Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/70 E. 2020/573 K. 10.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/70 Esas
KARAR NO : 2020/573

DAVA :Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ :29/01/2020
KARAR TARİHİ :10/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı müvekkilinin davalı şirketin düzenlemiş olduğu ihaleden 7 adet araç satın aldığını, toplam 56683,46EURO ödendiğini, ancak tamamlayıcı işlemlerin müvekkili adına ikmal edilmediğini, … 1. İflas Müdürlüğü’nün … Esas sayılı dosyasında davacı müvekkil tarafından satın alınan araçların adına tescili, kabul edilmediği takdirde 419.400,00 TL’nin başvuru tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile masraf ve vekalet ücreti tarafına ödenmesi talebinde bulunulduğunu, müflis şirket idare memurları tarafından alacak talebinin reddedildiğini, fazlaya ilişkin dava ve hakları saklı kalmak kaydı ile 78.057,34 EURO (araçların satış tarihi itibariyle karşılığı 419.400,00 TL) alacağın varlığının satış tarihi itibariyle işleyecek avans faizi ile birlikte kabulüne, alacağın varlığının tamamının ve faizin başvuru tarihi itibariyle sıra cetveline kaydına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; mahkemenin yetkisiz ve görevsiz olduğunu, davanın reddini talep ettiğini, dava şartlarından olan harcın ikmal edilmemiş olması nedeniyle davanın reddine karar verilmesini, arabuluculuk şartı gerçekleşmeden açılan işbu davanın usulden reddi gerektiğini, ayrıca davaya konu talebin, zamanaşımına uğradığını, zamanaşımı nedeniyle davanın reddini, davalı asile … 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. ve … K. Sayılı, 06.11.2018 tarihli ilamı ile iflas kararı verildiğini, kararın henüz kesinleşmediğini, müflis şirketin iflası … 1. İflas Müdürlüğü’nün … iflas sayılı dosyası ile yürütüldüğünü, davacı tarafça iflas dosyasına yapılan alacak kalemleri, sadece davacı tarafın beyanlarından ibaret olması ve alacağın resmi bir hesaplama ve yargılama yapılmadan, sadece davacının beyanı ile masaya alacak olarak kaydedilmesini kabul etmediklerini, dolayısıyla işbu belirsiz alacağa dayanan davanın, diğer masa alacaklarının hak kaybına sebebiyet vermemesi için reddi gerektiğini, bu nedenlerle öncelikle dava şartı olan arabuluculuğa başvurulmaksızın açılan işbu davanın usulden reddine, haksız ve yasal dayanaktan yoksun işbu davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
İflas müdürlüğüne yazılan müzekkereye sıra cetvelinin 20/11/2019 ilan edildiğine davacı tarafından müflis şirket masasına 344 kayıt numarası ile alacak kaydı yapıldığına, iflas idare memurları tarafından alacağın tamamının reddedildiğine ve ret kararının davacıya 09/12/2019 tarihinde tebliğ edilmiş olduğuna, alacaklı tarafından başvuru sırasında masraf yatırılmadığına ilişkin cevap verildiği anlaşılmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde;
Dava, müflis şirketten satın alınan ancak davacıya resmi olarak devredilmeyen araç bedellerinin davacı alacağı olarak masaya kayıt ve kabulü istemine ilişkindir.
İflas kararı verildikten sonra alacaklı, alacağının dayanağını ve miktarını iflas idaresine bildirir. Alacaklıların alacaklarını kaydettirmeleri için İİK’nun 219/2 maddesinde öngörülen 1 aylık sürenin bitiminden sonra, iflas idaresi alacakların doğru olup olmadığını incelemeye başlar. Maddi yönden incelemenin sonucu, kabul edilen her alacak tespit edilen sıraya göre sıra cetveline kaydedilir. Kabul edilmeyen alacaklar da ret sebepleri ile birlikte sıra cetvelinde gösterilir. İflas idaresi İİK’nun 232. maddesinde öngörülen sürede düzenlediği sıra cetvelini iflas dairesine verir ve alacaklıları aynı kanunun 166/2 maddesindeki usule göre ilan yoluyla haberdar eder.Ayrıca iflas masasına müracaat sırasında tebliğatı gösterir adres ve tebliğat masrafları için avans yatıranlara sıra cetveli tebliğ edilir. Sıra cetveline itiraz davalarında dava açma süresi, görev ve yetki İİK’nun 235. maddesinde düzenlenmiştir.Bu hükme göre dava açma süresinin ilandan itibaren başlayacağı belirtildikten sonra, ayrıca İİK’nun 223/3. maddesi hükmünün saklı olduğu belirtilerek, iflas masasına müracaat sırasında tebligatı kabule elverişli adresi gösterir yazı ve tebligat masrafları için avans yatırmış alacaklılar bakımında ise sıra cetveline itiraz davası açma süresi sıra cetvelinin kendilerine tebliğinden itibaren başlar. Sıra cetveline itiraz davasının 15 gün içinde açılması gerekmektedir.Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden dikkate alınır. İcra ve iflas kanununun 235/1. maddesine göre sıra cetveline itiraz davası iflas kararı veren Ticaret mahkemesinin bulunduğu yerdeki her hangi bir Ticaret mahkemesinde açılabilir.
Somut olayda, davacının alacağı için iflas masasına başvurduğu, müflis şirket masasına 344 kayıt numarası ile alacak kaydının yaptırıldığı ve alacağın reddedildiği, ret kararının 09/12/2019 tarihinde davacıya tebliğ edildiği,ancak masraf yatırılmadığından tebligatın bilgi mahiyetinde kaldığı, sıra cetvelinin 20/11/2019 tarihinde ilan edildiği, davacının arabuluculuk başvurusunu 17/12/2019 tarihinde yaptığı, arabuluculuk başvurusu ve iş bu davanın İİK madde 235 gereği ilandan itibaren 15 günlük süre geçtikten sonra açılmış olduğu, hak düşürücü süre nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerektiği anlaşılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının hakdüşürücü süre nedeniyle REDDİNE,
2-Peşin harcın mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına, suçüstü ödeneğinden karşılanan arabulucu ücreti 1.320,00 TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden hüküm tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’ne göre hesap ve takdir edilen 4.080,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5-Gider avansının kalan kısımlarının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran taraflara iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı kararın tebliğinden itibaren 10 günlük yasal süresi içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 10/12/2020

Başkan

Üye

Üye

Katip