Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/853 E. 2020/72 K. 23.01.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/853 Esas
KARAR NO : 2020/72

DAVA : Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ : 21/09/2018
KARAR TARİHİ : 23/01/2020

Davacı vekili tarafından mahkememizde açılan Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili ile davalı arasında, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu çerçevesinde 08.05.2017 tarihli “Finansal Kiralama Sözleşmesi” akdedildiğini, akdedilen sözleşmenin 09.05.2017 tarih ve …numara ile Finansal Kurumlar Birliği nezdinde tescil işleminin gerçekleştirildiğini, anılan finansal kiralama sözleşmesi uyarınca 19.04.2017 tarihli ve… numaralı proforma fatura ile 2016 model yeni ve kullanılmamış… marka … model … Makinesi ile 2016 model yeni ve kullanılmamış … model Hammadde Kurutucu+Zamanlayıcı+Toz Filtresi’nin davalıya ait “… Bölgesi …Mah. …San. Sit….-Blok No:.. Başakşehir/İSTANBUL” adresine teslim edildiğini, davalı kiracı tarafından kira bedellerinin ödenmemesi üzerine gecikmiş finansal kira borcunun ödenmesi, aksi halde taraflar arasındaki sözleşmenin feshedileceği hususunda davalı tarafa İzmir … Noterliği’nin 24.05.2018 tarihli, … yevmiye numaralı ihtarnamesinin gönderildiğini, ihtarnamenin davalıya 25.05.2018 tarihinde tebliğ edildiğini, ihtarname ile verilen altmış günlük yasal süre içerisinde davalı tarafından ödeme yapılmadığından, taraflar arasındaki finansal kiralama sözleşmesinin 6361 sayılı Finansal Kiralama Kanunu ve sözleşme hükümleri gereğince fesholunduğunu, Finansal Kiralama Kanunu’nun 31 vd. maddeleri uyarınca davalı tarafça kiralanan makinanın müvekkiline iade ve teslimi gerekirken teslim edilmediğini, muaccel hale gelmiş olan borçların da dava tarihine kadar ödenmediğini, davalı tarafın yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve kiralananları teslim etmemesi sebebiyle müvekkili şirketin ileride telafisi mümkün olamayacak zararlara uğramasının önlenmesi amacıyla öncelikle dava sonuçlanıncaya kadar dava konusu malların müvekkili şirkete teslimi konusunda ihtiyati tedbir kararı verilmesini, sonrasında ise finansal kiralama sözleşmesine konu mülkiyeti müvekkili şirkete ait malın aynen teslimine, aynen teslimde fiili imkansızlık oluştuğu taktirde fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile davanın ikame tarihi itibariyle sözleşme faizi ile birlikte tahsiline karar karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava dilekçesi, delil listesi ve tensip zaptı davalı şirkete usulüne uygun olarak tebliğ edilmesine rağmen davalı şirket davaya cevap vermemiş, duruşmalara katılmamıştır.
DELİLLER ve GEREKÇE:
Dava, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 22. vd. maddeleri (Mülga 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunun 24 ve 25. Maddesi) hükümlerine dayalı olarak açılmış olup, finansal kiralama konusu malın davalı kiracıdan alınarak davacı kiralayana verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı taraf delil olarak; taraflar arasında imzalanan 08/05/2017 tarihli “Finansal Kiralama Sözleşmesi, taraflar arasındaki sözleşmenin feshine ilişkin İzmir … Noterliği’nin 24.05.2018 tarih, … yevmiye numaralı ihtarnamesi ve tebliğ şerhi, Finansal Kiralama Sözleşmesi tescil/bildirim kayıt belgesi, bilirkişi incelemesi, ticari defter ve kayıtlara dayanmıştır. Davalı taraf ise herhangi bir delil sunmamıştır.
6100 sayılı HMK.’nun “Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması” başlıklı 150. maddesinin; 1. fıkrası; “Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.”, 2. fıkrası; “Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez.”, 3.fıkrası; “Duruşma gününün belli edilmesi için tarafların başvurması gereken hâllerde gün tespit ettirilmemişse, son işlem tarihinden başlayarak bir ay geçmekle dosya işlemden kaldırılır.”, 4. fıkrası; “Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenileme talebinde bulunulursa, yeniden harç alınır, bu harç yenileyen tarafça ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır.” hükümlerini içermektedir.
HMK’nun 150/5 maddesinde ise; “İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve mahkemece kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır.” şeklinde düzenleme mevcuttur.
Mahkememizde görülen finansal kiralama sözleşmesine konu menkul malların davacı kiralayana iadesi talepli alacak davasının 01/10/2019 tarihli duruşmasına taraflardan hiçbiri katılmamış, davacı vekili duruşma öncesi herhangi bir mazeret de sunmamış, bu şekilde dosya taraflarca takip edilmediğinden mahkememizce dosya işlemden kaldırılmış ve hak düşürücü nitelikte olan 3 aylık süre içerisinde de dosyanın yenilenmesi için taraflarca başvuru yapılmadığından HMK.’nun 150/5 maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR
1-Davacı tarafından açılan davanın, süresinde yenilenmediğinden HMK’nun 150/5 maddesi gereğince AÇILMAMIŞ SAYILMASINA,
2-Harçlar kanununa göre alınması gereken 54,40 TL karar ve ilam harcınının, peşin alınan 853,88-TL’den mahsubu ile kalan 799,48-TL’nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafından yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, HMK 345 maddesi uyarınca kararın taraflara tebliğ edildiği tarihten başlayarak iki hafta içinde HMK 342 maddesi gereğince düzenlenmiş dilekçe ile HMK 343 maddesi uyarınca mahkememize veya başka bir mahkemeye yapılacak başvuru ile HMK 341/1 maddesi uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olarak dosya üzerinde inceleme ile karar verildi. 23/01/2020

Katip … ¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır