Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/341 E. 2023/416 K. 31.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/341
KARAR NO : 2023/416

DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni)
DAVA TARİHİ : 18/05/2023
KARAR TARİHİ : 31/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin … AŞ’nin 263.250,00 pay adedine sahip hissedarı olduğunu,… AŞ’nin son genel kurul toplantısı 03.07.2019 tarihinde yapılmış olup, bu tarihten beri organ eksikliği nedeniyle genel kurul toplantısı yapılamadığını, 03.07.2019 tarihli son Genel Kurul toplantısında alınan kararla; …, … ve …, 2 yıl süreyle yönetim kuruluna seçildiklerini, Yönetim Kurulunun görev süresinin ise 03.07.2021 tarihinde sona erdiğini, halihazırda şirketin yönetim kurulunun olmadığını, dolayısıyla, organ eksikliğinin giderilememesi halinde TTK madde 530 gereği şirketin feshine karar verilmesi tehlikesinin doğduğunu, … ve … tarihlerinde Genel Kurul Toplantısı çağrıları yapılmış ancak yönetim kurulu seçilemediğini, açıklanan nedenlerle, genel kurul toplantısı yapılamadığından ve bu durum şirketin aleyhine sonuçlar doğuracağından huzurdaki davayı ikame ederek müvekkili hissedara Genel Kurulu toplantıya çağırma izni verilmesini talep etme zarureti hasıl olduğunu, TTK 410/2. madde; “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.” Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükmü uyarınca, Genel Kurul’un toplanamaması ve halihazırda şirketin organ eksikliği bulunması nedeniyle şirket hissedarlarından müvekkil …’ya Genel Kurulu toplantıya çağırma izni verilmesini talep ettiklerini belirterek TTK madde 410/2 gereği, müvekkile …A.Ş için “Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni” verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; şirketin hali hazırda organ eksikliği nedeniyle, şirket vekili olarak tarafında hissedarlara huzurdaki dava ile ilgili yazılı bilgi verilmiş ve çoğunluğun şirketin yönetimsiz kalmaması ve telafisi imkansız zararların doğmaması adına Genel Kurul yapılmasına, davanın bu yönden kabulüne muvafakat edilmesi görüşünün tarafına bildirildiğini, açıklanan iş bu nedenlerle davacının Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni talebini kabul ettiklerini, şirketin daha fazla organsız kalmaması adına dosya üzerinden ivedilikle karar verilmesini talep ettiklerini belirterek davacının Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni talebini kabulüne, davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı şirketin sicil kayıtları dosya içine alınmış, şirketin 03.07.2019 tarihinden sonra her hangi bir kararın tescil edilmediği, genel kurul toplantılarının icra edilmediği anlaşılmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde
Dava, TTK 410/2 maddesi kapsamında çağrıya izin verilmesi istemine ilişkindir.
TTK Madde 410:
(1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
(2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
TTK Madde 411:
(1) Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.
(2) Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.
(3) Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.
(4) Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır.
TTK. 413. maddesi:
(1) Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir.
(2) Gündemde bulunmayan konular genel kurulda müzakere edilemez ve karara bağlanamaz. Kanuni istisnalar saklıdır.
(3) Yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmaları ve yenilerinin seçimi yılsonu finansal tablolarının müzakeresi maddesiyle ilgili sayılır.
Davacının davalı şirkette pay sahibi olduğu, dosya içine alınan sicil kaydı ve ticaret sicil gazetesi örneklerinin tetkikinden şirketin 03.07.2019 tarihinden sonra herhangi bir kararının tescil edilmediği, yönetim kurulunun toplanamadığı ve genel kurul toplantılarının icra edilmediği anlaşılmakla davacının TTK 410/2. maddesi kapsamında bulunan talebinin kabulüne, davalı şirketin 2020 yılına ilişkin olağan genel kurul toplantısının yapılması amacıyla toplantı çağrısını yapmak ve TTK. 413. maddesi gereği gündemi belirlemek üzere Erdal Türker’in kayyım olarak tayinine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE,
Davalı şirketin 2020 yılına ilişkin olağan genel kurul toplantısının yapılması amacıyla toplantı çağrısını yapmak ve TTK. 413. maddesi gereği gündemi belirlemek üzere …’in kayyım olarak tayinine,
Kayyım için 5.000- TL ücret takdirine, masrafın ileride şirketten tahsil edilmek üzere davacı tarafından karşılanmasına,
2-Peşin harcın mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan tebligat masrafı 10,00-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden hüküm tarihinden yürürlükte bulunan AAÜT’ne göre hesap ve takdir edilen 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
Dair, tarafların yokluğunda TTK. 412. maddesi gereği kesin olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 31/05/2023

BAŞKAN

ÜYE

ÜYE

KATİP