Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/991 E. 2018/261 K. 01.03.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2016/991
KARAR NO : 2018/261
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 11/10/2016
KARAR TARİHİ : 01/03/2018
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat davasının yapılan açık yargılaması sonunda aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
(I) TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ:
(1)Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 22/02/2015 tarihinde müvekkillerinin murisi …’in içerisinde yolcu olarak bulunduğu davalı … şirketine sigortalı … plaka sayılı araç sürücüsü … idaresinde iken aracın hakimiyetini kaybederek önündeki araca çarpması sonucu meydana gelen kazada müvekkillerinin murisi …’ün vefat ettiğini belirterek, fazlaya ilişkin haklarının saklı kalması kaydıyla her bir davacı için 500,00’er TL’den toplamda 1.500,00 TL destekten yoksun kalma tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
(2)Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; kazanın meydana geldiği yerin Mersin, sigortacının merkez veya şubesinin bulunduğu yerin İstanbul, poliçeyi düzenleyen acentenin bulunduğu yerin Mersin, zarar görenin yerleşim yerinin ise Mersin mahkemelerinden herhangi biri olmadığını, davanın yetkisiz mahkemede açıldığını, davanın yetkisizlik nedeniyle reddi gerektiğini, davaya konu kazanın, davacının da içinde bulunduğu, müvekkili nezdinde zorunlu mali mesuliyet sigortası poliçesi ile sigortalı … plakalı aracın, önündeki kamyona çarpması neticesinde meydana geldiğini, müvekkili nezdindeki sigortalı aracın, diğer araca arkadan çarptığını, bu sebeple sigortalı aracın kusurlu olduğu düşünüldüğünü, ancak, önceki aracın gerçekten seyir halinde mi olduğu, yoksa trafik kurallarına aykırı bir şekilde, herhangi bir uyarıcı olmadan yolda beklemekte olduğu kesin olarak anlaşılamadığını belirterek, davanın kısmen ya da tamamen reddedilmesini, vekalet ücreti ve yargılama giderinin davacıya yüklenilmesini talep etmiştir.
(II) ÇEKİŞMELİ VAKIALAR HAKKINDA TOPLANAN DELİLLER :
(1)Taraflara usulüne uygun olarak tebligatlar yapılmış olup, Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’nın … soruşturma sayılı dosyası, Mersin SGK Müdürlüğü evrakları, davalı … şirketinden sigorta poliçesi özel ve genel şartları ile hasar dosyası, trafik tescil kayıtları, celp olunmuştur.
(III) DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE GEREKÇE:
Dava, kusurlu eylem neticesinde meydana gelen kaza neticesinde oluşan destekten yoksun kalma tazminatının tahsili istemine ilişkindir.
Mahkememizce yapılan yargılama devam ederken; davacı vekili tarafından ibraz edilen 01.03.2018 tarihli dilekçesinde özetle; müvekkili ile davalı … şirketi arasında anlaşmaya varılarak sulh olunduğunu, davanın konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesini beyan ettiği görülmüştür.
6100 sayılı HMK’nın 314.maddesi “Sulh, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.”, 315. maddesi ise “Sulh, ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur.” hükümlerini haizdir. Davacı vekilinin davalı ile uzlaşma sağlandığını, davalı ile dava dışında sulh olduklarını beyan ettiği görüldüğünden tarafların sulh olmaları ve uyuşmazlık konusunun bu surette ortadan kalkmış olması nedeniyle dava konusuz kaldığından davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.
(IV) HÜKÜM SONUCU :
(1)Tarafların sulh oldukları anlaşıldığından davanın esası hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
(2)Harçlar tarifesi gereğince alınması gereken 35,90 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 27,70 TL harçtan mahsubu ile bakiye 8,20 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
(3)Yargılama gideri, vekalet ücreti konusunda sulh protokolü kapsamında tarafların anlaştığı görülmekle bu yönde ayrıca karar tesisine yer olmadığına,
(4)Talep gibi tarafların yapmış olduğu yargılama masraflarının kendi üzerlerinde bırakılmasına,
(5)Dosyada kullanılmayan bakiye gider avansının HMK.’nın 333. ve HMK. yönetmeliğinin 47/1. maddeleri uyarınca karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa ödenmesine,
Dair, tarafların yokluğunda, 5235 sayılı kanunun 33-(1), 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341-(1) ve devamı maddeleri uyarınca, gerekçeli kararın usulen taraflardan her birine tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süre dahilinde, Mahkememize dilekçe ile başvurmak suretiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı.
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır

“5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır.”