Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/406 E. 2023/521 K. 11.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2023/406 Esas
KARAR NO:2023/521

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:16/06/2023
KARAR TARİHİ:11/07/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili sunduğu dava dilekçesi ile; Müvekkili şirketin … Mah. … Cad. No.1/B …/İSTANBUL adresinde faaliyet gösterdiğini, müvekkili şirketin ticari defter ve belgelerinin muhasebe faaliyetlerinin de görüldüğü şirket ortaklarınca kurulan grup şirketlerden … San. Ve Tic. Ltd. Şirketi’ne ait … Cad. No:25/B …/İSTANBUL adresinde bulunan 4 katlı işyerinin, 3. Katında bulunduğunu, evrakların bulunduğu binanın çok eski olması sebebiyle her bir kat için sırası ile bölge bölge yenileme ve tadilat işleri yapılmaya başlandığını, 15/05/2023 tarihinde ofiste yapılan yenileme çalışmaları esnasında işin aksamaması adına evrakların 4. Katta bulunan nispeten çok daha büyük ofislere taşındığını, şirketlere ait defterlerin bulunduğu koliler yerleştirilirken; müvekkili … Ltd. Şti.’ne ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri ile Ortaklar Pay Defterlerinin, dava dışı … San. Ve Tic. Ltd. Şirketi’ne ait Ortaklar Pay Defterinin ve yine dava dışı … Tic. Ltd. Şti.’nin Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri ile Ortaklar Pay Defterinin eksik olduğunun fark edildiğini, tüm kolilerin ve klasörlerin içlerine tek tek bakılmış ise de işbu defterlerin bulunamadığının 12/06/2023 tarihinde fark edildiğini, bu hususta öncelikle ofiste bulunan kamera kayıtlarının incelendiğini, personelin bilgisine başvurulduğunu, personelce bazı eski dergi, kitap ve mesleki yayınların güncelliğini kaybetmiş olması nedeniyle atıldığını, ilgili evrakların da bu dergi ve kitaplarla beraber atılmış olabileceğini, müvekkili şirket ortaklarına ait bilgiler ile birlikte sermaye payları ve genel kurul kararlarının noterlikçe tasdiklenmiş ve ticaret sicil gazetesinde yayınlandığını, müvekkil şirket defterlerinde noter tasdik ve onayı bulunduğunu, … 9. Noterliğinden iş bu evrakların talep edildiğini, noterlikçe verilen cevapta müvekkili şirkete ait çok eski tarihli kayıtların belki bulunamayabileceğini, ellerinde olan evrakları excel listesi ile sunabileceklerini, işbu dava açıldığında noterlik tarafından herhangi bir belge taraflarına sunulmadığını, gerekli görüldüğü halde Türkiye Noterler Birliği ve … 9. Noterliği’n den ilgili evrakların celp edilmesini, müvekkili şirkete ait Ortaklar Pay Defteri ile birlikte Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterinin zayi olduğunun tespiti ile zayi belgenin verilmesini talep ve dava etmiştir.
Tüm dosya kapsamının ve delillerin değerlendirilmesi sonucunda: Dava; davacı şirkete ait ortaklar pay defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defterinin taşınması esnasında kaybolması nedeniyle zayi olduğundan bahisle 6100 sayılı TTK’nın 82/7. maddesine göre zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
102 Sayılı TTK’nın 82/7. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ( 5 Temmuz 2022 tarihli RG de yayınlanan 7417 sayılı kanun ile değişiklik ile 30 gün) işletmenin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir. Tacirin söz konusu düzenlemeden yararlanabilmesi defter ve belgelerin korunması için dikkat ve özen göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziya uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmesi gerekmektedir.
Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu belgeler, TTK’nın 82. maddesinin 1. fıkrasında sayılmış, Her tacir; (a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, (b) Alınan ticari mektupları, (c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini, (d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.” şeklindeki düzenlemeyle hüküm altına alınmıştır.
TTK’nın 82. maddesinde neler için zayi belgesi verilmesi istenebileceği tahdidi olarak gösterilmemiş, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerden söz edilmiştir.
TTK’nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir. Ayrıca, ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
İstanbul BAM 12. HD. 2020/1237 E. 2020/1043 K. ” Somut olayda, davacı yasada sayılı mücbir sebeplere dayanmamış, taşınma nedeniyle defterin kaybolduğunu iddia ettiğine göre Tacirin TTK’nun 82/7. maddesindeki düzenlemeden faydalanabilmesi için öncelikle ticari defterlerin korunması amacıyla gerekli dikkat ve ihtimamı göstermiş olması gerekmesine, somut olayda tacirin taşınmada defterini kaybetmesi olayının mücbir sebep olarak kabul edilemeyeceği, tacirin ticari defterlerini korumada gerekli dikkat ve özeni göstermediği, anlamına geldiği anlaşılmakla zayii belgesi verilmesi koşulları mevcut olmadığından davanın reddine dair karara ilişkin istinaf sebebleri yerinde görülmediğinden istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.” şeklindedir.
Yukarıda yer verilen istinaf ilamı ışığı altında yapılan değerlendirmede, davacı ticari defter ve belgelerini korumada gerekli dikkat ve özen göstermediği gibi ileri sürülen taşınma iddiası TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesini gerektirir hallerden de değildir. Buna göre talebe konu defter ve belgeler yönünden zayi belgesi verilmesi koşulları oluşmadığından mahkememizce davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar tarifesi gereğince alınması gereken 269,80 TL harçtan peşin yatırılan 179,90 TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 89,90 TL harcın davacı taraftan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 Haftalık süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF yolu açık olmak üzere karar verildi. 11/07/2023
Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır