Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 2022/733 E. 2023/972 K. 04.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. GAZİANTEP BAM 11. HUKUK DAİRESİ
T.C.
GAZİANTEP
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
11. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2022/733
KARAR NO : 2023/972

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : GAZİANTEP 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 18/02/2022
NUMARASI : 2021/326 Esas, 2022/126 Karar

DAVACI :
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … – …
VEKİLİ : Av. …
DAVANIN KONUSU : Menfi Tespit
İSTİNAF KARARININ
KARAR TARİHİ : 04/10/2023
YAZIM TARİHİ : 04/10/2023

Taraflar arasında görülen davada Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 18/02/2022 tarih ve 2021/326 esas, 2022/126 karar sayılı kararın istinaf incelemesi davalı vekili tarafından istenmiş, 6100 sayılı HMK’nın 353. maddesi gereğince tetkikatın evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için düzenlenen rapor ile istinaf sebepleri dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları, tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

– K A R A R –

Davacı vekili, davalı tarafın, …….. esas sayılı takip dosyasından kambiyo senetlerine mahsus icra takibi başlattığını, ödeme emrinin davacının e-tebligat adresine tebliğ olduğunu, taraflarınca fark edilmeden takibin kesinleştiğini, müvekkili şirket yetkilisinin ……. olduğunu, davaya konu bono üzerindeki imzanın kendisine ait olmadığını, bu nedenlerle müvekkilinin davalıya borcu olmadığının tespitini, davalının haksız ve kötü niyetli takip yapmış olması nedeniyle de takip miktarının %20′ sinden aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin, davacı şirkete ortak olacağı inancıyla …….. tarihinde eşinin banka hesabından …… TL parayı davacı şirket hesabına eft yolu ile gönderdiğini, davacı şirket yetkililerinin hisse devri yapmadığını, tarafların davacıya ait lokantada bir araya geldiklerini, davalının şirket ortağı ve temsilcisi olarak bildiği dava dışı …’nun şirket kaşesi ile gelip bono düzenleyerek müvekkiline verdiğini, bononun ……… huzurunda düzenlendiğini, bononun vadesinde ödenmemesi üzerine …….. esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını, davacı şirketin müvekkilini dolandırma maksadıyla hareket ettiğini, buna ilişkin …….şikayette bulunulduğunu, belirterek açılan davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne, davacının ………… esas sayılı takip dosyasının dayanağı olan ……. düzenleme tarihli, ………. vade tarihli, ……… TL bedelli bono ile ……… düzenleme tarihli, ……… vade tarihli, …….. TL bedelli bonolardan borçlu olmadığının tespitine karar verilmiştir.
Davalı vekili, mahkemenin eksik araştırma yaparak ve beyanlarını dikkate almayarak karar verdiğini, davacı şirketin müvekkilini dolandırma maksadıyla hareket ettiğini, konu ile ilgili ……. suç duyurusunda bulunduklarını, soruşturmanın ……… soruşturma numarası ile halen devam ettiğini, soruşturma dosyasının sonucu beklenmeden karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu, müvekkilinin davalı taraf ile aralarındaki ticari bağı ispat etmelerine rağmen bu hususunda mahkemece dikkate alınmadığını, bu nedenle kararın kaldırılması gerektiğini belirterek istinaf isteminde bulunmuştur.
Dava, menfi tespit istemine ilişkindir.
İnceleme, HMK’nın 355. maddesi hükmü uyarınca, istinaf dilekçesinde belirtilen nedenler ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Sonuç olarak; dosyadaki belgelere, kararın dayandığı delillere, duruşma sürecini yansıtan tutanaklara ve gerekçe içeriğine göre, mahkemece taraflar arasındaki uyuşmazlığın somut olayın özelliklerine uygun olarak belirlendiği, yargılamanın HMK’da belirtilen usullere uygun olarak yürütüldüğü, taraflarca gösterilen hükme etki edecek delillerin usulüne uygun olarak toplandığı, delillerin takdirinde ve yasa kurallarının olaya uygulanmasında bir isabetsizlik görülmediği, kararda kamu düzenine aykırı herhangi bir husus bulunmadığı, kararın usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu anlaşıldığından davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davalı vekilinin istinaf başvurusunun 6100 sayılı HMK’nın 353/1-b-1 maddesi uyarınca esastan REDDİNE,
2-İstinaf isteminde bulunan davalı tarafından yatırılması gereken …….. TL harçtan, peşin alınan …….. TL’nin mahsubu ile bakiye ……… TL’nin davalıdan tahsili ile Hazine’ye gelir kaydına,
3-Davalı tarafından yapılan istinaf yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nın 333. maddesi uyarınca artan gider avansının ilgili tarafa geri verilmesine,
5-HMK’nın 359/4. maddesi uyarınca kararın ilk derece mahkemesince taraflara tebliğine,
HMK’nin 353 ve 362/1-a bendi uyarınca kesin olmak üzere 04/10/2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.


Başkan


Üye


Üye


Katip

NOT: BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP AYRICA ISLAK İMZA UYGULANMAYACAKTIR. “5070 Sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”