Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/949 E. 2018/1222 K. 16.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/949 Esas
KARAR NO : 2018/1222
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ: 18/10/2018
KARAR TARİHİ: 16/11/2018
Mahkememizde görülmekte olanKıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesi ile, dava dışı firmalar tarafından keşide edilerek davacıya verilen, …Bankası …şubesine ait,… seri numaralı çeklerin davacıda iken kaybolduğunu, çeklerin kötü niyetli kişilerce ele geçmesi halinde davacının mağdur olacağını, çekler üzerine tedbiren ödeme yasağı konulmasını ve çeklerin zayi olduğuna dair iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Davanın konusunun davacının zimmetinde iken zayi olan çekler üzerine ödeme yasağı konulması talebine ilişkin Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davası olduğu anlaşılmıştır.
Davacı vekilinin 08/11/2018 tarihli feragat dilekçesi ile, davadan herhangi bir yargılama gideri ve vekalet ücreti talepleri olmaksızın feragat ettiklerini beyan etmiş olduğu, davacı vekilinin incelenen vekaletnamesinde davadan feragat yetkisinin olduğu görüldü.
Davadan feragat 6100 sayılı HMK’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre feragat, davacının talep sonucunda kısmen veya tamamen vazgeçmesi diye tanımlanmıştır. Feragatin kayıtsız ve şartsız olacağı, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği belirtildikten sonra hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği, ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağı açıkça belirtilmiştir. Davacının davasından feragat ettiği görülmekle, davacının davasından feragati nedeniyle HMK 307 ve 311 maddeleri uyarınca feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurduğundan karar verilmesine yer olmadığına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi ve ayrıntısı yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasınından feragati nedeniyle HMK 307 ve 311. Maddeleri uyarınca KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-Davacı vekilinin ücreti vekalet ve yargılama gideri talepleri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin takdiren üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının talep halinde ve karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, taraf vekilinin yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 Hafta süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.
Katip …
Hakim …