Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/239 E. 2019/703 K. 02.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/239 Esas
KARAR NO : 2019/703

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/04/2019
KARAR TARİHİ : 02/10/2019
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA DİLEKÇESİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili İstanbul merkezli, …-…Ticaret Sicil numaralı, … Vergi Nolu, “… Mah. … Sk. …-Blok No… Sarıyer/İSTANBUL” adresinde faaliyet gösteren … Ticaret A.Ş’nin ortağı ve yetkilisi olduğunu, müvekkili 22/04/2019 tarihinde şirket hesabından para çekmek amacıyla bankaya gittiğinde imza sirkülerindeki sürenin dolduğunu, bu nedenle para çekme işleminin gerçekleştirilemeyeceği kendisine ifade edildiğini, bunun üzerine müvekkili tarafından imza yetkisinin uzatılması için karar almak istendiğinde ise şirketin yönetim kurulu karar defterinin yerinde olmadığını farkettiğini, şirket defterleri gerekli işlemler için muhasebeciye verilmekte işi bittiğinde geri teslim alınmakta ise de, muhasebeci ile yapılan görüşmede ilgili defterin kendisinde olmadığını, daha önceki taşınma işlemi sırasında kaybolmuş olabileceği ifade edildiğini, tüm aramalara rağmen yönetim kurulu karar defteri ne şirket merkezinde ne de muhasebecide bulunamadğıını, söz konusu defter dışında diğer ticari defterlerin mevcut olduğunu, noterliğe yeni defter çıkarma için yapılan başvuruda noterlik tarafından mahkemeden zayi belgesi alınması gerektiği belirtildiğini, hali hazırda müvekkili imza sirkülerindeki sürenin dolması nedeniyle şirketi adına hiçbir işlem yapamamakta, yönetim kurulu karar defteri kaybolduğu için de temsil yetkisinin uzatılmasına yönelik karar alamamakta olduğunu, bu nedenle ticari faaliyetlerini yürütemediklerini, açıklanan nedenlerle müvekkilinin ortağı ve yetkilisi olduğu …A.Ş’nin Yönetim Kurulu Karar Defterinin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Mahkememizce davacı şirketin tüm sicil dosyası celp edilip incelenmiş, davacı tarafça ilan yapıldığına ilişkin gazete nüshasını dosyaya sunduğu görülmüştür.
Dava; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 82/7 maddesi gereğince ticari defter ve belgelerin zıyaa uğramasından ötürü zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu deflerler ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir Bu dava lıasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”’ şeklinde düzenleme yapılmakla tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
Somut olayda; davacı vekili şirkete ait yönetim kurulu karar deflerim kaybolduğundan bahisle zayi belgesi verilmesi istemine yönelik olarak işbu davayı açmış ise de, davacı şirketçe yönetim kurulu karar defterinin kayıp olduğuna dair herhangi bir tutanak tanzim edilmediği gibi herhangi bir tespit raporu da alınmadığı görülmüştür. Bu durumda söz konusu ticari defterlerin kayıp olduğu hususunda kesin ve inandırıcı delil ibraz edilmediği gibi davacının tutmak ve saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri özenle korumadığı (Yargıtay11.Hukuk Dairesi’nin 15/10/2007 tarih 2006/9938 esas 2007/12819 karar, Yargıtay 11. Hukuk Daires’ nin 03/12/2014 tarih 2014/13593 esas 2014/18941 karar sayılı emsal içtihatları) anlaşıldığından davacının davasının reddine ilişkin aşağıdaki şekilde karar vermek gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
KARAR : Gerekçede açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Harç peşin alınmış olmakla başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasnıa,
4-Gider avansının harcanmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve istek halinde davacı tarafa iadesine,
Dair; HMK’nun 6723 sayılı Kanunla değişik Geçici 3. ve 341/1 vd. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı açıkça okunup, usulen anlatıldı.02/10/2019

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır