Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/965 E. 2023/3 K. 06.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/965 Esas
KARAR NO : 2023/3

DAVA : Ticari Şirket (Tasfiyeye İlişkin)
DAVA TARİHİ : 15/12/2022
KARAR TARİHİ : 06/01/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Tasfiyeye İlişkin) davasının dosya üzerinden yapılan incelemesi sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 2019 yılında tek ortağı olan …’nun vefat etmesi ile … Tic. Ltd. Şti. İşletme konusunu ve amacını yerine getiremez hale geldiğini, şirketin tasfiyesi için ticaret siciline başvuru yapıldığı zaman ticaret sicilinden mahkemeye başvurulup veraset ilamı alınması gerektiği söylendiğini, bunun üzere müvekkili tarafından konuyla alakalı dava açıldığı ve 2022 yılında mirasçılara veraset ilamı verilerek şirketin payları dağıtıldığını, akabinde ticaret sicil tarafından bütün mirasçıların şirketin kapatılması yönünde irade koymaları gerektiği veya dava yolu ile tasfiye işleminin gerçekleştirilebileceğinin, bunun dışında şirketin kapatılamayacağının taraflarına söylendiği, şirket mirasçıları ulaşmakta sorun yaşandığını ve şirketin kapatılamadığını, müvekkilinin çalışmayan şirketin vergisini ödediğini, tüm bu nedenlerle şirketin tasfiyesini talep ve dava etmiştir.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde
Dava, kanunen gerekli organlarından birinin mevcut olmaması , gayrifaal duruma düşmesi nedeniyle mirasçı ortakların bir araya gelmemesi mümkün olmayan şirketin fesih ve tasfiyesi istemine ilişkindir.
Davacı pay sahibi, davalı şirketin tek pay sahibi ve münferiden yetkilisi olan …’nun vefatından sonra mirasçılarının bir araya gelmemesi nedeniyle şirketin organsız kaldığını, taraflar arasında husumet olması nedeniyle tarafların bir araya gelip genel kurul yapamadıklarını, şirketin kapatılması için karar alınamadığını, şirketin faal olmamasına rağmen vergisinin ödendiğini belirterek şirketin fesih ve tasfiyesine karar verilmesini talep etmiştir.
TTK 596.m.uyarınca esas sermaye payının, miras yoluyla geçmesi halinde, tüm haklar ve borçlar, genel kurulun onayına gerek olmaksızın, esas sermaye payını iktisap eden kişiye geçecektir.
6102 sayılı TTK’de özden/bünyeden yönetim ilkesi, şirketi şahıs şirketi sınıfına sokacağı düşüncesiyle kanun koyucu tarafından benimsenmemiştir. Bu durumda atanmış veya seçilmiş bir müdürün görev süresi sona ererse, mutlaka genel kurulca bir ortağın veya üçüncü bir kişinin müdür olarak seçilmesi zorunludur, yoksa bir ortağın, sırf ortak olması müdür olması söz konusu değildir” (Prof. Dr. Hasan Pulaşlı, Şirketler Hukuku Genel Esaslar 7.Baskı s.818)
Bu durumda davacı tarafça, gerek şirkete müdür seçilmesi gerekse şirketin feshi yönünde karar alınabilmesi amacıyla genel kurulun toplantıya çağrılabilmesi için şirkete bu işlerle sınırlı olarak yönetim kayyımı atanması yönünde dava açılmak suretiyle istenilen sonuç elde edilebilecekken davalı şirkete karşı işbu davanın açılmasında hukuki yarar bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmış olup, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken 179,90 TL karar harcından, peşin yatırılan 80,70 TL harcın mahsubu ile noksan kalan 99,20 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Gider avansının kalan kısımlarının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süresi içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 06/01/2023

BAŞKAN …

ÜYE …

ÜYE …

KATİP …