Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/426 E. 2019/606 K. 07.08.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO: 2019/426 Esas
KARAR NO: 2019/606

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 09/07/2019
KARAR TARİHİ: 07/08/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili davacının dava dışı …Şti tarafından keşide edilerek …’ a teslim edilen ve bu şahıstan olan alacağına karşılık ciro yolu ile teslim aldığı…Bankası … Şubesi, TR…IBAN nolu hesaptan, … çek nolu, 31/07/2019 keşide tarihli, 50.000 TL bedelli, …Bankası, … Şubesi, TR…IBAN nolu hesaptan,… çek nolu, 31/08/2019 keşie tarihli, 50.000 TL bedelli,… Bankası, Sultanhamam … Şubesi’ nden düzenlenen keşidecisi … Şti. Olan TR… IBAN nolu hesaptan, … çek nolu, 19/07/2019 keşide tarihli, 20.000 TL bedelli, ciro yolu ile teslim edilen çeklerin iş yerinden çalınmış olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu, açıklanan nedenler ile ilgili çeklerin kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından bankaya ibraz edilerek ahsil edilmesi ihtimali nedeni ile her üç çek bakımından ödeme yasağı kararı verilmesini, söz konusu çeklerin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davanın konusunun, davacının zimmetinde iken zayi olan çek üzerine ödeme yasağı konulması talebine ilişkin Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali) davası olduğu anlaşılmıştır.
Davacı vekili 02/08/2019 tarihinde UYAP sisteminden gönderdiği dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini ve gereğinin yapılmasını talep etmiştir.
Davadan feragat 6100 sayılı HMK’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre feragat, davacının talep sonucunda kısmen veya tamamen vazgeçmesi diye tanımlanmıştır. Feragatin kayıtsız ve şartsız olacağı, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği belirtildikten sonra hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağı açıkça belirtilmiştir. Davacının davasından feragat ettiği görülmekle, davacının davasından feragati nedeniyle HMK 307 ve 311 maddeleri uyarınca feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurduğundan aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Feragat nedeni ile konusuz kalan dava hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-Tedbir kararı infaz edilmiş olduğundan HMK 392/2 maddesine göre ancak hükmün kesinleşmesi ya da tedbir kararının kalkmasından itibaren 1 aylık süre içinde tazminat davası açılmamış olması halinde teminat iade edilebileceğinden teminatın iadesi talebinin bu aşamada reddine,
3-Tedbir kararının kaldırılmasına, bu konuda ilgili bankalara müzekkere yazılmasına,
4-Harç peşin alınmış olduğundan başkaca bir harç alınmasına yer olmadığına,
5-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının talep halinde ve karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 Hafta süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu.

Katip …

Hakim …
¸