Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/538 E. 2022/56 K. 28.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1.ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/538 Esas
KARAR NO : 2022/56 Karar

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 16/08/2021
KARAR TARİHİ : 28/01/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA/
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirkete ait … 24. Noterliği’nin … tarih ve … yevmiye numarası ile tasdik edilmiş “Şirket Karar Defteri”nin müvekkili şirket nezdindeyken kaybolduğunu bu nedenle Şirket Karar Defteri’nin zayi nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE/
Dava, 6102 Sayılı TTK m.82/7 kapsamında zayi belgesi verilmesi istemidir.
Davacı vekili, davacı şirkete ait … 24. Noterliği’nin … tarih ve … yevmiye numara ile tasdik edilmiş “Şirket Karar Defterini” kaybolduğunu ve bu nedenle zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
6102 Sayılı TTK m.82 kapsamında TTK’ya tabi her tacir ticari defterlerini bu kapsamda m.64/3’de öngörülen yevmiye defteri, defter-i kebir, envanter defteri, pay defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile diğer defter ve belgeleri 10 yıl süreyle saklamakla yükümlüdür. Tacirin saklamakla yükümlü olduğu bu defter ve belgelerin m.82/7 kapsamında yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyana uğraması halinde ziyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 gün hak düşürücü süre içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesine başvurmak suretiyle kendisine bir zayi belgesi verilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Bu kapsamda davacının talebi incelendiğinde; kaybolduğu iddia olunan “Şirket Karar Defteri” nin yönetim kurulu karar defteri mi yoksa genel kurul toplantı ve müzakere defteri mi olduğu açıkça ifade edilmediği gibi dosya kapsamıyla kayba neden olan ve m.82/7’de örnek kabiri öngörülen sebeplerden hangisinin gerçekleşip gerçekleşmediği belirtilmediğinden ticari defterlerin gerçekten kaybolduğu yönünde mahkememizde bir kanaat oluşmadığı ve talebin hakkın kötüye kullanılması yönünde olarak keyfi bir başvuru niteliğinde kaldığı anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın REDDİNE,
Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken 80,70 TL maktu karar harcının, peşin yatırılan 59,30 TL harçtan mahsubu ile noksan kalan 21,40 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
Davacı tarafından yatırılan bakiye gider avansının kararın kesinleşmesi halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 28/01/2022

Katip …

Hakim …

Harç/ Masraf Dökümü
Peşin Harç : 59,30 TL
Karar Harcı : 80,70 TL
Noksan Harç : 21,40 TL

Davacı Gider Avansı
Yatırılan Avans : 155,00 TL

Yargılama Gideri Detayları
Posta Giderleri : 11,00 TL