Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/435 E. 2023/523 K. 12.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2023/435 Esas
KARAR NO :2023/523

DAVA:İtirazın İptali
DAVA TARİHİ:07/07/2023
KARAR TARİHİ:12/07/2023

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili sunduğu dava dilekçesi ile; Müvekkil şirket ile davalı arasında 28.10.2011 tarihinde … Üyelik Sözleşmesi akdedildiğini, sözleşme ile müvekkil şirket, davalıyı ulusal ve uluslararası … işlemleri yapabilme, çoklu takas sistemi esasına dayalı … Sistemi’ne dahil ederek … sistemi içerisinde ticaret yapabilmesini taahhüt ettiğini, bu durumun karşılığı olarak ise davalı işbu … Üyelik Sözleşmesi’nin H Maddesinde belirtilmiş olduğu üzere giriş bedelini ve üyeliğin devam ettiği yıllarda da üyelik yerileme bedelini ödemeyi kabul ve taahhüt ettiğini, müvekkili şirket tarafından sözleşmeye uygun bir şekilde yükümlülüklerin yerine getirilmesine rağmen davalının sürekli olarak ödemelerini geciktirdiğini, tüm taleplere rağmen ödemesini yapmadığını, … Ortak Pazarı’ndan çeşitli alımlar gerçekleştirmiş olup bunların bedellerini de ödemediğini, …. İcra Müdürlüğü’nün … E. sayılı dosyası ile davalı aleyhine icra takibi başlatıldığını, işbu icra takibine borçlu tarafından alacaklıya herhangi bir borcu olmadığı gerekçesi ile itiraz edildiğini, davalı tarafından işbu icra takibine yapılan itiraz kötü niyetli ve haksız olup, takibin devam edebilmesi için tarafımızca iş bu davanın açıldığını, davalı, nakit komisyon faturaları kesilmesine rağmen 10 gün içerisinde bu kalemleri de ödemediğini, geçen her ay için de %5 gecikme cezasına çarptırılmış olup işbu cezalar ek olarak sunulan nakit hesap ekstresine de yansıtıldığını, davalının 06.07.2023 tarihi uyarınca ödemekle yükümlü olduğu üyelik bedeli ve gecikme tazminatı kaynaklı borcunun toplam 8.333,16 TL olduğunu, taraflar arasında akdedilen … Üyelik Sözleşmesi uyarınca davalının … Ortaklık Pazarı’ndan aldıklarının da 12 ay içerisinde ödenmesi gerekirken davalı tarafça işbu bedellerin de ödenmediğini, 12 ay içerisinde ödenmeyen … borcunun sözleşme uyarınca nakit olarak tahsil edilmesi gerektiğini, ekte sunulan Nakit hesap ekstresi içerisinde de görüleceği üzere 06.07.2023 tarihi itibariyle davalının toplam 125.930,00 TL borcu bulunduğunu, geçen 12 aylık süre içeresinde davalının hiçbir şekilde bu borçlarına ilişkin ödeme yapmadığını, davalı borçlunun …. İcra Müdürlüğü’nün … Esas sayılı dosyasına yapmış olduğu itirazın iptali ile takibin devamına hükmedilmesini, davalı aleyhine %20’den az olmamak kaydı ile icra inkar tazminatına hükmedilmesini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Tüm dosya kapsamının ve delillerin değerlendirilmesi sonucunda: Dava; … ortak pazarından alımlar yapılmasına rağmen bedellerin ödenmediği ve … üyelik komisyon bedelinin ödenmediği iddiasıyla başlatılan takibe itiraz üzerine açılan itirazın iptali davasıdır.
Sistem Nasıl Çalışır
Türk …’a üyelik; firmaya Türk … brokerleri tarafından Sistem Tanıtımı yapılması ile başlar. Sistem Tanıtımı neticesinde üye olmaya karar veren firma; Üyelik Sözleşmesi’ni imzalayarak Üyelik Müracaat Dosyasını hazırlar. Üyenin dosyası, Kurul tarafından incelenir ve onaylanmasının ardından firmanın üyeliği kabul edilmiş olur. Üyenin, arz ve talep bilgileri sisteme kaydedilerek duyurulur. Arz ve taleplerin karşılanması esasına göre firmalar arasında “Seans” oluşturularak taraflar bir araya getirilir. … İşlemi için Üyeler arası anlaşma sağlanır ve gerekli kontrollerden sonra işlem uygun bulunursa, Türk … tarafından “Onay” verilir. Alıcı … Çeki düzenler. Satıcı hesabı alacaklandırken Alıcı hesabı da borçlandırılır.
Sistem Tanıtımı
… Ortak Pazarı’ndan talep edilen mal veya hizmetlerden Ortak Pazar içerisinde mevcut olmayanlar var ise Türk … tarafından firma araştırması, tespit, inceleme ve görüşmeler başlatır. Hedeflenen firmalar araştırılarak ön proje ile ziyaret edilir. … Sistemi hakkında bilgi verilir. Firmaya talep edilen ürün hakkında bilgi verilir. Firmanın incelemeler sonucunda olumlu yaklaşımı olur ise Üyelik Müracaatı değerlendirilir.
Üyelik Sözleşmesi
… Sistemi’nden bahsedebilmek için Türk …’ın kurup işlettiği sisteme üyelik sözleşmesi imzalayarak kayıtlı olmak gereklidir. Bu sürecin başka bir ifadesi de … Hesabı açtırmaktır. Bankalar ile çalışılırken açılan mevduat hesabı karşılığı, … Sistemi’nde de Türk … bünyesinde bir … Hesabı açmaktır. Bu sürecin başında da mutlaka şart ve kuralların işletilebilmesi için sözleşme yapılır.
Üyelik Müracaatı
Üyelik sürecinin başlatılmasını talep eden firma, gerekli hazırlıkları yapar. Bunun için Türk …’ın istediği dokümanlar; 2 adet imzalı Üyelik Sözleşmesi, Üye Bilgi Formu, Arz ve Talep Bildirim Formu, Satış Yapılması Hedeflenen Firma Bilgileri Formu, Satınalma Yapılan Referans Firma Bilgileri Formu, Faks Taahhütnamesi, İmza Sirküleri, Vergi Levhası, Kuruluş Gazetesi, Faaliyet Belgesi’dir. Başlangıçta bu evraklar talep edilirken, ileride teminata dayalı bir alım işlemi yani, kredi kullanımı söz konusu olduğunda mali ve kredi incelemesine kaynak teşkil edecek resmi onaylı dokümanlar da talep edilir. İstenen evraklar hazırlandığında Türk … Genel Merkezine Broker aracılığı ile müracaat yapılır. Her müracaat Kurul tarafından incelenerek onaylanır. Onaylanmış her müracaat için bir … Hesabı açılır.
Arz ve Talep Bilgilerinin Duyurulması
… Ortak Pazarı’na dâhil olan her firmaya ait arz ve talep bilgileri, … otomasyon sistemine kaydedilir. Arzlar özellikle e-mail, fax, çeşitli yayın organları ve internet aracılığı ile Sistem içerisinde yer alan diğer üyelere bildirilir. … Otomasyon Sistemi’nde karşılaştırmalar yapılır. İncelemeler neticesinde karşılaştırılan her arz ve talep bir muhtemel işlem olarak algılanır. Bu yapı, ayrı bir alanda otomatik takibe de alınır.
Seans Takibi
Arz ve Talep karşılaştırması neticesinde muhtemel … İşlemleri “Seans” kapsamına alınır. Bu süreçte taraf üyeler Türk … brokerleri aracılığı ile bir araya getirilir. … İşlemi’nin gerçekleştirilmesi için gerekli desteği ve danışmanlığını sunarlar.
Yetki Kodu Talebi
Alıcı ve Satıcı üye alım-satım için anlaşma sağladıklarında Satıcı üye Türk … Merkezini arayarak … İşlemi hakkında bilgileri sunar ve … işleminin yapılabilmesi için onay talep eder. Türk … Kredi Risk bölümü bu talebi incelemeye alır. Belirli değer altında olan işlem talepleri anında neticelendirilirken, bir limit üzerinde olan işlemler inceleme sürecine dâhil edilir. Özellikle Alıcı üyenin yeterli krediye sahip olup olmadığı durumlarda araştırma yapılarak şartlar uygun ise işlem için “Yetki Kodu” verilir.
… Çeki
Satıcı; işlem onayı için temin ettiği “Yetki Kodu” bilgisini, Alıcı üyeye ileterek … Çeki kesmesini talep eder. … Çeki, … İşlemlerinin gerçekliğini ve muhasebeleştirilmesini sağlayan kıymetli bir evraktır. … Çeki uygulamada üç nüsha kullanılır. Çek Alıcı, Satıcı ve Türk … taraflarına iletilir. Bu faaliyet sistem tarafından Satıcı sorumluluğuna verilmiştir. … İşlemlerine ait çek nüshaları Türk … Merkezine ulaştığı zaman … İşlemi kesinlik kazanır. Hesap kapatılarak işlem sonu yapılır.
… İşleminin Kaydedilmesi
… İşlemi’ni gerçekleştiren üyelerin … Hesapları Türk … tarafından takip edilir. Ayrıca her üye kendi muhasebesinde … İşlemlerini 120’li hesaplar altında kaydederek takip eder. … İşlemi neticesinde satış yapan üye Türk … hesaplarında alacaklandırılır. Eş zamanlı olarak aynı işlemdeki alıcı üye borçlandırılır.
Hakim ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi’nin 25/11/2021 tarihli 1232 numaralı kararı ile 26/09/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’un 5. Maddesinin birinci fıkrası uyarınca;
1)13/01/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4. Maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinden,
2)22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun, rehin karşılığında ödünç verme işi ile uğraşanlar hakkındaki 962 ila 969. Maddelerinden,
3)19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’ndan (142.maddesinde düzenlenenler hariç),
4)23/02/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’ndan,
5)21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’ndan,
6)06/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’ndan,
7)20/06/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri,
Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’dan, kaynaklanan ve Asliye ticaret Mahkemesinin görev alanına giren ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı kapsamında gelecek işlere; İstanbul Adliyesi için 6,7,8 ve 9 numaralı Asliye Ticaret Mahkemelerinin bakmasına, bu kapsamda görülmekte olan dava ve işlerin iş bölümüne dayanılarak mezkur mahkemelere gönderilmemesine, 15/12/2021 tarihinden itibaren gelecek yeni dava ve işlerin ise anılan ihtisas mahkemelerine tevzi edilmesine karar verilmiştir.
Yukarıda sistemin işleyişine dair yapılan açıklamalardan yola çıkılarak … Ortak Pazarının, üye firmaların taleplerinin karşılanması amacıyla yeni üyelerin katılımı ile ihtiyaçlar için kullanılan bir finansman sistemi olduğu anlaşılmakla yukarıda anılan HSK ilke kararı uyarınca davaya bakmakla Mahkememizin görevli bulunmadığı, görev incelemesinin yargılamanın her aşamasında Mahkemece resen yapılması gerektiği anlaşıldığından HMK114/1-c maddesi gereğince Mahkememizin görevsizliğine, dosyanın İstanbul 6 , 7 , 8 , 9 numaralı Asliye Ticaret Mahkemelerinden birine tevzi edilmek üzere derhal tevzi bürosuna gönderilmesine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-HMK114/1-c maddesi gereğince Mahkememizin görevsizliği nedeniyle davanın usulden reddine, dosyanın İstanbul 6 , 7 , 8 , 9 numaralı Asliye Ticaret Mahkemelerinden birine tevzi edilmek üzere derhal tevzi bürosuna gönderilmesine,
2-Esasın bu şekilde kapatılmasına,
Dair; dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde kesin olmak üzere karar verildi.12/07/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır