Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/54 E. 2019/100 K. 07.02.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/54 Esas
KARAR NO : 2019/100
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ: 04/02/2019
KARAR TARİHİ: 07/02/2019
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili bankanın müşterisi olan …Tarafından 80 adet çekin tahsil işlemleri için … Bankası … Şubesi’ ne verildiği, vekil hamil sıfatı ile tahsile aldıkları bu çeklerden … numaralı keşide tarihi 05/01/2019 olan keşide yeri…Yapı Yatırımları Müşavirlik.. Olan çekin ilgili şube tarafından teslim alınıp … Takas Merkezi’ ne gönderildiğini, söz konusu çekin müvekkili bankaya tahsili için ibraz eden Kibsaş Karadeniz İnş… tarafından çekin takas işlemi gerçekleştirilmeksizin muamelesiz iadesinin talep edildiğini, müşteri talimatı üzerine çekin işlemsiz ve muamelesiz iadesi aşamasında çek dahili postada kaybedildiğini, müvekkili bankası tarafından yapılan tüm araşmalara rağmen bulunamadığını, bu hususun 01/02/2019 tarihinde …Bankası …Şubesi tarafından tutanak altına alındığını, açıklanan nedenler ile çekin iptali ile ödeme yasağı kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davanın konusunun, davacının zimmetinde iken zayi olan çek üzerine ödeme yasağı konulması talebine ilişkin Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali) davası olduğu anlaşılmıştır.
Davacı vekili 07/02/2019 tarihinde UYAP sisteminden gönderdiği dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini ve gereğinin yapılmasını talep etmiştir.
Davadan feragat 6100 sayılı HMK’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre feragat, davacının talep sonucunda kısmen veya tamamen vazgeçmesi diye tanımlanmıştır. Feragatin kayıtsız ve şartsız olacağı, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği belirtildikten sonra hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağı açıkça belirtilmiştir. Davacının davasından feragat ettiği görülmekle, davacının davasından feragati nedeniyle HMK 307 ve 311 maddeleri uyarınca feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurduğundan aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın konusuz kalması nedeni ile ESAS HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-Harç peşin alınmış olduğundan başkaca bir harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının talep halinde ve karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 Hafta süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu.
Katip …
Hakim …
¸