Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/249 Esas
KARAR NO : 2018/1088
DAVA : Genel Kurul Kararının İptali
DAVA TARİHİ: 16/03/2018
KARAR TARİHİ: 08/11/2018
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin hissesinin bulunduğu davalı şirketin 01/03/2018 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında, … A.Ş.’den alacağının 240.000.000 TL tutarındaki kısmının … A.Ş.’nin sermayesine ilave edilmesinin görüşüleceğini, müvekkilinin toplantıya katılarak ayrılma hakkını kullanacağını ancak, müvekkilinin toplantıya geç kalması nedeniyle alınmadığını, müvekkilinin haksız şekilde toplantıya katılmasına izin verilmediğini ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle 01/03/2018 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; dava konusu genel kurul toplantı çağrısının usulüne uygun olarak yapıldığını ve tüm ortakların bilgilendirildiğini, davacıdan toplantıya katılacağı yönünde bildirim gelmediğini, ayrıca toplantıya geçikeceği yönünde de bir telefon aramasının veya e-posta gönderiminin de yapılmadığını, davacının çok basit şekilde internet üzerinden veya vekil tayin ederek genel kurula katılma imkanı olduğu halde bu imkanlarını kullanmadığını, müvekkili şirket yetkililerinin ve toplantı başkanının genel kurul süreci devam ederken genel kurula katılmak için gelen bir pay sahibinin olduğuna dair bir bilgiye sahip olmadıklarını, davacının genel kurula katılmasının ve oy kullanmasının engellenmesinin söz konusu olmadığını, davacının kendi kusuruyla toplantıya yetişemediğini, bu nedenle müvekkili şirkete kusur yüklenemeyeceğini ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Dava, davalı şirketin 01/03/2018 tarihli Genel Kurul Toplantısında alınan kararların iptali istemine ilişkindir.
Davalı şirketin merkez adresi itibariyle (Sarıyer) iş bu davaya bakmaya TTK’nın 445.maddesi gereğince mahkememiz yetkilidir.
Davacı taraf, davalı şirketin 01/03/2018 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına geç kalması nedeniyle toplantıya alınmadığını ileri sürmüş; davalı taraf ise, toplantıya çağrının usulüne uygun olarak yapıldığını ve davacının kendi kusuru nedeniyle toplantıya katılamadığını savunmuştur.
Davacı pay sahibi, genel kurula katılmasına ve oy kullanmasına haksız olarak izin verilmediğini ileri sürdüğüne göre TTK’nun 446.madde gereğince iptal davası açabilecek kişilerdendir.
Davacı tarafın dilekçesinde iptal nedeni olarak ileri sürdüğü genel kurul toplantısına geç kaldığı hususu iki tarafın da kabulünde olup, bu husus uyuşmazlık konusu değildir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacı ortağın davalı şirket genel kuruluna geç kalması nedeniyle söz konusu toplantıda alınan kararların iptalini isteyip isteyemeyeceği ya da bu nedenle genel kurul kararlarının iptal edilip edilemeyeceği noktasında toplanmaktadır.
Bilindiği üzere hiç kimse kendi kusurundan kaynaklanan bir nedene dayalı olarak hak elde etme iddiasında bulunamaz.
Somut olayda; Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına pay sahiplerinin bizzat veya temsilcileri aracılığı ile katılabileceği gibi MKK tarafından sağlanan Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden elektronik ortamda da katılmalarına imkan sağlanmıştır. Bu durum toplantıya davet mektubunda ve bilgilendirme dokümanlarında açıkça belirtilmiş olmasına rağmen davacı tarafça bu imkanlar kullanılmamıştır. Davacı taraf davalı şirkete yüklenemeyecek ve kendi kusur yada ihmalinden kaynaklanan nedenlerle iptalini istediği genel kurul toplantısına zamanında katılamamış olup, genel kurula katılmasına ve oy kullanmasına haksız olarak davalı tarafça izin verilmediğinden bahsedilemez. Dolayısıyla sırf bu nedenle genel kurulda alınan kararların iptalini istenemeyeceğinden davanın reddine ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Peşin harç karar harcını karşıladığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesap ve takdir olunan 2.180 TL vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
4-Davalı tarafından yapılan 13,40 TL yargılama giderinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
5-Taraflarca yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde taraflara iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkca okunup, usulen anlatıldı.
Başkan …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Katip …
¸e-imzalı
Bu belge 5070 sayılı Yasa uyarınca güvenli E-İMZA ile imzalanmıştır.