Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/570 E. 2020/672 K. 12.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2020/570 Esas
KARAR NO:2020/672

DAVA :Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle)
DAVA TARİHİ:16/10/2020
KARAR TARİHİ:12/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı …’ın cirantadan turizm / acenta hizmeti dolayısıyla almış olduğu … A.Ş. … Şubesi ; =…= IBAN nolu hesaptan alınan; keşidecisi …. A.Ş. olan, 30/09/2020 keşide tarihli, … numaralı, 323.000,00 TL bedelli çeki elinde bulundurmakta iken çekin keşide tarihinin yaklaşması üzerine bankaya takas servisine vermek üzere araştırdığında çeki kaybettiğini fark ettiğini, çekin kaybı nedeniyle davacının çek sahibinden olan alacağını tahsil edemeyecek, haksız ve kötü niyetli kişilerce çekin bedelinin alınacağını belirterek çekin ödenmemesi için ihtiyati tedbir niteliğinde ödemeden men kararı verilmesini, yargılama sonunda çekin zayi nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizin 23/10/2020 tarihli tensip zaptı ile 6102 sayılı TTK.’nın 818/s maddesi yollamasıyla TTK.’nın 759/2 maddesi uyarınca, iptal isteminde bulunana kişinin çek elindeyken zayii olduğunu inandırıcı bir şekilde gösteren delillerini sunmak zorunda olduğu, TTK.’nın 760 maddesi gereğince de, muhtemel çekin zayii olduğuna dair açıklamaları inandırıcı bulunursa ilan yapılmasına karar verileceğinin açık olduğu, çekin ödeme aracı olması, çekin zayiine ilişkin yaklaşık haklılık durumuna ilişkin ihtiyati tedbir kararının verilmesine yönelik yeterli kanaate erişilmemesi sebebiyle ödemeden men kararı verilmesine yönelik talebin reddine karar verilmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, kıymetli evrak iptali isteminden ibarettir.
Davacı vekili 04/11/2020 tarihinde Uyap sistemi üzerinden gönderdiği dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini beyan ettiği, vekaletnamesinin incelenmesinde, davadan feragat yetkisi olduğu görülmüştür.
Davadan feragat 6100 sayılı HMK’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre feragat, davacının talep sonucunda kısmen veya tamamen vazgeçmesi diye tanımlanmıştır. Feragatin kayıtsız ve şartsız olacağı, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği belirtildikten sonra hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağı açıkça belirtilmiştir. Davacının davasından feragat ettiği görülmekle, davacının davasından feragati nedeniyle HMK 307 ve 311 maddeleri uyarınca feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurduğundan feragat nedeniyle davanın reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM : Gerekçeleri yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın vaki feragat nedeni ile REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair tarafların yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 Hafta süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu.12/11/2020

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır