Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/289 E. 2021/873 K. 09.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/289
KARAR NO : 2021/873

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 23/06/2020
KARAR TARİHİ : 09/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin kendisi dahil olmak üzere davalı şirkette şirkette 3 de 1 oranında sermaye sahibi ve hissedarı olduğunu, davalı şirket 3 ortaklı bir limited şirket olduğunu ve 3 ortağında hisse paylarının eşit olduğunu, müvekkilinin ortak iken … tarihinde … 5.Noterliği’nin … yevmiye numaralı “Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi” ile hissesinin tamamını şirketin diğer ortağı ve aynı zamanda müdürü olan …’ye devrettiğini, devri alan kişi (davalı şahıs) şirketin müdürü ve yetkilisi olduğunu, davalı şirketin aynı oranda pay sahibi olan 2 ortağının arasında gerçekleşen devir işlemi nitelikli çoğunluğu sağladığından bu devir işleminin genel kurul kararı olarak kabul edilmesi gerektiğini, Yargıtay Onbirinci Hukuk Dairesi’nin 2014/14676 E. 2015/409 K. 15.01.2015 tarihli içtihadında da iki ortağın arasında ki devir işlemi (nitelikli çoğunluk sağlanarak) genel kurul kararı olarak kabul edilmesi gerektiği belirtilmişse de davacı müvekkilinin yine iyi niyetin gösterip ”Yasal zorunluluğu olmamasına rağmen” şirket tarafından muttali olduğu halde şirket müdürü olan …’ye tekrardan başvuru mahiyetinde olmak üzere pay devrinin onayı ve devir işlemini ticaret sicil müdürlüğüne bildirmesi ve iş bu durumu tescil ettirmesi ile ilgili … 14.Noterliği’nin … yevmiye numaralı ihtarnamesi gönderildiğini ve 18.10.2019 tarihinde tebliğ edilmiş olduğunu, davalı şirket müdürü … tarafından herhangi bir işlem yapılmadığını, müvekkilinin iyi niyetine istinaden davalı şirketin … Ticaret Odasında yer alan adresine de … 40.Noterliğinin … tarihli … yevmiye numaralı ihtarnamesi ile … Ticaret Odasında ki adresine pay devrinin onayı ile devir ve tescil işlemlerinin yapılmasına dair talep ve başvuru gönderilmiş olduğunu, şirket adresinde bulunan şahsın muhatap şirketi tanımadığını beyan ederek imzadan imtina ettiğini, ancak … Ticaret Odasındaki şirketin adresi değişmediğini, … tarihinde … Ticaret Odasındaki adrese ihtarname 2. kez gönderildiğini yine davalı şirkete tebliğ edilemediğini, …’ne … tarihinde hisse devrinin ticaret sicile tescili ve ilanı için başvuru yapılmış olduğunu, … tarihinde … tarafından … sayı cevabında “mahkeme karar aslı veya onaylı sureti ile tescil ve ilanının talep edilmesi gerekmektedir” şeklinde başvuru cevabı geldiğini, bu nedenle müvekkili …’nin … Limited Şirket ortaklığının; hissesini şirket müdürü olan …’ye devir sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren devrinin tespiti ile şirkette ortak olmadığının tespitine, ticaret sicile tescilini ve ticaret sicil gazetesine ilanını vekaleten talep ve dava etmiştir.
Usulüne uygun davetiye tebliğ edilmesine rağmen davalıların duruşmalara iştirak etmediği ve cevap dilekçesi sunmadıkları anlaşılmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde
Uyuşmazlık, davalı şirketteki hisselerini devreden davacının, 10/02/2020 tarihli başvurusuna … tarafından olumsuz cevap verilmesi sebebiyle, hisse devrinin tespitini ve tescilini talep edip edemeyeceği, TTK 598. Maddesi kapsamında ticaret sicil müdürlüğünün zorunlu dava arkadaşı olup olmadığı konularından ibarettir.
6102 sayılı TTK da limited şirket pay devri, Esas sermaye payının geçişi hâlleri/ Devir başlıklı 595.maddesinde düzenlenmiştir. Anılan madde de,”(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” denilmiştir.
Ticaret sicil müdürlüğünün davalılar yanında davalı olarak gösterilmesi zorunlu olduğundan Hukuk Genel Kurulu’nun emsal 2016/21-908 Esas, 2020/387 Karar sayılı ilamı doğrultusunda Ticaret Sicil Müdürlüğünün davalı olarak dahil edilmesine karar verilerek yargılamaya devam edilmiştir.
Somut olayda,davacının, eşit paylara sahip üç ortaklı limited şirketteki hisselerinin tamamını … 5.Noterliği’nin …tarih, … yevmiye numaralı düzenleme şeklindeki pay devri sözleşmesi ile diğer pay sahibi ve aynı zamanda müdür olan davalı …’ye devrettiği, pay devir sözleşmesinde yasanın aradığı yazılılık ve imzaların noterce onanması koşulunun gerçekleştiği , üç hissedar bulunan şirkette, pay sahibi iki ortak arasında gerçekleşen hisse devri sözleşmesinin nitelikli çoğunluğu sağlaması sebebiyle ortaklar kurulu kararı olarak değerlendirilmesi gerektiği ve 6102 sayılı TTK’nın 595/7. maddesi uyarınca hisse devrine onay verildiğinin kabulü gerektiği anlaşılmakla davacı …’nin davalılardan …ndeki (…nün … sicil numarasına kayıtlı) 102.400,00 TL sermaye hissesinin tamamını 07.08.2018 tarihinde davalı …’ye devrettiğinin ve aynı tarihte davalı şirket ortağı olmadığının tespitine, kararın …nce tescil ve ilan edilmesine, davalı … yasal hasım olduğundan aleyhine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE,
Davacı …’nin davalılardan …ndeki (…nün … sicil numarasına kayıtlı) 102.400,00 TL sermaye hissesinin tamamını 07.08.2018 tarihinde davalı …’ye devrettiğinin ve aynı tarihte davalı şirket ortağı olmadığının tespitine,
Kararın …nce tescil ve ilan edilmesine, masrafın davacı tarafından karşılanmasına,
2-Tahsili gereken harç 59,30 TL olduğundan peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90 TL’nin davalılar … ve …nden alınarak hazineye gelir kaydedilmesine,
3-Davacı tarafça yapılan posta ve tebligat masrafı 83,10 TL, mahsup edilen harçlar toplamı 108,80 TL olmak üzere toplam 191,90 TL yargılama giderinin davalılar … ve …nden tahsili ile davacıya verilmesine,
4-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden hüküm tarihinden yürürlükte bulunan AAÜT’ne göre hesap ve takdir edilen 5.100,00 TL vekalet ücretinin davalılar … ve …nden tahsili ile davacıya verilmesine,
5-Davalı … yasal hasım olduğundan aleyhine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6-Gider avansının kalan kısmının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekili Av. …’ın yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süresi içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 09/12/2021

BAŞKAN …

ÜYE …

ÜYE …

KATİP …