Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi 2023/461 E. 2023/572 K. 15.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. GAZİANTEP BAM 4. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2023/461 – 2023/572
T.C.
GAZİANTEP
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
4. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2023/461
KARAR NO : 2023/572
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN :…….
ÜYE : ……..
ÜYE : ……….
KATİP : …….

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : GAZİANTEP 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 13/06/2022
NUMARASI : 2022/492 Esas 2022/588 Karar
DAVACILAR : 1-……
2-………
VEKİLİ : Av…………
DAVALI : 1 -……….
DAVALI : 2 -……….
DAVANIN KONUSU : 6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktöring Ve Finansman Şirketleri Kanunundan Kaynaklanan (Alacak)
ESASA ALINMA TARİHİ : 03.05.2023
KARAR TARİHİ : 15/05/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 15/05/2023

Mahalli mahkemesince verilen karar re’sen merci tayini yönünden dairemize gelmiş olup, dosyanın inceleme aşamasında duruşma yapılmadan karar verilebilecek hallerden olduğu anlaşılmış olmakla, dosya heyetçe incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, kiraya verilen aracın (şoförsüz) kaza yapması nedeniyle ödenen bedelin (sigortanın rücu ettiği) ve değer kaybına yöneliktir.
……. Sulh Hukuk Mahkemesince; 6102 Sayılı TTK’nın 4. maddesine göre bir davanın ticari dava sayılması için, uyuşmazlık konusu işin taraflarının her ikisinin birden ticari işletmesiyle ilgili olması ya da tarafların tacir olup olmadıklarına veya işin tarafların ticari işletmesiyle ilgili olup olmamasına bakılmaksızın TTK veya diğer kanunlarda o davaya Asliye Ticaret Mahkemesinin bakacağı yönünde düzenleme bulunması gerekir. Aynı Yasa’nın 19/2. maddesi uyarınca, taraflardan biri için ticari iş sayılan bir işin diğeri için de ticari iş sayılması, davanın niteliğini ticari hale getirmeyecektir. ……… Bölge Adliye Mahkemesi ……. Hukuk Dairesi’nin ………. Karar sayılı ilamı da nazara alındığında: “Davacı, davalı ……… Kiralama A.Ş.’ye ait kiraladığı …………. tarihli leasing sözleşmesiyle kiraladığını, müvekkil şirket tarafından Leasing uzun süreli sigorta poliçesiyle sigortalandığını, ……….. tarihinde kiracının vekil şirkete başvurduğunu, poliçe kapsamı içerisinde yer alan ekskavatörün ……….. ilinde üstene kaya düşmesi sonucunda hasarlandığını, ekspertiz incelemesi sonucunda ekskavatörde hasar meydana geldiğini, tespit edilen hasarın sigortalısı ……… Kiralama A.Ş.’ye ödendiğini, aynı zamanda çekme bedelinin de ödendiğini, inceleme sonucunda hasara konu iş makinesinin davalı tarafında ………… kiralandığını, poliçenin parçası olan Leasing özel şartları 10.maddesinde “”Kiralama konusu olan sigortalı malın finansal kiralama şirketinin bilgisi dışında, kiracı tarafından 3. Şahıslara verilmesi ve bu sahsın zilyetliğinde iken hasarın meydana gelmesi durumunda, sigortacının sözleşmeye aykırı davranması sebebi ile kiracıya rücu hakkı saklıdır.” düzenlemesi olduğunu, davalı kiracının sigortalı ……….. Kiralama A.Ş’ye bilgi vermeden sözleşme konusu ekskavatörü 3.kişilere kiraladığını, bu durumun sözleşmeye açık ihlali olduğunu ve rücu hakkının doğduğu, hasar bedelini ödeyen şirketin TTK 1481.maddesi uyarınca sigortalısının haklarına halef olduğunu, arabuluculuktan sonuç alınamadığı beyanla, tazminat isteminde bulunmakla uyuşmazlığın TTK 4/1-f maddesi ve 5.maddesi uyarınca ticari dava niteliğinde olduğu ve Davaya bakmakla görevli mahkemenin ……… da ayrı bir ticaret mahkemesi olmadığından Asliye Hukuk Mahkemesinin (Ticaret Mahkemesi sıfatıyla yargılama yaparak) görevli olduğu anlaşıldığından, yargılamaya devamla esas hakkında karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya uygun değildir. Bu nedenle mahkemece verilen kararın kaldırılmasına dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.” taraflar arasında imzalanan 03/03/2020 tarihli hizmet alım sözleşmesi gereğince tarafların arasındaki ilişkinin ticari ilişki olduğu anlaşılmıştır.
Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun dayanağını 5235 sayılı Kanun’un 7. maddesinden alan, 08/07/2021 tarih ve 31535 sayılı Resmi Gazete’de yayınlan 07/07/2021 tarih ve 608 sayılı kararı ile …….. Asliye Ticaret Mahkemelerinin yargı çevresi ………. ilinin mülki sınırları olarak belirlenmiş olup anılan kararın ……… tarihi itibariyle uygulanmasına karar verilmiştir.
Mevcut karar doğrultusunda ……… tarihi ve sonrasında açılan ticari davalarda ve ticari nitelikli çekişmesiz yargı işlerinde ……….. Asliye Ticaret Mahkemelerine görevsizlik kararı verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Bu aşamada anılan kararın yürürlük tarihinden sonra ……… tarihinde açılmış eldeki davada görevsizlik kararı verilmiştir.
…………. Asliye Ticaret Mahkemesince; Taraflar arasındaki ilişkinin taşınır kirası olarak nitelendirildikten sonra taşınır kirasına ilişkin uyuşmazlıklarda görevli mahkemenin belirlenmesine geçilmiştir. Buna göre;
6100 sayılı HMK’nın 2/1. maddesinde “Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın mal varlığına ilişkin davalarla şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.” hükmü yer almaktadır. 6100 sayılı HMK’nın 4/1-a maddesinde ise kiralanan taşınır ve taşınmazların, 09/06/1932 tarihli ve 2004 sayılı icra ve iflas kanununa göre ilamsız icra yolu ile tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara, konuları ve değerlerine bakılmaksızın sulh hukuk mahkemelerinde bakılacağı hükmüne yer verilmiştir. Bu durumda davanın kiralama sözleşmesinden kaynaklandığını ve uyuşmazlığın çözümünde kira sözleşmesi hükümlerinin uygulanacağı anlaşıldığından mevcut davanın sulh hukuk mahkemesine görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir. Bu nedenle mahkememizce aşağıdaki şekilde hüküm tesisi cihedine gidilmiştir. Aynı şekilde Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 2016/7340 Esas 2016/10400 Karar sayılı yargı yeri belirleme kararı da mevcut mahkememizin kararını tevsik eder niteliktedir.
İslahiye Sulh Hukuk Mahkemesi’nde davanın görülmesine devam edilmesi gerektiği kararı verilmesi gerektiğinden bahisle karşı görevsizlik kararı verilip dosya merci tayini için dairemize gönderilmiştir.
Somut olayda, Taraflar arasında taşınır kirası sözleşmesi (şoförsüz) bulunduğuna göre yargılamanın Sulh Hukuk Mahkemesinde yürütülmesi gerektiğinden görevli yargı yerinin ……. Sulh Hukuk Mahkemesi olması gerektiği tespit edilmiştir.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
HMK’nın 21, 22 ve 23. Maddeleri gereğince İslahiye Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
Dosyanın ……… Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesi amacıyla merci tayinine başvuran ……… Asliye Ticaret Mahkemesince’ne GÖNDERİLMESİNE,
Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda HMK 23/2 ve 362/1-c maddesi uyarınca kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 15/05/2023

……..
Başkan
………
¸e-imzalıdır
…….
Üye
……
¸e-imzalıdır
…….
Üye
…….
¸e-imzalıdır
…….
Katip
…….
¸e-imzalıdır