Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/165 E. 2018/1169 K. 06.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/165 Esas
KARAR NO : 2018/1169
DAVA : Ticari Şirket (Şirket Ortaklıktan Çıkmaya ilişkin)
DAVA TARİHİ: 20/02/2018
KARAR TARİHİ: 06/12/2018
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı şirketlere bilgisi dışında ortak edildiğini, davalı şirketlerde ortaklığının devam etmesinin müvekkilinin aleyhine olduğunu ileri sürerek müvekkilinin davalı şirketlerden sermaye ve kar payı ödemesi talebi olmaksızın çıkarılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili cevap dilekçesinde özetle; davacının, müvekkili … Mobil şirketindeki hisselerinin tamamını dava dışı kardeşi…’a noter nezdinde devrettiğini ancak, ticaret sicil tescil işlemlerinin tamamlanmadığını, bu nedenle bu müvekkili açısından davanın konusuz kaldığını, diğer müvekkilinin davacının ortaklıktan çıkmasına herhangi bir itirazının bulunmadığını, davacının herhangi bir bedel ve temettü payı ödenmeksizin ortaklıktan çıkarılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Dava; rızası dışında davalı şirketlere ortak edildiğini ileri süren davacının ayrılma akçesi ödenmeksizin davalı şirketlerdeki ortaklıktan çıkarılması istemine ilişkindir.
Davalılar cevap dilekçesinde davayı kabul etmiştir. Yine, 06/12/2018 tarihli duruşmaya katılan davalılar vekili; davacının davalı şirketlerdeki ortaklıktan bedelsiz ayrılmasına yönelik açılan davayı kabul ettiklerini imzalı beyanıyla belirtmiş, aynı duruşmada taraf vekilleri karşılıklı olarak vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunmadığını bildirmiştir.
HMK’nın 308.maddesi;”Kabul, davacının talep sonucuna davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir. Kabul, ancak tarafların üzerinde tasarruf edebilecekleri davalarda hüküm doğurur.” hükmünü içermektedir. Aynı yasanın 309.maddesinde, kabulün dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği, karşı tarafın veya mahkemenin muvafakatine bağlı olmayacağı, kayıtsız ve şartız olacağı; 310. maddesinde hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği ve 311.maddesinde ise, kabulün kesin hüküm gibi sonuç doğuracağı düzenlenmiştir.
Somut olayda; davalılar vekili 26/07/2018 tarihli cevap dilekçesiyle ve 06/12/2018 tarihli duruşma sırasında sözlü beyanla; davacının ayrılma akçesi ödenmeksizin davalı şirketlerdeki ortaklıklarından çıkmasına yönelik davayı kabul etmiştir. Davalılar vekilinin kabul beyanının yasal koşulları taşıdığı ve dosya içinde bulunan vekaletnamede davayı kabule yetkisinin bulunduğu tüm dosya içeriğinden anlaşıldığından, vaki “kabul” nedeniyle davanın kabulü ile davacının davalı şirketlerdeki ortaklıktan TTK 638.maddesi gereğince ayrılma akçesi ödenmeksizin çıkarılmasına ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
Vaki kabul nedeniyle DAVANIN KABULÜNE;
1-Davacının,…Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne … sicil numarası ile kayıtlı davalı … Şti.ve … Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne 498837 sicil numarası ile kayıtlı davalı … Şti.’ndeki ortaklıktan TTK’nın 638. maddesi gereğince ayrılma akçesi ödenmeksizin çıkmasına,
2-Talep olmadığından taraflar yararına vekalet ücreti ve yargılama giderine yer olmadığına,
3-Harç peşin alındığından başkaca harç takdirine yer olmadığına,
4-Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzünde, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkca okunup, usulen anlatıldı.
Başkan …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Üye …
¸e-imzalı
Katip …
¸e-imzalı
Bu belge 5070 sayılı Yasa uyarınca güvenli E-İMZA ile imzalanmıştır.