Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/549 E. 2018/687 K. 27.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/549
KARAR NO : 2018/687

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 20/06/2018
KARAR TARİHİ : 27/06/2018

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının dosya üzerine yapılan incelemesi sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA /
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili banka ile ihyası talep edilen …. Ltd. Şti. arasında 07/06/2000 tarihli 13.000 TL bedelli bireysel kredi borçlanma ve rehin sözleşmesi akdedildiğini, bu sözleşmeler kapsamında kullandırılan kredilerin geri ödenmemesi nedeniyle hesabın katedildiğini ve yine ödeme yapılmaması nedeniyle alacağın tahsili için …. 8. İcra Müdürlüğünün … Esas ve … 14. İcra Müdürlüğünün .. Esas sayılı dosyalarıyla takip yapıldığını, ancak borçlu şirketin sicilden terkin edildiğini öğrenildiğini, 6102 sayılı kanunun geçici 7.maddesinde, hakkındaki davalar devam eden şirketler yönünden resen terkinin yapılamayacağının ifade edildiğinin belirterek sicilden resen terkin edilen … San. Tic. Ltd. Şti.’nin ihyasına karar verilmesinin talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE /
İhyası istenen şirketin sicil dosyası celp edilip incelenmiştir.
Dava, TTK geçici 7. maddesi çerçevesinde açılan ihya davasıdır.
6102 sayılı TTK 547.maddesinde “Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinden bu işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler.
Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.” denilmiştir.
Somut olayda ihyası istenen şirketin sicil kaydı incelendiğinde şirket merkezinin … olduğu anlaşılmıştır. …. ilçesi yargı yetkisi bakımından İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemelerine bağlıdır.
TTK 547. maddesinde şirketin ihyasının şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinden istenebileceği ifade edilmiş olmakla bu mahkemenin yetkisinin kesin yetki niteliğinde bulunduğu, HMK 114. maddesinde kesin yetkinin dava şartları arasında sayıldığı, HMK 115. maddesi gereğince dava şartlarının mahkemece yargılamanın her aşamasında resen dikkate alınması gerektiği ve HMK. 138. maddesi uyarınca dava şartı ile ilgili olarak dosya üzerinden karar verilebileceği açık olduğundan ihyası istenen şirketin merkezinin bulunduğu yerin bağlı olduğu mahkemenin İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi olması nedeniyle davanın kesin yetki yönünden usulden reddine ve mahkememizin yetkisizliğine dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın dava şartı-kesin yetki yönünden usulden REDDİNE,
Mahkememizin YETKİSİZLİĞİNE,
Karar kesinleştiğinde talep halinde dosyanın yetkili İSTANBUL ANADOLU ASLİYE TİCARET MAHKEMELERİNE GÖNDERİLMESİNE,
HMK 331/2 maddesi gereğince, yargılama giderleri, harç ve vekalet ücretinin yetkili Mahkemece karara bağlanmasına,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda taraf vekillerinin yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 27/06/2018

BAŞKAN …

ÜYE …

ÜYE …

KATİP …