Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/960 E. 2023/544 K. 20.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/960 Esas
KARAR NO : 2023/544

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 16/08/2021
KARAR TARİHİ : 20/09/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirkete ait … 24. Noterliği’nin … tarih ve … yevmiye numarası ile tasdik edilmiş “Şirket Karar Defteri”nin müvekkili şirket nezdindeyken kaybolduğunu bu nedenle Şirket Karar Defteri’nin zayi nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE
Dava, 6102 Sayılı TTK m.82/7 kapsamında zayi belgesi verilmesi istemidir.
Davacı vekili, davacı şirkete ait … 24. Noterliği’nin … tarih ve … yevmiye numara ile tasdik edilmiş “Şirket Karar Defterini” kaybolduğunu ve bu nedenle zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
6102 Sayılı TTK m.82 kapsamında TTK’ya tabi her tacir ticari defterlerini bu kapsamda m.64/3’de öngörülen yevmiye defteri, defter-i kebir, envanter defteri, pay defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile diğer defter ve belgeleri 10 yıl süreyle saklamakla yükümlüdür. Tacirin saklamakla yükümlü olduğu bu defter ve belgelerin m.82/7 kapsamında yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyana uğraması halinde ziyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 gün hak düşürücü süre içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesine başvurmak suretiyle kendisine bir zayi belgesi verilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
İstanbul BAM 14. HD 2022/1302 Esas 2022/1425 Karar sayılı ilamında “TTK’nın 87/7.maddesinde sayılan haller tahdidi değildir. Talebin her somut olayın özelliklerine göre değerlendirilip karara bağlanması gerekir.
Bu açıklamalara göre, mahkemece davacı tarafa HMK’nın 31. maddesi kapsamında açıklama yapması için süre verilmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda uygun sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekir iken bu yönde açıklama yaptırılmaksızın ve deliller değerlendirilmeksizin karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.” belirttiği üzere davacı vekiline istinaf bozma ilamı doğrultusunda süre verildiği; davacı vekilinin beyan dilekçesinde zayi istenen defterin … 24. Noterliği … tarihinde … Yevmiye Numarası ile tasdik edilmiş Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri olduğunu; firma adres değiştirmeden önce faaliyet gösterdiği adresteki binasına hırsız girdiğini, değerli bir şey çalınmadığı gözlemlendiğinden bu olay ciddiye alınmadığı ve gerekli başvuruda bulunulmadığı; ancak defter gerektiğinde defterin bulunmamasından defter çalındığının anlaşıldığını beyan ettiği; 08/03/2023 tarihli beyan dilekçesinde ise zayi belgesi istenilen genel kurul toplantı ve müzakere defterinin kaybolmasına sebep hırsızlık olayının … adresine 31.05.2021 tarihinde gerçekleştiğini ancak kıymetli bir şey çalınmaması sebebiyle suç duyurusunda bulunulmadığını ve her hangi bir tutanak tutulmadığını beyan ettiği görülmüştür.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 82/1. maddesine göre; “Her tacir; a)Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b)Alınan ticari mektupları, c)Gönderilen ticari mektupların suretlerini, d)64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.” mevcuttur.
TTK’nun 82/7. maddesinde, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir,” hükmü düzenlenmiştir.
Somut olayda, davacı şirkete ait zayi istenen defterin … 24. Noterliği … tarihinde … Yevmiye Numarası ile tasdik edilmiş Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri’nin 31/05/2021 tarihinde … adresine hırsız girmesi sonucu çalındığını, defterlere ihtiyaç olduğunda fark ettiklerini; binadan kıymetli bir evrak çalınmaması nedeniyle suç duyurusunda bulunmadıklarını beyan ettikleri görülmekle bir tacirin defterleri muhafazasında gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerektiği halde davacının tutmak ve saklamakla yükümlü olduğu ticari defterlerini özenle korumadığı, şirket merkezinde özenle muhafaza etmesi gerekirken özen yükümlülüğünün gereğini yerine getirmediği, bu bağlamda basiretli bir tacir olarak saklamakla yükümlü olduğu ticari defterlerin muhafazası için gereken önlemleri almaması sebebiyle kusurlu olan davacının mezkur ticari defterleri için TTK’nın 82/7. maddesi kapsamında zayi belgesi isteminin yerinde olmadığı anlaşılmakla davacının davasının reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken 269,85 TL maktu karar harcının, peşin yatırılan 59,30 TL harçtan mahsubu ile noksan kalan 210,55 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan bakiye gider avansının kararın kesinleşmesi halinde davacıya iadesine,
dair davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 341/1 vd. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak ve istinaf başvurma ve karar harcı ile istinaf gider avansı yatırılmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesince incelenmesi için tarafların istinaf kanun yoluna başvuru hakkı açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 20/09/2023
Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

Harç/ Masraf Dökümü
Peşin Harç : 59,30 TL
Karar Harcı : 269,85 TL
Noksan Harç : 210,55 TL
Davacı Gider Avansı
Yatırılan Avans : 255,00 TL
Yargılama Gideri Detayları
Posta Giderleri : 66,50 TL