Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/338 E. 2019/644 K. 10.09.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO: 2019/338
KARAR NO: 2019/644

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ: 10/06/2019
KARAR TARİHİ: 10/09/2019

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin ticari ilişki neticesi aldığı …bankası … şubesinin 05/08/2019 keşide tarihli, … çek numaralı, 165.200,00 TL bedelli çekin zayi edilmiş olup tüm aramalara rağmen bulunamadığını, bu nedenlerle öncelikle çek hakkında ödeme yasağı kararı verilerek davanın kabulü ile çekip iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizin 13/06/2019 tarihli tensip ara kararı ile davacı vekilinin tedbir talebinin %20 teminat karşılığında kabulüne karar verilmiş, ilgili banka tarafından çek üzerine 23/07/2019 tarihinde tedbir şerhi işlendiği bildirilmiş, gerekli yasal ilanlar yaptırılmıştır.
Müdahil 3.kişi … vekili tarafından verilen 07/08/2019 tarihli dilekçe ile, davaya konu edilen çekin …A.Ş.tarafından keşide edilerek lehtar olan … tarafından …’ye ciro edildiğini, … tarafından …’e ciro edildiğini, … tarafından da …’ye cirolandığını, izah edilen silsile çerçevesinde …’nin çekin meşru hamili olduğunu, çeki tahsil edemediği için ticari olarak büyük bir zarara uğradığını, bu nedenlerle öncelikle ödemeden men yasağının kaldırılmasını, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İstanbul …İcra Müdürlüğünün… esas sayılı, 15/08/2019 tarihli yazısı uyarınca mahkememize yatırılan teminat üzerine haciz konulmuştur.

DELİLLER VE GEREKÇE:
Davanın konusunun, davacının zimmetinde iken zayi olan çek üzerine ödeme yasağı konulması talebine ilişkin Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali) davası olduğu anlaşılmıştır.
Davacı vekili 09/09/2019 tarihli dilekçesi ile dava konusu çek bulunmakla davanın konusuz kaldığını, davadan feragat ettiklerini, teminatın iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davadan feragat 6100 sayılı HMK’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre feragat, davacının talep sonucunda kısmen veya tamamen vazgeçmesi diye tanımlanmıştır. Feragatin kayıtsız ve şartsız olacağı, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği belirtildikten sonra hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağı açıkça belirtilmiştir. Davacının davasından feragat ettiği görülmekle, davacının davasından feragati nedeniyle HMK 307 ve 311 maddeleri uyarınca feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurduğundan aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.

HÜKÜM : Gerekçeleri yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın vaki feragat nedeni ile REDDİNE,
2-Davacı vekilinin teminatın iadesi talebi hususunda davaya müdahil olan 3.kişi adına muhtıra çıkartılmasına, talebin sonuca göre değerlendirilmesine,
3-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına, karar kesinleştiğinde bakiye gider avansının davacı tarafa iadesine,
Dair davacı tarafın yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 Hafta süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu.

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır