ile temsil ve ilzam etmesine karar verilmiş olduğunu, müvekkili Şirketin saklamakla yükümlü olduğu tüm defter ve belgeler Türk Ticaret Kanunu hükümleri, ilgili yönetmelik ve tebliğler uyarınca ve usulüne uygun olarak tutulmakta ve Şirket merkezinde muhafaza edildiğini, ancak TTK m.64 kapsamında belirtilen ve ticari defter niteliğini haiz müvekkil şirketin pay defterinin, şirket merkezinden kimliği belirlenemeyen üçüncü kişilerce çalındığının tespit edildiğini belirterek, müvekkili şirketin pay defterinin zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE;
Dava ; TTK 82/7.md kapsamında zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7.maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” hükmünü içermektedir.
Talep eden vekili, şirketin pay defterinin tüm aramalara rağmen bulunamadığını, çalınmış olduğunu beyanla pay defterinin zayi olduğunun tespitini talep etmiştir.
Talep eden vekiline hem tensip tutanağında hem de ön inceleme duruşmasında delillerini bildirmek ve açıklamada bulunmak üzere kesin süre verilmiş ise de herhangi bir açıklamada bulunulmamıştır.
Talebin haklılığının talep eden tarafından ispatlanması gerektiği, talep eden tarafından herhangi bir delil getirilmediği, soyut beyan dışında bir veri olmadığı, defterin bulunamadığına dair beyanın zayi belgesi verilmesi için yeterli olmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde TTK 82/7.maddesi koşulları oluşmadığından talebin reddine ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi açıklanan nedenlerle;
1-Talebin REDDİNE,
2-Alınması gerekli 54,40-TL karar ve ilam harcından peşin alınan 44,40-TL’nin mahsubu ile eksik kalan 10,00-TL ‘nin davacıdan tahsili ile Hazineye irat kaydına,
3-Talep eden tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Talep eden tarafça yatırılan avanstan kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 12/10/2020

Katip …
e-imzalı

Hakim …
e-imzalı