Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/538 E. 2018/1153 K. 25.10.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/538
KARAR NO : 2018/1153
DAVA : Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 12/06/2017
KARAR TARİHİ: 25/10/2018
Mahkememizde görülmekte olan Alacak davasının yapılan açık yargılaması sonunda aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
(I) TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili ile davalı … arasında akdedilen evde-işte internet abonelik sözleşmesinin düzenlendiği ve işbu fiber internet abonelik sözleşmesine göre daha önce iş yeri adresi olan Bakırköy ilçesinde internet hizmeti almaya başladığı ancak müvekkilinin daha sonra iş adresini …’na taşıması ve davalılar tarafından fiber hızında hizmetin kullanımı için gerekli alt yapı sisteminin burada bulunmaması nedeniyle sağlanamayacağı bilgisinin kendisine verildiğini, davalılar tarafından verilen hizmete ilişkin alt yapının…’nda bulunmamasının sorumlusunun müvekkili olamayacağı gibi akdedilen abonelik sözleşmesinde müvekkilinin adres değişikliğine engel teşkil edecek bir hüküm de bulunmadığını, davalıların sözleşmesel edimini ifa edememesinden dolayı iptal edilmek istenildiğinde müvekkilinden haksız yere 261,59-TL cayma bedeli altında ücret tahsil edildiğini, beyanla cayma bedelinin tahsil tarihi itibariyle işleyecek ticari temerrüt faiziyle davalılardan tahsilini, yargılama giderleriyle vekalet ücretinin karşı tarafa bırakılmasını talep etmiştir.
Davalı … vekili cevap dilekçesinde özetle; davacının … numaralıtelefon hattının 12/05/2016 tarihinde kendi isteğiyle iptal edildiği ve müvekkili şirket tarafından telefon faturasına yansıtılmış herhangi bir cayma bedelinin bulunmadığını, ev telefonu hizmetinin Türk Telekominikasyon ancak evde internet hizmetinin … tarafından sunulduğunu, her ne kadar huzurdaki davada taraf olarak müvekkili gösterilmekteyse de internet hizmetine ilişkin açılan davanın içeriğinin …’ye ilişkin olduğunu beyanla davanın müvekkili şirket yönünden husumet yokluğundan reddini, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep etmiştir.
Davalı … vekili cevap dilekçesinde özetle; davaya konu iddia ve talepleri kabul anlamına gelmemek kaydıyla davacının tacir sıfatına haiz olmaması ve müvekkili şirketin temerrüde düşmüş olmaması nedeniyle işbu davada aleyhe hüküm tesis edilmesi halinde ticari temerrüt faizi işletilemeyeceğini, haksız ve hukuki dayanaktan yoksun davanın reddini, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep etmiştir.
(II) ÇEKİŞMELİ VAKIALAR HAKKINDA TOPLANAN DELİLLER :
(1)Taraflara usulüne uygun olarak tebligatlar yapılmış olup; taraflar arasında düzenlenen …Sözleşmesi dosyaya sunulmuştur.
(III) DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE GEREKÇE:
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın; abonelik sözleşmesi kapsamında tahsil olunan cayma bedelinin iadesine yönelik alacak davası olduğu tespit edilmiştir.
Davacı taraf tacir olmayıp, dava; 6102 Sayılı TTK’da yer bulan mutlak ticari davalardan da değildir. Davaya konu edilen sözleşmenin; davacı ile davalı …arasında akdedildiği ve davacının sözleşme tipine göre tüketici konumunda bulunduğu “Abonelik Sözleşmesi” olduğu görülmektedir. Uyuşmazlık bu sözleşme kapsamında davacıdan tahsil olunan cayma bedelinin davalılardan rücuen tahsili isteminin haklı olup olmadığı noktasında toplanmakta olup 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3-(1)/l, 52. ve 73. maddeleri ve Abonelik İşlemleri Yönetmeliği hükümlerince sözleşme kapsamında cayma tazminatının tahsilinin yerindeliğini denetleme görevinin “Tüketici Mahkemesine” ait olduğu anlaşıldığından davanın Tüketici Mahkemelerinde görülmesi gerektiği değerlendirilmekle, mahkememizin görevsizliği nedeniyle dosyanın görevli bulunan İstanbul Nöbetçi Tüketici Mahkemesine gönderilmesine dair aşağıdaki karar verilmiştir.
(IV) HÜKÜM SONUCU :
(1)Mahkememizin görevsizliği nedeniyle davanın usulden REDDİNE,
(2)6100 sayılı HMK’nun 20-(1) maddesi uyarınca kararın kesinleşmesine müteakip iki haftalık süre dahilinde taraflardan birinin Mahkememize başvurarak talepte bulunması halinde dosyanın davanın esasını çözmekle görevli İstanbul Nöbetçi Tüketici Mahkemesi’ne gönderilmesine, aksi takdirde davanın açılmamış sayılacağının ihtarına,
(3)HMK’ nun 331/2 maddesi gereğince görevsizlik ve yetkisizlik kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmesi halinde yargılama giderleri, harç ve vekalet ücretlerine o mahkemenin hükmedeceği, gönderme kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmemiş ise talep üzerine davanın açıldığı mahkemenin dosya üzerinden bu durumu tespit ile davacıyı yargılama giderlerini ödemeye mahkum edeceği ön görüldüğünden yargılama giderleri, harç ve vekalet ücretleri konusunda bu aşamada bir karar verilmesine yer olmadığına,
(4)Dosyada kullanılmayan bakiye gider avansının HMK.’nın 333. ve HMK. yönetmeliğinin 47/1. maddeleri uyarınca karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa ödenmesine,
Dair miktar itibariyle kesin olmak üzere verilen karar taraf vekillerinin yüzüne karşı okunup usulüne uygun anlatıldı.
Katip …
Hakim …
“5070 Sayılı Kanun hükümlerince bu belge elektronik imza ile imzalanmıştır. “