Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/644 E. 2021/753 K. 05.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/644
KARAR NO : 2021/753

DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 30/09/2021
KARAR TARİHİ : 05/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, öncelikle davaya konu 22.09.2021 tarihli genel kurul kararının 2 numaralı gündem maddesi kapsamında şirket ana sözleşmesinin Şirketin Sermayesi başlıklı 6. maddesinin tadil edilmesiyle ilgili karar yönünden, halihazırda şirketin halka açılması ile ilgili sürecinin yürütülmekte olması, şirketin bu haliyle halkla açılması halinde azınlıkta kalan taraf olan müvekkili açısından telafisi güç ve imkansız zararların ortaya çıkacak olması nedenleriyle ilgili kararın icrasının durdurulması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesini, 22.09.2021 tarihli genel kurul toplantısının çağrının usulüne uygun yapılmamış olması ve gündemin gereği gibi ilan edilmemiş olması nedenleriyle TTK’nın 446. maddesi kapsamında iptaline, 2 numaralı gündem maddesiyle, şirket esas sözleşmesinin Şirketin Sermayesi başlıklı 6. maddesinin tadiline ilişkin kararın kanunun emredici hükümlerine, dürüstlük kuralı ve iyi niyet kaidelerine aykırı olması nedeniyle TTK’nın 445.maddesi kapsamında iptaline, 2 numaralı gündem maddesiyle, şirket esas sözleşmesinin Yönetim Kurulu ve Süresi başlıklı 7. maddesinin tadiline ilişkin kararın, kanunun emredici hükümlerine aykırı olması nedeniyle TTK’nın 445. Maddesi kapsamında iptaline, 2 numaralı gündem maddesiyle, şirket esas sözleşmesinin Karın Dağıtılması başlıklı 14. maddesinin tadiline ilişkin kararın kanunun emredici hükümlerine ve eşitlik ilkesine aykırı olması ve bu aykırılık anonim ortaklığın temel yapısını bozacak şekilde sürekli nitelikte olması nedeniyle TTK’nın 447. maddesi kapsamında butlanına, aynı zamanda kar payı dağıtım hakkının sakınılarak kullanılması ilkesine aykırı olması nedeniyle TTK’nın 445. maddesi uyarınca iptaline, yönetim kurulu üyesi …’nın azledilmesine ilişkin kararın kanunun emredici hükümlerine aykırılık sebebiyle TTK’nın 445. maddesi kapsamında iptaline, Yönetim Kurulu Üyelerinin Seçimi, Ücret Ve Huzur Haklarının Tespiti başlıklı 3 numaralı gündem maddesi kapsamında yönetim kuruluna aday gösterme imtiyazı bulunan tarafımızca yönetim kurulu üyeliğine aday olarak gösterilen kişilerin hiçbir haklı sebep gösterilmeksizin yönetim kuruluna seçilmemesine ilişkin kararın kanunun emredici hükümlerine aykırılık sebebiyle TTK’nın 445. maddesi kapsamında iptaline, 4 numaralı gündem maddesiyle Yönetim Kurulu Üyelerine TTK’nın 395. Maddesi kapsamında izin verilmesine ilişkin kararın azınlık ile çoğunluk arasındaki menfaat dengesine, iyi niyet kaideleri ve dürüstlük kuralına aykırılık sebebiyle TTK’nın 445. maddesi uyarınca iptaline, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
… 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasında olduğu gibi iş bu dosyada da davalı …’nin 22.09.2021 tarihli genel kurul toplantısında alınan 2, 3 ve 4 nolu gündem maddelerine ilişkin kararların iptali istemli dava ikame edildiği, her iki dosyada yürütmenin durdurulması talebinde bulunulduğu anlaşılmakla aralarında bağlantı bulunan mahkememizin 2021/644 Esas sayılı dosyasının, … 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesinde sakınca bulunup bulunmadığı hususunda müzekkere yazıldığı, … 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin cevabi yazısından iki dosya arasındaki bağlantı gözetilerek birleştirilmesinde usul ekonomisi açısından bir sakınca bulunmadığı anlaşılmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde;
Dava, 22.09.2021 tarihli genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 166.maddesinde; “(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
(2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
(3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
(5) İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.” hükmü yer almaktadır.
… 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasının tetkiki sonucunda, davacının …, davalının … olduğu, dava tarihinin 29.09.2021 tarihi olduğu ve dava konusunun davalı şirketin 22.09.2021 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısının 2 numaralı gündem maddesiyle şirket ana sözleşmesinin 6., 7., 14., ve 15. maddelerinin tadiline ilişkin alınan kararlar ile; 3 numaralı gündem maddesi uyarınca yönetim kurulu üyelerinin seçimi hususunda alınan kararın, 4 numaralı gündem maddesi uyarınca yönetim kurulu üyelerine Türk Ticaret Kanunu’nun 395. Maddesi uyarınca izin verilmesine ilişkin kararın TTK’nın 447. Maddesi uyarınca butlanına ve TTK’nın 445. maddesi uyarınca iptaline karar verilmesi; genel kurul kararının 2 numaralı gündem maddesi uyarınca alınan şirket ana sözleşmesinin 6. maddesinin tadiline ilişkin genel kurul kararının icrasının durdurulması istemine ilişkin olduğu, dosyalar arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu anlaşılmakla mahkememizin yukarıda belirtilen sırasına kayıtlı dosyasının dava tarihi olarak önce ikame edilen … 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin …Esas sayılı dosyasında birleştirilmesine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-HMK. 166. maddesi gereğince iş bu dosya ile aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunan … 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE, yargılamanın birleştirilen … 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası üzerinden devamına,
2-HMK. 166. maddesi gereği birleştirme kararının derhal … 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin… Esas sayılı dosyasına bildirilmesine,
3-Yargılama gideri ve sair hususların birleştirilen dosya üzerinden karara bağlanmasına,
Dair, taraf vekillerinin yokluğunda esas hükümle birlikte İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 05/11/2021

BAŞKAN …

ÜYE …

ÜYE …

KATİP …