Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/410 E. 2022/579 K. 14.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/410
KARAR NO : 2022/579

DAVA : YARGILAMANIN YENİLENMESİ (HMK madde 375)
DAVA TARİHİ : 23/05/2022
KARAR TARİHİ : 14/06/2022

Mahkememizde görülmekte olan Yargılamanın Yenilenmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Yargılanmanın yenilenmesini talep eden … dava dilekçesinde özetle; aleyhine kesinleşen Mahkememizin 2007/546 Esas – 2011/225 Karar sayılı dosyasında kararın Tebligat Kanununa aykırı olarak tebliğ edilmesi nedeniyle eski hale getirilerek yargılamanın yeniden yapılması, aleyhine verilen kararın bozularak haksız ve mesnetsiz açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, mahkememizin 2007/546 Esas 2011/225 Karar sayılı dosyasında yapılan yargılamanın yenilenmesi istemine ilişkindir.
Yargılamanın yenilenmesi kanunda istisnai ve sınırlı olarak sayılan hallerin gerçekleşmesi halinde kabul edilebilecektir.
6100 sayılı HMK 375. maddesine göre;
a) Mahkemenin kanuna uygun olarak teşekkül etmemiş olması.
b) Davaya bakması yasak olan yahut hakkındaki ret talebi, merciince kesin olarak kabul edilen hâkimin karar vermiş veya karara katılmış bulunması.
c) Vekil veya temsilci olmayan kimselerin huzuruyla davanın görülmüş ve karara bağlanmış olması.
ç) Yargılama sırasında, aleyhine hüküm verilen tarafın elinde olmayan nedenlerle elde edilemeyen bir belgenin, kararın verilmesinden sonra ele geçirilmiş olması.
d) Karara esas alınan senedin sahteliğine karar verilmiş veya senedin sahte olduğunun mahkeme veya resmî makam önünde ikrar edilmiş olması.
e) İfadesi karara esas alınan tanığın, karardan sonra yalan tanıklık yaptığının sabit olması.
f) Bilirkişi veya tercümanın, hükme esas alınan husus hakkında kasten gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun sabit olması.
g) Lehine karar verilen tarafın, karara esas alınan yemini yalan yere ettiğinin, ikrar veya yazılı delille sabit olması.
ğ) Karara esas alınan bir hükmün, kesinleşmiş başka bir hükümle ortadan kalkmış olması.
h) Lehine karar verilen tarafın, karara tesir eden hileli bir davranışta bulunmuş olması.
ı) Bir dava sonunda verilen hükmün kesinleşmesinden sonra tarafları, konusu ve sebebi aynı olan ikinci davada, öncekine aykırı bir hüküm verilmiş ve bu hükmün de kesinleşmiş olması.
i) Kararın, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlali suretiyle verildiğinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kesinleşmiş kararıyla tespit edilmiş olması veya karar aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuru hakkında dostane çözüm ya da tek taraflı deklarasyon sonucunda düşme kararı verilmesi, hallerinde yargılamanın iadesi talep edilebilir.
Emsal Yargıtay 19. Hukuk Dairesinin 2014/5780 Esas 2014/8721 Karar sayılı ilâmında da belirtildiği üzere tebligatın usulsüz yapılmış olması halinde Mahkememizin 2007/546 Esas 2011/225 Karar sayılı kararının davalı yönünden kesinleşmemiş olacağı ve davalının temyiz/istinaf kanun yoluna başvuru hakkına sahip olacağı kuşkusuzdur.
Tebligat Kanununda belirtilen usul ve esaslara aykırı şekilde tebliğ yapılmış olması halinde kesinleşmiş bir karar da mevcut olmayacağından ; usulüne uygun şekilde kesinleşmemiş karara karşı istinaf /temyiz yasa yoluna başvurma imkanının mevcut olduğu ancak bu durumun HMK 375. maddesinde yer alan sebeplerden hiçbirini ihtiva etmemesi sebebi ile yargılamanın yenilenmesi talebinin dinlenmesi için gereken koşulların bulunmadığı bu sebeple yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine karar verilmesi gerektiği anlaşılmış ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine,
2-Peşin harcın mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Yargılama giderlerinin yargılamanın yenilenmesini isteyenin üzerinde bırakılmasına,
5-Gider avansının kalan kısımlarının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süresi içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 14/06/2022

BAŞKAN …

ÜYE …

ÜYE …

KATİP …