Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/1263 E. 2018/1220 K. 20.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2016/1263 Esas
KARAR NO : 2018/1220
DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılma)
DAVA TARİHİ: 22/12/2016
KARAR TARİHİ: 20/12/2018
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin, eski işvereni aynı zamanda davalı şirketin hakim ortağı olan dava dışı … ile birlikte davalı şirketi kurduklarını, müvekkilinin davalı şirkette sembolik hisseye sahip olduğunu, müvekkilinin işten ayrıldıktan sonra eski işveren dava dışı ortak ile irtibat kuramadığını, şirketin borçları nedeniyle alacaklı kurum ve şirketlerden gelen ödeme talepleri ile haberdar olduğunu, müvekkilinin davalı şirket ortaklığından hiçbir menfaati olmadığını, sadece davalı şirketin kurulabilmesi için işvereni dava dışı ortağın teklifini kabul ederek ortak olduğunu ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle davalı şirket ortaklığından çıkarılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış, davalı cevap vermediği gibi duruşmalara da katılmamıştır.
Dava; TTK 638/2.madde gereğince davacının ortağı olduğu davalı şirket ortaklığından çıkarılma istemine ilişkindir.
Davacı şirketinin adresinin “…” olması nedeniyle, mahkememiz işbu davaya bakmaya yetkili olup; davacının davalı şirketteki payı dikkate alındığında eldeki davada davacılık sıfatı bulunmaktadır.
TTK 638.maddesinde “Şirket sözleşmesi, ortaklara şirketten çıkma hakkını tanıyabilir, bu hakkın kullanılması belli şartlara bağlayabilir. Her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar vermesi için dava açabilir. Mahkeme istem üzerine, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebilir.” hükmünü içermektedir. Anılan yasa hükmü uyarınca şirket ortaklığından çıkma iki durumda mümkündür: Şirket sözleşmesinde çıkma hakkının ön görülmesi veya haklı sebeplerin varlığı. Başka bir anlatımla, şirket ana sözleşmesi gereği ortaklara tanınan çıkma hakkının kullanılabileceği gibi başka bir sebep olarak da şirket ortakları haklı sebeplere dayalı olarak ortaklıktan çıkmasına karar verilmesini mahkemeden isteyebilir.
Şirket ana sözleşmesinde çıkma düzenlenmediğine göre, olayda çözümlenmesi gereken uyuşmazlık; TTK’nın 638/2.madde kapsamında davacının, davalı şirket ortaklığından çıkarılmasını gerektirebilecek haklı nedenlerin bulunup bulunmadığıdır.
Görüldüğü gibi ortaklıktan çıkartılmaya karar verilebilmesi için, ortaklıktan çıkmayı gerektiren haklı nedenlerin bulunması ön koşuldur.
Yasada şirket ortaklıktan çıkarılmayı gerektiren “haklı nedenler” açıklanmamış olup; haklı nedenlerin bulunup bulunmadığı her somut olayın özelliklerine göre değerlendirmek gerekir.
Somut olayda; iddia edilen davalı şirkette ortaklıktan çıkmayı gerektirebilecek haklı nedenlerin bulunup bulunmadığının tespiti için bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmiş, YMM … tarafından düzenlenen 13/09/2018 tarihli bilirkişi raporunda; davalı şirketin ticaret sicil adresindeki işyerini uzun süre önce boşalttığı, adresin halen boş olduğu, bu nedenle davalı şirket defter ve kayıtlarının incelenemediği, davacının, çıkma bedeli ile ilgili taleplerinin bulunmadığı bildirilmiştir.
Alınan bilirkişi raporu gerekçeli, denetlenebilir, dosya içeriğine uygun ve uyuşmazlığı çözmeye yeterli görüldüğünden, mahkememizce de benimsenmiş ve hükme esas alınmıştır.
Davacı taraf iddiaları, alınan bilirkişi raporu, toplanıp değerlendirilen tüm delillere göre; davalı şirket temsil ve ilzama dava dışı ortağın yetkili olduğu ve aynı zamanda şirket müdürü olduğu; davacının, davalı şirkette sembolik hissesine sahip olduğu, davacının davalı şirket ortaklığından çıkmaya ilişkin taleplerinin sonuçsuz kaldığı, davacının davalı şirkete ulaşamadığı, davalı şirket faaliyetlerinin durduğu ve şirket merkezinin kapalı olduğu, davacı tarafça yapılan tüm girişimlerin karşılıksız kaldığı anlaşılmakla, haklı sebebe dayanılan davanın kabulü ile talep doğrultusunda ayrılma akçesi ödenmeksizin davacının davalı şirket ortaklığından çıkartılmasına ilişkin aşağıdaki kararı vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
Davanın KABULÜNE,
1-Davacının, … Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne … sicil numarası ile kayıtlı davalı …Şti.’ndeki ortaklıktan TTK.nın 638/2.maddesi gereğince çıkmasına, talep olmadığından davacıya ayrılma akçesi ödenmesine yer olmadığına,
2-Alınması gerekli 35,90-TL karar ve ilam harcından 29,20-TL peşin harcın mahsubu ile geriye kalan 6,70-TL harcın davalıdan alınıp maliyeye gelir kaydına,
3-Davacı taraf vekille temsil olunduğundan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 2.180-TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafça yatırılan 29,20 TL başvuru harcı, 29,20 TL peşin harç, 4,30 TL vekalet harcı, 500 TL bilirkişi ücreti ve 117 TL tebligat giderlerinin toplamı 679,70 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalanın karar kesinleştiğinde talep halinde taraflara iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzünde, davalı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkca okunup, usulen anlatıldı.
Başkan …
Üye …
Üye …
Katip …
¸e-imzalı ¸
e-imzalı ¸
e-imzalı
¸e-imzalı
Bu belge 5070 sayılı Yasa uyarınca güvenli E-İMZA ile imzalanmıştır.