Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/590 E. 2019/790 K. 22.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/590 Esas
KARAR NO : 2019/790

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 27/06/2018
KARAR TARİHİ : 22/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan itirazın iptali (ticari satımdan kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile davalı şirket arasında mal alım-satımı yapıldığını, taraflar arasındaki ticari ilişkiden kaynaklı faturaya dayalı alacağın tahsili amacıyla davalı aleyhine İstanbul … İcra Müdürlüğü’nün … Esas sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi başlatıldığını, davalı tarafın 03/05/2018 tarihinde borçlu olmadığını iddia ederek icra takibine itiraz ettiğini, bunun üzerine takibin durduğunu belirterek, itirazın iptali ile takibin devamına, ayrıca davalı aleyhine %20’den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
Dava dilekçesi, delil listesi ve tensip zaptı davalı tarafa 06/07/2018 tarihinde usulüne uygun olarak tebliğ edilmesine rağmen, davalı tarafça davaya karşı herhangi bir cevap dilekçesi sunulmamıştır.

DELİLLER ve GEREKÇE:
Dava; davacı tarafından davalı şirket adına faturaya dayalı olarak İstanbul… İcra Müdürlüğü’nün … Esas sayılı dosyası ile girişilen ilamsız icra takibine davalı borçlu tarafından yapılan itirazın İİK.’nun 67. maddesi gereğince iptali istemine yönelik itirazın iptali davasıdır.
Davacı taraf delil olarak; İstanbul … İcra Müdürlüğü’nün … Esas sayılı takip dosyası, fatura, ticari defterler ve kayıtlar ve bilirkişi incelemesine dayanmıştır. Davalı taraf ise delil dilekçesi sunmamıştır.
Mahkememizce İstanbul … İcra Müdürlüğü’nün … E. sayılı icr takip dosyası celbedilerek dosyamız içerisine alınmıştır. Dava konusu İstanbul … İcra Müdürlüğü’nün… Esas sayılı icra takip dosyasının incelenmesinden, davacı şirket tarafından davalı aleyhine 24/04/2018 tarihinde 22.324,67 TL asıl alacak ve 459,18TL işlemiş faiz olmak üzere toplam 22.783,85 TL üzerinden ilamsız icra takibi başlatıldığı, örnek 7 nolu ödeme emrinin davalı borçluya 27/04/2018 tarihinde tebliğ edildiği, davalı vekili tarafından yasal süresi içerisinde 03/05/2018 tarihinde borca itiraz edildiği, itiraz üzerine takibin durduğu ve davacı şirket tarafından 1 (bir) yıllık hak düşürücü süre içerisinde 27/06/2018 tarihinde huzurdaki itirazın iptali davasının açıldığı anlaşılmıştır.
Davanın, başlatılan takibin ve vaki itirazın niteliği gereği, takipte talep edilen alacağın varlığı ile miktarını kanıtlama yükümlülüğü davacı tarafa ait olduğundan, bu kapsamda davacı tarafça dosyaya sunulan ve bildirilen deliller toplanmış, takibe ve davaya dayanak karşılıklı yazışma ve ihtarnameler ile faturaların dosya arasında olduğu görülmüş, uyuşmazlığın niteliği itibari ile çözümü özel ve teknik bilgiyi gerektirdiğinden mahkememizce 09/04/2019 tarihli duruşmada dosyanın SMMM konusunda uzman bilirkişiye tevdi edilerek; davacı taraf iddiası, davalı taraf savunması, ilgili mevzuat, icra takip dosyası ile dosyamız ve ekindeki belgeler incelenmek suretiyle rapor alınmasına karar verilmiştir. 09/04/2019 tarihli duruşmada ayrıca taraf vekillerine inceleme gün ve saatinde ticari defter ve kayıtlarını ibraz etmesi, eğer inceleme gün ve saatinde burada hazır edemeyecek iseler en geç inceleme gün ve saatine kadar ticari defter ve kayıtlarının bulundukları yerleri bildirmeleri için inceleme gününe kadar kesin süre verilmesine, aksi takdirde defter ibrazından kaçınmış sayılacaklarının ihtarına, yerinde inceleme yapılmasını istedikleri takdirde HMK 278/son maddesi uyarınca bilirkişiye yerinde inceleme yetkisi verilmesine, incelemenin 24/05/2019 günü, saat 14:00’da mahkeme kaleminde icrasına, bilirkişiye inceleme gününü tebliğine, karar verilmiştir. İnceleme günü ve saati ile 09/04/2019 tarihli duruşma zaptı davalı tarafa 12/04/2019 tarihinde usulüne uygun olarak tebliğ edilmesine karşın davalı taraf inceleme günü ve saatinde mahkememize gelmemiş, ticari defter ve belgelerini yapılan ihtara rağmen sunmamıştır. 24/05/2019 tarihinde yapılan incelemeye sadece davacı vekili katılmış ve dosya aynı gün bilirkişiye tevdi edilmiştir.
SMMM bilirkişisi tarafından düzenlenen 10/06/2019 tarihli raporda özetle; davacı şirketin 2018 yılına ait ticari defterlerinin usulüne tutulduğunu, defter tasdiklerinin süresinde yapılmış olduğunu, davacı tarafın ticari defterlerinde davalı şirket ile olan ilişkisini 120 Alıcılar hesabında takip ettiğini, davacı tarafından davalı adına kesilen dava konusu faturaların davacı defterlerinde kayıtlı olduğunu, davacının davalı tarafa kestiği faturaların irsaliyeli fatura olduğunu ve faturaların teslim alan kısımda davalı tarafın kaşesinin bulunduğunun görüldüğünü, davacı ile davalı taraf arasında ticari ilişkinin 26/01/2018 başladığını ve en son ticari ilişkinin 06/02/2018 tarihinde sona erdiğini, ticari defter ve kayıtlara göre davacının davalı tarafa toplam 27.324,67-TL. tutarında mal verdiğini, buna karşılık davalı tarafından davacıya sadece 5.000,00-TL. tutarında bir ödeme yapıldığını, daha sonra davalı tarafından herhangi davacıya herhangi bir ödeme yapılmadığının tespit edildiğini, böylece davacının davalı taraftan ticari defterlerine göre 22.324,67-TL. alacak kaydının olduğunu, davacı her ne kadar icra takibinde 459,18-TL. işlemiş faiz talebinde bulunmuşsa da gerek taraflar arasında yazılı bir sözleşme bulunmaması, gerek ödemelerde kesin vade bulunmaması, gerekse ödemenin hangi tarihte yapılacağının belirtilmemesi göz önüne alındığında TTK hükmü gereği fatura tarihinden itibaren 30 gün sonra davalı temerrüde düşeceğinden buna göre işlemiş faiz hesabı yapıldığını, buna göre davacının takip öncesi 298.17-TL. işlemiş faiz talebinde bulunabileceğini, sonuç itibariyle davacının icra takip tarihi itibariyle 22.234.67-TL. asıl alacak 298.17-TL. işlemiş faiz olmak üzere davalıdan toplamda 22.622.84-TL. alacaklı olduğunu belirterek görüş ve kanaat bildirmiştir.
Bilirkişi raporu davalı tarafa 21/06/2019 tarihinde tebliğ edilmesine karşın davalı rapora karşı herhangi bir beyan ve itirazda bulunulmamıştır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) hükümlerine göre mahkeme, ticari davalarda tarafların ticari defterlerinin ibrazına kendiliğinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilir. (HMK 222/1). Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş, açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması şarttır. Davacı tarafın ticari defterleri ile dayanağı yardımcı defterlerin birbirini teyit ettiği görülmüştür.
Dosyada alınan bilirkişi raporu mahkememizce incelenip denetlenmiş, raporun toplanan delillere, icra dosyası içeriğine ve dosya kapsamına uygun olduğu, denetime ve hüküm kurmaya elverişli olduğu saptanarak mahkememizce de benimsenmiştir.
Dosya kapsamında mevcut ve icra takibine konu edilen faturalar irsaliyeli faturalar olup; faturaların teslim alan bölümünde isim ve imzalar bulunmaktadır. İrsaliyeli fatura, hem faturanın hem sevk irsaliyesinin şartlarını aynı belgede toplama özelliğine sahip bir vasikadır. Davacı tarafça davalı şirket adına düzenlenen ve takip konusu yapılan faturalardan, faturaların içeriğindeki malların isim ve imza karşılığında davalı şirkete teslim edildiği açıkça görülmektedir.
Tüm dosya kapsamı ile dosyada alınan bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinde; taraflar arasında mal-alım satımından kaynaklanan bir ticari ilişki olduğu, davacı tarafça taraflar arasındaki ticari ilişkiye uygun olarak davalı adına faturalar düzenlendiği, düzenlenen faturaların irsaliyeli faturalar olduğu ve faturaların teslim alan kısımda davalı tarafın kaşe ve imzasının bulunduğu, ticari ilişki kapsamında davacının davalı tarafa toplamda 27.324,67-TL. tutarında mal verdiği, davalının ise buna karşılık sadece 5.000,00-TL. ödeme yaptığı, tüm bunlar dikkate alındığında davalı tarafın dava konusu faturaları ve malları teslim aldığının kabul edilmesi gerektiği, davacı tarafın bilirkişi incelemesi için defter, kayıt ve belgelerini ibraz ettiği, davalı tarafın ise mahkememizce yapılan ihtaratlı tebligata rağmen ticari defter ve belgelerini sunmayarak defter sunmaktan imtina ettiği, dava konusu faturaların davacının resmi ve mevzuata uygun ticari defterlerinde kayıtlı olduğu, davacı tarafça sunulan ticari defter kayıt ve belgelere göre düzenlenen ve mahkememizce benimsenen bilirkişi raporuna göre hesaplanan alacak miktarı dikkate alındığında; takip tarihi itibariyle davalı tarafın davacı tarafa 22.234.67-TL. asıl alacak 298.17-TL. işlemiş faiz olmak üzere 22.622.84-TL. tutarında borçlu olduğu, dolayısıyla davalının takibin durmasına neden olan borca itirazında haksız olduğu kanaatine varılarak, ayrıca takip konusu fatura alacakları likit ve belirlenebilir nitelikte bir para alacağı olduğundan kabul edilen alacağın %20’si oranında hesaplanan icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine ilişkin olarak aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.

KARAR : Gerekçede açıklandığı üzere;
1-Davanın kısmen kabulü ile; İstanbul … İcra Müdürlüğü’nün …E. sayılı takip dosyasında 22.324,67-TL. asıl alacak ile 298,17-TL. işlemiş faiz olmak üzere toplam 22.622,84-TL. yönünden itirazın iptaline, asıl alacağa takip tarihinden itibaren değişen oranlarda avans faizi yürütülmek suretiyle takibin diğer kayıt ve şartlarda aynen devamına, fazlaya ilişkin istemin reddine,
2-Alacak likit ve belirlenebilir olduğundan %20 oranı üzerinden hesaplanan 4.524,56-TL. icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
3-Alınması gerekli 1.545,37-TL karar ve ilam harcının, 381,25-TL peşin yatırılan ve icraya yatırılan harçtan mahsubu ile kalan 1.164,12-TL harcın davalıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
4-Davacı tarafından dava açılırken yatırılan peşin harç ve icraya yatırılan harç toplamı 381,25- TL.’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yapılan ve aşağıda dökümü yazılı olan toplam 885,30-TL. yargılama giderinin kabul ve red oranına göre 879,04 -TL.’sinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
6-Davacı taraf vekille temsil olunduğundan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 2.725,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
7-Davalı taraf vekille temsil olunduğundan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 13/2 uyarınca hesap ve taktir olunan 161,01-TL vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
8-Gider avansının harcanmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve istek halinde ilgili tarafa iadesine,
Dair; HMK’nun 6723 sayılı Kanunla değişik Geçici 3. ve 341/1 vd. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda açıkça okunup, usulen anlatıldı.

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

Yargılama Gideri Dökümü:
35,90 TL başvuru harcı
5,20 TL vekalet harcı
750,00 TL bilirkişi ücreti
94,20 TL tebligat ve posta ücreti
+___________________________
885,30 TL Toplam kabul ve red oranına göre 879,04 TL ‘nin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
Bu belge 5070 sayılı Yasa uyarınca güvenli E-İMZA ile imzalanmıştır.