Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/758 E. 2022/968 K. 24.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/758 Esas
KARAR NO : 2022/968

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 05/10/2022
KARAR TARİHİ : 24/11/2022
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili … ve … 26.10.2021 tarihinde…Ticaret Sicili Müdürlüğü nezdinde … sicil numarası ile kayıtlı 200.000 TL sermayeli …’ni kurduklarını, şirketin hissedarları 100.000 paya karşılık gelen 100.000 TL ile Müvekkil … (%50 oranında hissedar) ve 100.000 paya karşılık gelen 100.000 TL ile … (%50 oranında hissedar) olduğunu, ayrıca şirketin 2 yönetim kurulu üyesi olduğunu, bu kişilerin müvekkili … ve … olduğunu, şirketin Ekim 2021’de kuruluşunun ardından kısa bir süre sonra Şirket işleyişi ve hissedarlık yapısından kaynaklı ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar ve şirketteki kilitlenmeler nedeniyle şirket hissedarları müvekkili ve …, prensipte şirketin tasfiye edilmesine karar verdiklerini, müvekkilinin, yönetim kurulu üyesi olarak birçok kez genel kurul toplantısına çağrı yapmak istemiş olsa da diğer yönetim kurulu üyesi … bu çağrıya cevap vermediğini, müvekkilinin Beşiktaş … Noterliği aracılığı ile …yevmiye numarası ve 13.09.2022 tarih ile …’ya gönderdiği ihtarname ekinde genel kurul toplantısı çağrısı yapılması kapsamında yönetim kurulu üyesi olarak imzalaması için talepte bulunduğunu, ancak, genel kurulun çağrılmasına ilişkin yönetim kurulu kararını, …’nun imzalamaktan imtina ettiğini, bu durumun yönetim kurulunun ve genel kurulunun toplanamaması ve karar alamamasına neden olduğunu, şirketin olağanüstü genel kurul toplantı gündeminin açılış ve toplantı başkanlığının oluşturulması, toplantı tutanağının imzalanması hususunda toplantı başkanlığına yetki verilmesi, şirketin işletme konusunu gerçekleştirememesi sebebiyle sona erdirilmesi ve tasfiye sürecine girmesinin ve tasfiye memuru atanmasının genel kurulun onayına sunulması, dilek ve temennilerin sunulması şeklinde düzenlenmesini, davanın kabul edilerek TTK m. 410/2 gereği, müvekkiline genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesini talep ve dava etmiştir.
Fer’i müdahil … vekili 01/11/2022 tarihli dilekçesinde; müvekkilinin davalı şirketin ortağı olduğunu ve davayı şirketin diğer ortağının ikame ettiğini, müvekkilinin feri müdahil olma yönündeki talebinde hukuki yararının olduğunu, davalı şirket ortakları, davacının hukuka aykırı eylemleri neticesinde bir arada karar veremeyecek durumda olduğundan işbu davada, davalı Şirket temsil edilemediğini, davalı şirketin temsil edilecek durumda olmadığından yargılamanın yapılabilmesi için öncelikle davacıya süre sadece bu davaya özgü davalı şirkete temsil etmek ve davayı takip etme yetkisi verilmesi konularıyla sınırlı olmak üzere Türk Medeni Kanun’un 427. Maddesi uyarınca “Temsil Kayyumu” atanması için süre verilmesi gerektiğini, davacının belirlenen süre içerisinde davalı şirkete “Temsil Kayyumu” atanmasına dair dava ikame etmemesi halinde davanın reddi gerektiğini, fazlaya ilişkin hakkı saklı kalmak kaydıyla; davacının açtığı işbu davada verilecek hükmün müvekkilini etkileyecek olması nedeniyle müvekkilinin feri müdahil talebinin kabulüne, davacıya şirketi temsil etmek ve davayı takip etme yetkisi verilmesi konularıyla sınırlı olmak üzere Türk Medeni Kanun’un 427. Maddesi uyarınca “Temsil Kayyumu” atanması için dava açmak üzere süre verilmesini, davacının verilen süre içerisinde “Temsil Kayyumu” atanması için dava açmaması halinde davanın reddine, davacının davasının reddine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı tarafa usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen cevap dilekçesi sunmadıkları görülmüştür.
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne yazılan müzekkereye cevap verildiği görüldü.
Davalı şirketin sicil kayıtları dosya içine alınmış, şirket kuruluşunun tescilinden sonra her hangi bir kararın tescil edilmediği, genel kurul toplantılarının icra edilmediği anlaşılmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde
Dava, TTK 410/2 maddesi kapsamında çağrıya izin verilmesi istemine ilişkindir.
TTK Madde 410:
(1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
(2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
TTK Madde 411:
(1) Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.
(2) Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.
(3) Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.
(4) Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır.
TTK Madde 412 :
(1) Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.
TTK. 413. maddesi:
(1) Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir.
(2) Gündemde bulunmayan konular genel kurulda müzakere edilemez ve karara bağlanamaz. Kanuni istisnalar saklıdır.
(3) Yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmaları ve yenilerinin seçimi yılsonu finansal tablolarının müzakeresi maddesiyle ilgili sayılır.
Davacının ve fer’i müdahale talebinde bulunan …’nın 200.000 TL esas sermayeli davalı şirkette %50 şer pay sahibi oldukları, ayrıc şirkette pay sahibi olduğu, dosya içine alınan sicil kaydı ve ticaret sicil gazetesi örneklerinin tetkikinden şirket kuruluşunun tescilinden sonra her hangi bir kararın tescil edilmediği, genel kurul toplantılarının icra edilmediği, 2021 yılı hesap yılı sonunda genel kurul toplantısının yapılmadığı anlaşılmakla davacının TTK 410/2. maddesi kapsamında bulunan talebinin kabulüne, davalı şirketin 2021 yılına ilişkin olağan genel kurul toplantısının yapılması amacıyla toplantı çağrısını yapmak ve TTK. 413. maddesi gereği gündemi belirlemek üzere …’in kayyım olarak tayinine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE,
Davalı şirketin 2021 yılına ilişkin olağan genel kurul toplantısının yapılması amacıyla toplantı çağrısını yapmak ve TTK. 413. maddesi gereği gündemi belirlemek üzere …’in kayyım olarak tayinine,
Kayyım için 8.000,00 TL ücret takdirine, masrafın ileride şirketten tahsil edilmek üzere davacı tarafından karşılanmasına,
Davacının gündem maddelerinin mahkememizce belirlenmesi isteminin reddine,
2-Peşin harcın mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan posta ve tebligat masrafı 112,00-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden hüküm tarihinden yürürlükte bulunan AAÜT’ne göre hesap ve takdir edilen 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
Dair, davacı vekilinin ve feri müdahil vekilinin yüzlerine karşı, TTK. 412. maddesi gereği kesin olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 24/11/2022

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …