Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/626 E. 2021/968 K. 08.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/653 Esas
KARAR NO:2021/970

DAVA:Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ:13/10/2021
KARAR TARİHİ:08/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı ile … TC kimlik numaralı …’in 07/02/2001 tarihinde … sicil numarası ile tescil edilen ….Şti’ni kurduklarını, şirketin 10.000,00 TL sermayesine tekabül eden 400 payının; 200 adedinin davacı, 200 adedinin ise …’e ait olduğunu, … .Şti’nin davacısı ve …’in davalı olduğu ….Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile derdest dava bulunduğunu, işbu davanın konusunun …’in … Şirketine olan bağlılık yükümlülüğünü ihlal etmesi, şirketin menfaatinin aksine rekabet etmesi, şirketten mal/müşteri kaçırması ve şirketin diğer ortağına zarar vermesi olduğunu, mahkemede görülmekte olan davanın 10/06/2021 tarihli celsesinde verilen 1 numaralı ara karar uyarınca tarafların iki ortaklı … Şirketine eşit oranda pay sahibi olduklarının anlaşıldığından, şirketin genel kurulundan alınmış bir yetki yada bunun yerine geçecek bir muvafakatname talep edildiğini, anılan nedenle davacı …’e genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesi talepli işbu davanın kabulüne, yine davacının haiz olduğu pay miktarı ile karar alınabilme iznini verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalıya usulüne uygun davetiye tebliğ edilmiş, davalı şirket davaya yanıt vermediği gibi duruşmalara da katılmamıştır.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, davacı …’e ortağı olduğu … Hizm.Tic.Ltd.Şti’nin genel kurulunu toplantıya çağırma izni verilmesi ve davacının haiz olduğu pay miktarı ile karar alabilme yetkisinin verilmesine ilişkindir.
Davacı vekili sunmuş olduğu 29/11/2021 tarihli dilekçe ile; davada gelinen aşamada görülen lüzum üzerine feragat ettiklerini, bu doğrultuda karar verilmesini talep etmiştir.
Davacının vekilinin dosyada mevcut vekaletnamesinin incelenmesinde; davadan feragate yetkili olduğu görülmüştür.
Davadan feragat 6100 sayılı HMK’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre feragat, davacının talep sonucunda kısmen veya tamamen vazgeçmesi diye tanımlanmıştır. Feragatin kayıtsız ve şartsız olacağı, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği belirtildikten sonra hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağı açıkça belirtilmiştir. Davacının davasından feragat ettiği görülmekle, davacının davasından feragati nedeniyle HMK 307 ve 311 maddeleri uyarınca feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurduğundan karar verilmesine yer olmadığına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasından feragat ettiğinden ve HMK 307 ve 311 maddeleri uyarınca feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurduğundan FERAGAT SEBEBİYLE KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Taraflarca yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgilisine iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 Hafta süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 08/12/2021

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır