Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/957 E. 2018/279 K. 29.03.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İSTANBUL 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2016/792 Esas
KARAR NO : 2018/169
DAVA : İflas (İflasın Açılması)
DAVA TARİHİ : 25/07/2016
KARAR TARİHİ : 08/03/2018
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonrasında,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; müvekkilinin malvarlığı tespit bilançosunda pasiflerinin 3.007.695,96 TL, aktiflerinin ise 1.924.096,20 TL seviyesinde kaldığını, demirbaşlarının borçlarını karşılamadığını, stoktaki malları … A.Ş.deposunda bulunduğundan şirket tarafından alacağına karşı rehinin paraya çevrilmesi yoluyla takip ile ihtiyati haciz uygulandığını, başkaca mal varlığı olmadığını, şirketin borca batık olduğu ve iflas erteleme yoluyla borçlarından kurtulma imkanı olmadığını ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle borca batıklık durumunun tespitiyle şirketin iflasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Müdahiller vekilleri vermiş oldukları müdahale dilekçelerinde davacı şirketin müvekkillerine önemli miktarda alacaklı bulunduğundan dolayı alacaklı olarak mağduriyetlerinin önlenmesi bakımından müdahale talebinde bulunduklarını ileri sürmüşlerdir.
Davacı şirketin ticaret sicil kaydının incelenmesinden ticaret sicil adresinin mahkememiz yargı alanı içerisinde bulunduğu ve mahkememizin işbu davaya bakmakta yetkili olduğu görülmüş, İİK’nun 178.inci maddesi yolması ile 166.ıncı maddesi hükmüne göre ilanlar yaptırılarak iflas avansı depo ettirilmiştir.
Dava, İİK’nun 178. ve 179.madde hükümlerine dayalı doğrudan iflas istemine ilişkindir.
İİK’nun 178. ve 179.maddesi uyarınca iflasa karar verilebilmesi için şirketin borca batık durumda olması gerekir. Borca batıklık, borçlunun malvarlığındaki aktif değerler toplamının, pasif değerler toplamını karşılayamaması durumudur. İflas talebi üzerine mahkemece bilirkişi incelemesi yaptırılarak iflas talebinin yerinde olup olmadığı belirlenir. Borca batıklığın tespiti için borca batıklık bilançosu hazırlanmalıdır.
Borca batıklığın tespiti için davacı tarafça bildirilen tüm deliller toplanmış, konusunda uzman bilirkişi kurulu oluşturularak rapor ve ek rapor alınmıştır.
Dava dilekçesi, müdahil dilekçeleri, faturalar, ticari defter ve kayıtlar, toplanan diğer tüm deliller, dosyaya sunulan ayrıntılı ve gerekçeli karar vermeye elverişli bilirkişi raporları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, 30/09/2016 tarihi itibariyle 2.589.959 TL tutarındaki sermayesi tamamen ödenmiş durumda görünen … A.Ş.nin, TTK 376 md. çerçevesinde ve “aktiflerin satiş değerleri” esas alınmak suretiyle yapılan hesaplama sonuçlarına göre devreden Kdv tutarının özkaynak unsuru olarak dikkate alınması durumunda -1.517.892,32 TL, devreden Kdv tutarının özkaynak unsuru olarak dikkate alınmaması durumunda ise -2.446.054,29 TL tutarında borca batık durumda göründüğü, davacı şirket bilançosunda raporlanan ticari malları nakde çevrilmemiş olduğundan borca batıklık miktarının artma olasılığının da bulunduğu, şirket fiili borçları toplamının şirket bilançosnuda yer alan 2.816.943,34 TL ticari borçları tutarında olduğu, ayrıca aleyhine mecut icra ve dava takiplerinin ve takiplere ilişkin gecikme farkları ve diğer masrafların da dikkate alınması halinde borca batıklık rakamının artacağı tespit olunmuştur.
Yukarıda açıklandığı şekliyle toplanıp değerlendirilen deliller ile özellikle denetlenebilir, gerekçeli ve uyuşmazlığı çözmeye yeterli bulunan ve bu yüzden benimsenen 21/02/2017 ve 09/10/2017 tarihli bilirkişi kurulu rapor ve ek raporuna göre; davacı şirketin borca batık durumda olduğu, bu nedenle yasada öngörülen doğrudan iflas koşullarının gerçekleştiği anlaşıldığından aşağıdaki gibi karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : /Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE,
2-İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasına kayıtlı davacı … ŞİRKETİ’nin iflasına,
İflasın 08/03/2018 günü saat 15:41 itibariyle açılmasına,
İflasın açıldığını iflas müdürlüğüne ve İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirilmesine,
İİK gereği gerekli yasal ilanların iflas müdürlüğünce yaptırılmasına,
Dosyada bulunan iflas avansının iflas müdürlüğüne aktarılmasına,
3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gerekli olan 35,90 TL maktu karar ve ilam harcından, başlangıçta yatırılan 29,20 TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 6,70 TL’nin davacıdan alınıp maliyeye gelir kaydına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde taraflara iadesine,
Dair, huzurdaki taraf vekillerinin yüzlerine karşı, gerekçeli kararın tüm taraflara tebliğinden itibaren 10 günlük süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.
Başkan
¸e-imzalıdır
Üye
¸e-imzalıdır
Üye
¸e-imzalıdır
Katip
¸e-imzalıdır
Bu belge 5070 sayılı Yasa uyarınca güvenli E-İMZA ile imzalanmıştır.