Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/178 Esas
KARAR NO : 2023/750
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/03/2023
KARAR TARİHİ : 06/12/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde özetle; yetkilisi olduğu …’ne ait Pay Defteri Ve Yönetim Kurulu Karar Defteri, muhasebeci …’in mesleğini icra ettiği kiralık iş yerinden tahliye edilmesi ve kiraya veren tarafından içerideki belgeler dışarı atıldığından zayi olduğunu, açıklanan bu nedenle şirketin Pay Defteri ve Yönetim Kurulu Karar Defterinin zayi olduğuna dair tarafına zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde;
Dava, zayi olduğu iddia edilen ticari defter ve belgeler için TTK’nun 82. maddesi hükmü gereğince zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
Talebin yasal dayanağı TTK’nın 82/7. maddesi olup, anılan maddede “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
HMK 114. maddesinde yetkinin kesin olduğu hallerde Mahkemenin yetkili bulunmasının dava şartları arasında sayıldığı görülmektedir.
HMK 115. maddesi uyarınca, dava şartları yargılamanın her aşamasında Mahkemece resen dikkate alınır.
HMK 138. maddesinde dava şartları ile ilgili olarak dosya üzerinden karar verilebileceği belirtilmiş olmakla, zayi belgesi verilmesine ilişkin bu davada, 6102 sayılı TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi isteyen davacıya ait ticari işletme ”…” adresinde kurulu olduğundan, bu yerin bağlı olduğu mahkemenin İstanbul Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemeleri olduğu ve bu mahkemenin kesin yetkili bulunduğu anlaşılmakla, bu davaya bakma yetkisinin Mahkememize ait olmadığı sabit olduğundan, davanın bu nedenle reddi gerekmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Dava dilekçesinin yetki yönünden USULDEN reddi ile mahkememizin YETKİSİZLİĞİNE
2-HMK’nın 20.maddesi gereğince gerekçeli kararın tüm taraflara tebliği ile kararın kesinleşmesinden itibaren 2 haftalık süre içinde talep edilmesi halinde dava dosyasının yetkili BAKIRKÖY NÖBETÇİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE
3-Belirtilen 2 haftalık süre içinde talepte bulunulmaması halinde mahkememizce davanın açılmamış sayılmasına kararı verileceğinin ihtarına,
4-HMK’nın 331 maddesi uyarınca harç ve yargılama giderlerinin yetkili mahkemece karara bağlanmasına,
5-Artan gider avansının dosyasına aktarılmasına,
Dair tarafların yokluğunda HMK’nun 341/1 vd. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak ve istinaf başvurma ve karar harcı ile istinaf gider avansı yatırılmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesince incelenmesi için tarafların istinaf kanun yoluna başvuru hakkı açık olmak üzere verilen karar verildi. 06/12/2023 11:56:36
KATİP …
¸e-imzalıdır
HAKİM …
¸e-imzalıdır