Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi 2022/1483 E. 2022/1624 K. 10.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. GAZİANTEP BAM 4. HUKUK DAİRESİ
T.C.
GAZİANTEP
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
4. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2022/1483
KARAR NO : 2022/1624
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ŞANLIURFA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 28/04/2022
NUMARASI : 2022/568 Esas 2022/632 Karar
DAVACI : … – -… -…
VEKİLLERİ : Av. … – […….] UETS
Av. … – [……] UETS
DAVALI : … – ……
VEKİLİ : Av. … – [……] UETS
DAVANIN KONUSU : Menfi Tespit (Abone Sözleşmesi)
ESASA ALINMA TARİHİ : 16/06/2022
KARAR TARİHİ : 10/10/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : 10/10/2022

Mahalli mahkemesince verilen karar re’sen merci tayini yönünden dairemize gelmiş olup, dosyanın inceleme aşamasında duruşma yapılmadan karar verilebilecek hallerden olduğu anlaşılmış olmakla, dosya heyetçe incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep, merci tayinine yöneliktir.
Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı ile;” Dava konusu olayda davacı ticari faaliyette bulunan tacirdir, davalı şirket de elektrik üretimi ve dağıtımı yapan kar amacı güden şirkettir. Bu nedenle davanın Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmesi gerektiğinden” bahisle mahkemenin görevsizliğine, dosyanın Şanlıurfa Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verildiği, kararın kesinleştiği görülmüştür.
Dosyanın tevzi olduğu Şanlıurfa Asliye Ticaret Mahkemesi Kararı ile,” HMK 114/1-c maddesi uyarınca görev dava şartıdır. HMK.nun 115. maddesine göre Mahkeme dava şartlarının mevcut olup olmadığını davanın her aşamasında kendiliğinden araştırmak zorundadır. Dava ticari dava değildir. Tüm bu nedenlerle mahkemenin görevsiz olduğu gerekçesi ile karşı görevsizlik kararı verdiği, bunun üzerine dosyanın merci tayini için dairemize gönderildiği anlaşılmıştır.
Dava kaçak elektrik tahakkukuna dayalı menfi tespit talebine ilişkindir.
6102 sayılı TTK hükümlerine göre; ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir (TTK 11/1). Ticari işletme ile esnaf işletmesi arasındaki sınır, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak kararnamede gösterilir (TTK 11/2). Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten gerçek kişiye tacir denir (TTK 12/1).
İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır (TTK 15/1).
5362 nolu Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 3. maddesinde Esnaf ve Sanatkâr: İster gezici ister sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedenî çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseler, olarak tanımlanmıştır.
Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde dosya içinde mübrez …’nün cevabi yazıları ile, davacının gelir vergisi mükellefi olarak işletme hesabına göre defter tuttuğu, faaliyetinin halen devam ettiği, mükellef tarafından 2020 yılına ilişkin olarak verilen yıllık gelir vergisi beyannamesi eki işletme hesabı özetinde dönem içinde elde edilen hasılatın…. TL olarak bildirildiği, söz konusu tutarın … yılına ilişkin VUK 177/1-3 numaralı bentlerinde yer alan limitin yarısını ve ikinci bendinde yazılı nakdi limitin tamamını aşmadığı, bu halde davacının işletmesinin esnaf işletmesi boyutlarında kaldığı ve ticari işletmesi olmadığı, davacının tacir olmadığı, dolayısıyla ticari dava mahiyetini taşımayan iş bu davaya bakmakla görevli mahkemenin genel görevli Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi olması gerektiği gerektiği kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
HMK’nın 21, 22 ve 23. Maddeleri gereğince Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
Dosyanın Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesi amacıyla merci tayinine başvuran ŞANLIURFA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ’ne GÖNDERİLMESİNE,
Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda HMK 23/2 ve 362/1-c maddesi uyarınca kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 10/10/2022


Başkan

¸e-imzalıdır


Üye

¸e-imzalıdır


Üye

¸e-imzalıdır


Katip

¸e-imzalıdır